Contact US

Druga nedjelja trudnoće 

Već ste trudni? Ili niste? Ipak niste. Druga nedjelja trudnoće je druga nedjelja ciklusa. Kako se trudnoća računa od prvog dana menstrualnog ciklusa, to znači da ćete tek ostati trudni, a da se vaše tijelo upravo za to i priprema. 

Znamo da je pomalo čudno, ali ginekolozi i akušeri primjenjuju upravo ovaj način računanja nedjelja trudnoće. U slučaju da zatrudnite, prve dvije nedjelje ciklusa se računaju kao prve dvije nedjelje trudnoće. Tada se u tijelu žene dešavaju promjene koje se tiču priprema za samu trudnoću. 

Zato, ukoliko mislite da je do začeća došlo otprilike prije dvije nedjelje, prema uobičajenom akušerskom računanju vi ste vjerovatno već u četvrtoj nedjelji trudnoće.  

Ukoliko vas zaista zanima druga nedjelja, dok pokušavate da zatrudnite, pred vama tekst o tome. 

Druga nedjelja trudnoće - šta se dešava? 

Do sada bi trebalo da je prestalo menstrualno krvarenje. Sada, odnosno u nekoliko narednih dana počinje ovulacija, odnosno plodni period. Iako još uvijek niste trudni, u narednim danima bi moglo da dođe do začeća. 

Ukoliko se pripremate za trudnoću i pokušavate da zatrudnite, narednih dana obratite pažnju na znakove koje vam tijelo šalje i ne zaboravite seksualni odnos! 

Druga nedjelja trudnoće - Simptomi 

U ovom periodu ciklusa, koji se u slučaju da zatrudnite vodi kao druga nedjelja trudnoće, simptomi koje osjećate i uočavate su simptomi ovulacije. 

Znaci da je ovulacija počela su sljedeći: 

 • Probadajuć bol u stomaku - kada jajnik oslobađa jajnu ćeliju možete da osjetite blag, ali probadajuć bol u donjem dijelu stomaka. 
 • Cervikalni sekret nalik bjelancetu jajeta - iako zvuči pomalo grozno, ovakva tekstura sekreta pomaže spermatozoidima da lakše putuju do jajne ćelije. 
 • Poboljšano čulo mirisa - do poboljšanja čula mirisa dolazi zbog hormona koji se luče, a smatra se da predstavlja prirodan način koji omogućava ženi da lakše namiriše muške feromone. 
 • Promjena teksture i pozicije grlića materice - većina žena ne provjerava poziciju grlića materice često, ali ukoliko to činite, uočićete da je u ovom periodu on viši, mekši i otvoreniji. 
 • Nalet dobrog raspoloženja i energije
 • Porast bazalne temperature tijela (BTT) - ukoliko pratite BTT i mjerite svakog jutra, u plodnom perodu ćete izmjeriti porast. 
 • Pojačan libido - želja za seksom se prirodno pojačava u perodu ovulacije. 

Mnoge žene koje pokušavaju da zatrudne koriste i testove za utvrđivanje ovulacije, koji se mogu kupiti u apoteci. 

Druga nedjelja trudnoće - kako se osjećate? 

Ukoliko je već došlo do začeća tokom druge nedjelje, simptomi se neće još uvijek javiti. Zapravo, nećete ni moći da utvrdite da li ste trudni sve dok nivo hormona ne naraste dovoljno kako biste uradili kućni test za utvđivanje trudnoće

To ćete najvjerovatnije moći u četvrtoj nedjelji što je ujedno i vrijeme kada će vam izostati menstruacija. Otprilike u ovo vrijeme tzv. hormon trudnoće Beta HCG dostiže nivo na osnovu koga se može utvrditi da li ste u drugom stanju. 

I dok se simptomi trudnoće najčešće javljaju oko treće, odnosno četvrte nedjelje, otprilike u isto vrijeme sa izostankom menstruacije, neke žene tvrde da se kod njih javljaju i odmah nakon začeća. One uglavnom kao simptom navode “drugačiji osjećaj” u svom tijelu. 

Mučnina i umor su većini veoma poznati simptomi trudnoće, ali vjerovatno nećete očekivati da osjetite čudan okus u ustima. Krvarenje iz nosa, vrtoglavica, akne ili neobičan metalni okus u ustima? Sve su to veoma rani, ali i izuzetno čudni simptomi koji se mogu, ali i ne moraju javiti. Razlog za njihovu pojavu su burne promjene u nivoima hormona, što dovodi do različitih bizarnih manifestacja i osjećaja. Iako to ne bi trebalo pretjerano da vas opterećuje ili zabrinjava, zapišite sve što vam izgleda važno, pa kada odete na pregled saopštite to svom ljekaru. 

Druga nedjelja trudnoće - ultrazvuk 

Malo je vjerovatno da ćete u drugoj nedjelji trudnoće imati ultrazvučni pregled. Ukoliko biste ipak to uradili to bi izgledalo ovako: jajnici otpuštaju jajnu ćeliju koja bi trebalo da bude oplođena u periodu od 12 do 24 sata. Ukoliko ste imali seksualni odnos bez kontaracepcije u periodu koji obuhvata šest prethodnih dana, može se desiti da još uvijek ima živih spermatozoida u vama. Jedan od njih bi mogao da oplodi jajnu ćeliju.  

Savjeti za drugu nedjelju trudnoće 

Praktikujte što više seksa. U drugoj nedjelji trudnoće je vrijeme za seksualni odnos koji bi mogao da rezultira začećem. Pošto je ovo najplodniji period ciklusa tokom njega dolazi do začeća. Ako želite da zatrudnite, sada je vrijeme da imate što više seksualnih odnosa, kako biste povećali šansu. 

Opustite se i brinite o sebi. Kada ste opušteni i relaksirani to može povećati mogućnost da zatrudnite, isto kao što stres umanjuje mogućnost. Probajte da primijenite neku od metoda relaksacije u svoju svakodnevnu rutinu: joga, meditacija, šetnja, plivanje ili neka druga fizičku aktivnost.  

Vodite računa o svom tijelu. Vaše tijelo će uskoro imati veliki i važan posao, zato ga njegujte. Pijte puno vode i zdravo se hranite. Prestanite sa lošim navikama, poput pušenja i konzumiranja alkohola. Smanjite unos kafe. 

Podsjetnik za drugu nedjelju trudnoće 

 • Razmislite o korištenju testa za utvrđivanje ovulacije 
 • Pokušajte da uočite simptome ovulacije 
 • Praktikujte seksualne odnose svakog drugog dana kako se bližite plodnom periodu 
 • Nastavite sa primjenom preparata koji sadrži aktivni folat. Preporučujemo: Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Primjena folata (folne kiseline, vitamin B9) je veoma značajna u periodu pripreme za začeće, kao i tokom cijele trudnoće. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za komplikacije u trudnoći i razvoj defekata neuralne cijevi kod fetusa koji se mogu javiti na samom početku trudnoće, u periodu kada većina trudnica još uvijek ni ne zna da je u drugom stanju. Zbog toga je veoma važno da nivo folne kiseline bude optimalan pri ulasku u trudnoću, već u periodu pripreme za trudnoću. Povećan unos se preporučuje najmanje mjesec dana prije, kao i tokom tri mjeseca nakon začeća.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!