Contact US

34. nedjelja trudnoće

Da li imate osjećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.  

Čini vam se da vam stomak ne može biti veći. Ne zavaravajte se. U narednom periodu beba nastavlja intenzivno da dobija na masi. Šta vi možete da uradite? Nastavite da brojite njene pokrete i obratite pažnju na Brakston Hiks kontrakcije. 

Kako i zašto se broje bebini pokreti? 

Brojanje i praćenje bebinih pokreta se preporučuje u kasnijoj trudnoći, odnosno od početka trećeg trimestra. Zašto je to važno? Da biste na vrijeme uočili ukoliko dođe do bilo kakvih promjena u bebinoj aktivnosti. Brojanje pokreta se preporučuje i prije trećeg trimestra ukoliko je trudnoća visokorizična. Evo načina: Izmjerite koliko je vremena potrebno da beba napravi 10 pokreta. Sve se računa -  šutiranje, istezanje, ritanje. Većina budućih mama izbroji i do 10 pokreta u roku od 30 minuta. Brojanje pokreta ponavljajte svakog dana, uvijek u isto doba. Ukoliko primjetite bilo kakvu promenu, obavjestite svog ginekologa. 

U 34. nedjelji trudnoće su bebe mnogo mršavije u odnosu na to kako će izgledati kada se budu rodile u terminu. Većina prijevremeno rođenih beba u 34. nedjelji trudnoće budu sasvim zdrave. Samo im je potrebno da provedu malo više vremena na intenzivnoj nezi. 

Beba sada jasno čuje vaš glas i “prisluškuje” sve razgovore koje vodite. Ukoliko joj pjevate neku uspavanku, stručnjaci kažu da ona može da prepozna melodiju kada je čuje nakon rođenja. I samo da znate, bebi neće smetati čak i ako niste previše nadareni za pjevanje. 

Koliko je velika beba u 34. nedjelji trudnoće? 

Bebina težina je sada oko 2 kilograma, a od glave do pete je dugačka oko 45 cm. Mogli bismo da je uporedimo sa veličinom muskatne tikve, što priznaćete, uopšte nije malo. 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

U 34. nedjelji trudnoće vi ste već u drugoj polovini osmog mjeseca. Naravno, to je treći trimestar. Još samo oko šest nedjelja do velikog dana! 

Kako napreduje beba? 

Beba je skoro spremna. U ovom trenutku ona izgleda gotovo isto kako će izgledati kada se bude rodila u terminu, samo što sada ima mnogo manje masnoće. Mršavija je. Bebini nokti su formirani. Koža je sve zategnutija i glatkija. U svakom trenutku dobija sve više masnih naslaga i težine. Priprema se za dolazak na svijet. A to će se desiti uskoro! 

Simptomi u 34. nedjelji trudnoće 

Simptomi koje u ovom periodu trudnoće imate priliku da iskusite su prilično tipični za kasnu trudnoću. Ako ih nabrajmo, rizikujemo da zvučimo kao pokvarena ploča, ali šta je tu je. Simptomi koje možete očekivati u 34. nedjelji trudnoće su sljedeći: 

  • Zamućen vid - Hormoni, višak tečnosti, nespavanje. Sve to mogu biti uzroci ovog neočekivanog simptoma. Ukoliko je ovaj simptom praćen otečenošću, glavoboljom i veoma brzim dobijanjem kilograma, to može ukazivati na preeklampsiju. U tom slučaju se obavezno obratite svom ginekologu. 
  • Umor - Iscrpljujuće je nositi toliku težinu. Još više je iscrpljujuće nedovoljno spavati. Pa nije ni čudo što ste stalno umorni. 
  • Konstipacija - I sa ovim simptomom ste vjerovatno već upoznati. I dalje je od pomoći ishrana bogata vlaknima, dovoljan unos vode i šetnja. 
  • Hemoroidi - Konstipacija i hemoroidi često idu zajedno. Dodatno, na njihovu pojavu utiče i težina beba koja pravi pritisak na rektum. Kako biste olakšali probleme sa hemoroidima, probajte da regulišete probavu i riješite problem konstipacije. 
  • Otečeni zglobovi i stopala - Kad god imate priliku sjedite i podignite stopala. 
  • Pritisak u abdomenu - Kako se beba priprema za porođaj i spušta naniže, možda ćete osjetiti pritisak koji će vas tjerati da češće urinirate. 
  • Brakston Hiks kontrakcije - U 34. nedjelji trudnoće sasvim je normalno da imate osjećaj grčenja materice. To se vaše tijelo priprema za veliki dan. Imajte u vidu da su ove, lažne kontrakcije bezbolne. Ukoliko osjetite bol, primjetite vaginalno krvarenje i pojavi se bol u donjem dijelu leđa, to mogu biti znaci prijevremenog porođaja. 

Da li je bezbjedno da se beba rodi u 34. nedjelji trudnoće? 

Veoma ste blizu porođaja, ali još uvijek nije pravo vrijeme. Svaki porođaj prije 37. nedjelje trudnoće se smatra prijevremenim. Ipak, čak i ako bi se sada rodila beba ima velike šanse da bude jaka i zdrava kao i bebe rođene “u terminu”. Prijevremeno rođene bebe ostaju dosta duže na njezi u bolnici, prije nego što bude sasvim bezbjedno da idu kući. 

Savjeti za 34. nedjelju trudnoće 

Još samo nekoliko nedjelja i svi neželjeni simptomi će biti samo prošlost. Pred vama su savjeti koji će vam pomoći da svoju dobrobit i zdravlje stavite na prvo mjesto. 

Preskočite so - Stopala su vam sigurno već dovoljno otečena. Ne pogoršavajte stanje dodatnim unosom soli. 

Pijte vode, a nakon toga pijte vodu - Kao što smo ranije već pisali, voda je najbolji pomoćnik trudnici kada govorimo o većini neprijatnih simptoma - konstipaciji, hemoroidima, Brakston Hiks kontrakcijama. Da baš tako - dehidracija može uticati na češću pojavu ovih kontrakcija. 

Ne zaboravite nadoknadu važnih nutrutijenata: 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

DHA je važna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka: 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu čini DHA, dok u retini ona čini 93% od ukupnih omega-3 masnih kiselina. Čak 60% strukture mozga čine masti, a 25% tih masti je upravo DHA. Kao izuzetno važna strukturna komponenta, DHA čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga. Najintenzivniji rast mozga bebe dešava se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvih godinu dana života. Pregnatol DHA sadrži DHA koja potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Podsjetnik za 34. nedjelju trudnoće 

  • Instalirajte auto sjediše, ako još uvijek niste 
  • Završite sa kupovinom svega što će vam biti potrebno nakon porođaja 
  • Provjerite još jednom da li ste spakovali sve neophodno u torbu za porođaj 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/34-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-34.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/34-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!