Contact US
Вести за бременост

Витамини за бебиња - правилна суплементација на новороденчето

Дојде долгоочекуваниот момент. Се роди бебето! Најскапоценото суштество конечно е во ваши раце. Нормално е да сакате да му го дадете најдобриот можен почеток да расте. За почеток, вие му давате неизмерна љубов. Но, да не заборавиме на се друго што е важно. Дознајте сè за правилнота суплементација на доенчињата. 

Сакате бебе? Што е важно да знаете за фолната киселина?

Сакате бебе? Што е важно да знаете за фолната киселина?

Фолната киселина спаѓа во групата на витамини од Б комплексот, познати и како фолати. Дознајте зошто е важна кога се обидувате да забремените.

Плодни денови - пресметување

Периодот на плодни денови е периодот кога жената е плодна, односно кога има изгледи таа да остане бремена. Дознајте како се пресметуваат и колку дена месечно трае тој период. Дознајте како да го совладате пресметувањето на плодните денови што е можно попрецизно. 

Рани симптоми на бременост

Утринска мачнина, недостаток на менструација, замор, чувствителност на мириси - сето тоа се рани симптоми на бременост. Дознајте кога се појавуваат симптоми на бременост и што да очекувате.

Тест за бременост

Многу едноставен и сигурен начин да одредите дали сте бремени е тест за бременост кој можете да го купите во аптека. Научете како се користи за да можете да се тестирате. 

Бременост по 40 година

Бременоста по 40-та година стана растечки тренд. И додека на жените сè уште најчесто им се советува да раѓаат до 35-годишна возраст, статистичките податоци се повеќе го потврдуваат спротивното. 

Исхрана богата со DHA омега-3 масни киселини

Со цел трудниците и доилките да консумираат доволно количество DHA, се препорачува да ја збогатат исхраната со риба и морски плодови. Најдобри извори се харингата, скушата, лососот, сардините, туната, сарделата, лигњите, бавчето... Притоа, треба да внимаваат да не јадат риба која би можела да содржи голема количина жива.

Извори на фолна киселина

Фолатите се наоѓат во многу намирници - зелен лиснат зеленчук, никулци, овошје, пивски квасец и производи од животинско потекло како млеко и млечни производи, жолчки од јајце и црн дроб.

Лекарски прегледи и анализи во текот на бременоста

Прегледите за време на бременоста се закажуваат во просек на секои 4-8 недели. Исто така, важно е да се направат сите потребни тестови за време на бременоста. Дознајте во кој период од бременоста е важно да се јавите кај вашиот гинеколог.

Бета HCG во бременост

Таканаречениот хормон за бременост, бета HCG, почнува да се произведува од плацентата кога јајце клетката ќе имплантира во слузницата на матката. Дознајте како можете со негова помош да дознаете дали сте бремени. 

Царски рез vs. природен пораѓај 

Кога бременоста ќе заврши, има само една цел - да го „извадите“ бебето. Понекогаш изборот може да биде личен, а понекогаш начинот на породување е резултат на медицинска неопходност. Дознајте важни факти за природно породување и царски рез и кога се препорачува едното, а кога другото. 

Дали сум бремена?

Знаците и симптомите на раната бременост не се секогаш исти за сите жени. Додека некои жени многу брзо ќе почувствуваат промени во своето тело, други нема да имаат никакви симптоми. Затоа често се поставува прашањето: Дали сум бремена? 

Фолна киселина во храната

Фолатите (фолна киселина), позната и како витамин Б9, е витамин растворлив во вода, важен за многу функции во телото, особено за време на бременоста. Дознајте која храна ги содржи.