Contact US

Želite bebu? Šta je važno da znate o folnoj kiselini?

Folna kiselina pripada grupi vitamina B kompleksa, poznatih i po nazivu folati. Saznajte zašto je ona važna u periodu kada pokušavate da zatrudnite. 

Folna kiselina je zapravo hemijski oblik vitamina B9 i kao takav on se nalazi u suplementima i obogaćenoj hrani. Prirodni oblici vitamina B9 su folati i oni se nalaze u hrani - zelenom lisnatom povrću i voću. Iako je neophodna svima, folna kiselina je naročito značajna u periodu pripreme za trudnoću, ali i tokom same trudnoće.  

Kao vitamin koji je rastvorljiv u vodi, B9 se ne deponuje u organizmu, pa je zato neophodno da se unosi hranom i suplementima. 

Folna kiselina – važna za bebu i prije njenog začeća 

Kako su istraživanja pokazala, nizak nivo folata može biti faktor rizika za razvoj spine bifide - defekata neuralne cijevi tokom ranog embrionalnog razvoja. Folna kiselina je neophodna za normalan razvoj neuralne cijevi koja kasnije prerasta u mozak i kičmenu moždinu. 

Defekt neuralne cijevi se javlja na samom početku trudnoće, u periodu kada većina trudnica još uvijek ni ne zna da je u drugom stanju. Zbog toga je veoma važno da nivo folata bude optimalan pri ulasku u trudnoću, već u periodu pripreme za trudnoću. 

Do kada se pije folna kiselina? 

Osim što je veoma značajna u periodu pripreme za začeće, folna kiselina je veoma korisna i tokom trudnoće. 

Na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) preporučuje se unos 600 µg folata dnevno tokom trudnoće. 

Koja folna kiselina je najbolja? Razlika između folata i folne kiseline 

Folna kiselina i folat su iste aktivne supstance, s tim što je folna kiselina hemijski sintetisana. Folati su soli folne kiseline i u takvom obliku se prirodno nalaze i u namirnicama. 

Folna kiselina, kao hemijski, sintetski oblik se slabije apsorbuje i iskorišćava u organizmu, a neke žene je ne mogu iskoristiti uopšte! Potvrđeno je da kod 30 - 50% žena (u zavisnosti od zemlje) uopšte ne dolazi do aktiviranja i iskorištavanja folne kiseline u organizmu, jer one nemaju enzim koji je aktivira. Sva unijeta folna kiselina ostaje da slobodno cirkuliše u krvi, potencijalno izazivajući neželjene efekte i za mamu i za bebu. 

Prirodni, aktivni folat je već aktivan, nije mu potreban enzim i potpuno se iskorištava u organizmu. 

Zbog toga je najbolje primijeniti oblik folne kiseline u kojem se ona prirodno nalazi u namirnicama, odnosno aktivni folat. 

 

*https://www.nature.com/articles/ejcn201594

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!