Contact US

Oporavak nakon spontanog pobačaja i planiranje nove trudnoće

Spontani pobačaj je teško podnijeti i potrebno je snage i vremena kako bi se neko od njega oporavio. Osim što se tijelo mora fizički oporaviti, neophodno je da ono i emocionalno zacijeli. Saznajte više. 

Težak događaj kao što je pobačaj može izazvati različite emocije, štaviše čitavu lepezu emocija. Potrebno je nekoliko nedjelja kako bi se tijelo žene fizički oporavilo od pobačaja. Koliko će vremena biti potrebno za oporavak zavisi i od toga u kojem periodu trudnoće je došlo do pobačaja. 

Fizičke promjene nakon pobačaja 

Nakon pobačaja žene obično iskuse sljedeće: 

  • Vaginalno krvarenje, slično menstruaciji. Može trajati i duže od nedjelju dana nakon pobačaja. Može biti blago ili obilno. 
  • Stabilizovanje ciklusa u periodu od 3 do 6 nedjelja. 
  • Bolovi i grčevi u donjem dijelu stomaka, oko dva dana nakon pobačaja. 
  • Neprijatnost u dojkama, nadolaženje ili curenje mlijeka. Prestaje za oko nedjelju dana. 
  • Neki hormoni trudnoće ostaju u krvotoku mjesec do dva nakon pobačaja. 

Kako spriječiti infekciju? 

Nakon što ste posjetili doktora i postupili prema svim uputstvima koja ste dobili, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili infekciju u periodu dok još uvijek krvarite. To uključuje: 

  • Koristite uloške, ne tampone.  
  • Nemojte ići na bazen. 
  • Tuširajte se, nemojte da se kupate. 
  • Nemojte imati seksualne odnose. 
  • Ukoliko je doktor propisao antibiotike, veoma je važno da ih koristite prema uputstvu  do kraja terapije. 

Povratak redovnim aktivnostima 

Čim se budete osjećali sposobni možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Povratak u uobičajenu životnu rutinu može biti još jedan doprinos daljem psihičkom opravku. U svakom slučaju, ukoliko imate dilema i neodlučni ste, poslušajte svog doktora. Također, pitajte ga da li postoje neka uputstva vezana za fizičku aktivnost i kako da ih se pridržavate. 

Planiranje nove trudnoće 

Iskustvo koje žena doživi kada izgubi trudnoću donosi nemjerljivu tugu i bol. Imati pobačaj je jako teško. Zbog toga emotivni oporavak traje mnogo duže od fizičkog. Važno je da žena dozvoli sebi da tuguje, jer samo tako ona može postepeno doći do prihvatanja i oporavka. 

O tome kada je vrijeme za planiranje nove trudnoće, najbolje je da razgovarate sa svojim doktorom. Uglavnom se preporučuje da prođe najmanje jedan do tri menstrualna ciklusa prije nego što pokušate da začnete. Za to vrijeme redovno posjećujte ginekologa.  

Za uspješnu pripremu 

Vaš doktor će vam najvjerovatnije preporučiti zdravu ishranu i predočiti važnost zdrave ishrane u periodu pripreme za trudnoću. Jedna od najvažnijih supstanci, čija se primjena putem dodataka ishrani preporučuje najmanje mjesec dana prije začeća, jesu folati.  

Pregnatol Active Folate + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u prirodnim oblicima. Namijenjen je ženama koje se pripremaju i žele da ostanu u drugom stanju, kao i trudnicama tokom trudnoće.  

 

https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/physical-recovery-after-miscarriage/

https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/miscarriage-surviving-emotionally/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!