Contact US

Ishrana bogata DHA

Kako bi trudnice i dojilje unosile dovoljnu količinu DHA savjetuje se da svoju ishranu obogate ribom i morskim plodovima. Najbolji izvori su haringa, skuša, losos, sardine, tuna, inćuni, lignje, brancin… Pritom, one bi trebalo da paze da ne unose ribu koja bi u sebi mogla da sadrži veliku količinu žive. 

Prema preporukama FDA (Food and Drug Administration – Agencija za kontrolu hrane i lijekova) trudnice i dojilje bi trebalo da konzumiraju najmanje 250 do 340 grama nedjeljno ribe i različitih morskih plodova (s niskim udjelom žive) što čini oko 2 do 3 serviranja nedjeljno. Na taj način one mogu unijeti preporučenu dozu od 200 mg DHA. 

Međutim, kako istraživanja pokazuju, oko 50% trudnica i dojilja ne unosi preporučenu količinu ribe. Razlozi su različiti: strah od zagađenja (živa, teški metali), navike u ishrani, zdravstvena stanja (alergije i sl.), posebni režimi ishrane…  

Prema raspoloživim podacima na godišnjem nivou se po glavi stanovnika u Srbiji konzumira 5.4 kg ribe, u Crnoj Gori 9.7, Makedoniji 5.7, a u BIH 6.0 kg. Ako znamo da je preporučeni nedjeljni unos oko 400-500 g ribe, odnosno 24 kg godišnje, to znači da se u našem regionu jede i do 5 puta manje ribe od preporučenog unosa. 

Iako je riba odličan izvor omega – 3 masnih kiselina, najbogatiji i najčistiji izvor DHA su mikroalge. Kao prirodan izvor visoke koncentracije, one sadrže i do trideset puta veću koncentraciju DHA u poređenju sa ribljim uljem!

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!