Contact US

Vitamini za bebe - pravilna suplementacija novorođenčeta

Dugo čekani trenutak je stigao. Beba je rođena! Najdragocjenije biće je napokon u vašim rukama. Normalno je da želite da mu pružite najbolji mogući start za odrastanje. Za početak mu pružate neizmjernu ljubav. Ali ne zaboravimo i sve drugo što je važno. Saznajte sve o pravilnoj suplementaciji novorođenčeta.

Majčino mlijeko je idealna i najbolja hrana za vašu bebu. Ono je puno hranljivih materija, savršeno izbalansiranih i prilagođenih bebinim potrebama. Dojeći svoju bebu obezbjeđujete da se pravilno razvija, da raste i da se bori protiv bolesti. Pošto sve to znate, sigurno se pitate da li majčino mlijeko sadrži baš sve što je neophodno bebi i da li je potrebno da vaša beba unosi još neke vitamine. 

I dok majčino mlijeko obezbjeđuje većinu hranljivih materija, tu je nekoliko nutritijenata, minerala i vitamina za bebu, koje joj treba dodatno obezbijediti. Zbog toga pedijatri i neonatolozi preporučuju obaveznu suplementaciju već od osmog dana nakon rođenja. 

Za jake kosti i dobar imunitet - vitamin D3 

Vitamin D3 je veoma važan za pravilano korišćenje kalcijuma i fosfora. Upravo zbog toga je od presudne važnosti za razvoj i rast bebinih kostiju.  

Vjerovatno jedna od značajnijih uloga, koju su naučnici naročito istražili proteklih par decenija, je u doprinosu za normalni imunitet.  

Preporučena dnevna doza je 400 IJ dnevno (10 mcg) tokom cijele prve godine života.  

Preporučujemo! 

Babytol D3 - primjenom jedne kapsule dnevno beba prima neophodan vitamin u tačnoj dnevnoj dozi.  

Babytol D3 + DHA Omega - 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ i 100% preporučene doze DHA omega-3 masne kiseline od 100 mg.   

Vitamin K1 

Vitamin K se u majčinom mlijeku nalazi u veoma skromnoj količini, a bebe se rađaju sa veoma niskim nivoom. Vitamin K je veoma važan jer doprinosi normalnom zgrušavanju krvi. Dodatni unos od 25 mcg dnevno se preporučuje od 8. dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja. 

Preporučujemo! 

Babytol D3 + K1 - vitamini za bebe sadrže 25 μg vitamina K1 i 400 IJ vitamina D3. 

Za pravilan razvoj bebinog vida - DHA omega-3 masne kiseline  

DHA omega-3 masne kiseline su gradivne materije sive mase mozga i mrežnjače oka. U sivoj masi mozga DHA čini oko 12-15% ukupne količine masnih kiselina, a u fotoreceptorima mrežnjače oka 35-50%. Zbog toga su značajne za razvoj vida kod dojenčadi do 12 mjeseci starosti, pa pedijatri i neonatolozi preporučuju unos od prvih dana nakon rođenja. Preporučena dnevna doza za novorođenče je 100 mg. 

Neonatolozi i pedijatri, na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), preporučuju dnevni unos 100 mg DHA omega-3 masne kiseline, od samog rođenja do navršene 2. godine. 

Preporučujemo! 

Babytol DHA Omega - DHA iz ulja morskih mikroalgi – jednog od najbogatijih i najčistijih izvora, visokog kvaliteta. 

Babytol D3 + DHA Omega - 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ i 100% preporučene doze DHA omega-3 masne kiseline od 100 mg.  

Kako primjenjivati vitamine za bebe? 

Od 8. dana do kraja 3. mjeseca preporučujemo dnevnu nadoknadu vitamina D3 i K1 primjenom preparata Babytol D3 + K1 i nadoknadu DHA omega-3 masnih kiselina putem preparata Babytol DHA Omega. Nakon što beba napuni 3 mjeseca preporučujemo primjenu preparata Babytol D3 + DHA Omega

U slučaju da se beba hrani adaptiranim formulama za dojenčad, one već sadrže neke vitamine za bebe, a među njima i  K1. Tada savjetujemo da od 8. dana nakon rođenja primjenjujete samo preparat Babytol D3 + DHA Omega, jer on sadrži DHA i vitamin D3 u preporučenoj dnevnoj dozi.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!