Contact US
Vijesti o trudnoći

Vitamini za bebe - pravilna suplementacija novorođenčeta

Dugo čekani trenutak je stigao. Beba je rođena! Najdragocjenije biće je napokon u vašim rukama. Normalno je da želite da mu pružite najbolji mogući start za odrastanje. Za početak mu pružate neizmjernu ljubav. Ali ne zaboravimo i sve drugo što je važno. Saznajte sve o pravilnoj suplementaciji novorođenčeta.

Želite bebu? Šta je važno da znate o folnoj kiselini?

Želite bebu? Šta je važno da znate o folnoj kiselini?

Folna kiselina pripada grupi vitamina B kompleksa, poznatih i po nazivu folati. Saznajte zašto je ona važna u periodu kada pokušavate da zatrudnite. 

Plodni dani - računanje

Period plodnih dana je period kada je žena plodna, odnosno kada postoje izgledi da ostane u drugom stanju. Saznajte kako se računaju i koliko dana mjesečno taj period traje. 

Rani simptomi trudnoće

Jutarnja mučnina, izostanak menstruacije, umor, osjetljivost na mirise - sve su to rani simptomi trudnoće. Saznajte kada se simptomi trudnoće javljaju i šta možete očekivati. 

Test za trudnoću

Veoma jednostavan i pouzdan način da utvrdite da li ste trudni jeste test za trudnoću koji možete kupiti u apoteci. Saznajte kako se on koristi i kako se još možete testirati. 

Trudnoća poslije 40 godine

Trudnoća poslije 40. godine je postala rastući trend. I dok se ženama i dalje najčešće savjetuje da rađaju do 35. godine, statistički podaci sve više potvrđuju suprotno. 

Ishrana bogata DHA

Kako bi trudnice i dojilje unosile dovoljnu količinu DHA savjetuje se da svoju ishranu obogate ribom i morskim plodovima. Najbolji izvori su haringa, skuša, losos, sardine, tuna, inćuni, lignje, brancin… Pritom, one bi trebalo da paze da ne unose ribu koja bi u sebi mogla da sadrži veliku količinu žive. 

Izvori folne kiseline

Folati se nalaze u brojnim namirnicama - zelenom lisnatom povrću, klicama, voću, pivskom kvascu i životinjskim proizvodima kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, žumance i jetra. 

Kašnjenje menstruacije

Ukoliko niste u drugom stanju i nemate nikakvih zdravstvenih problema, menstrualni ciklus traje obično oko 30 dana. Saznajte zašto može doći do kašnjenja menstruacije.  

Beta HCG u trudnoći

Takozvani hormon trudnoće, Beta HCG počinje da proizvodi placenta kada dođe do implantacije jajne ćelije u sluzokožu materice. Saznajte kako pomoću njega možete otkriti da li ste trudni. 

Carski rez vs. prirodni porađaj

Kada je trudnoća došla do kraja, postoji samo jedan cilj - “izbacite” bebu napolje. Ponekad izbor može biti ličan, a ponekad je način porođaja rezultat medicinske potrebe. Saznajte važne činjenice o prirodnom porođaju i o carskom rezu i kada se preporučuje jedan, a kada drugi način porođaja. 

Da li sam trudna?

Znaci i simptomi rane trudnoće nistu uvijek isti kod svih žena. Dok će neke žene osjetiti promjene u svom tijelu veoma brzo, druge neće imati ni jedan simptom. Zbog toga se često postavlja pitanje: Da li sam trudna?