Contact US

Prva nedjelja trudnoće

Prva nedjelja trudnoće! Napokon! Prije nego što počnete da se radujete, da vas obavijestimo: Prva nedjelja trudnoće je period u kojem još uvijek niste u drugom stanju! Saznajte zašto. 

Iznenađenje! U prvoj nedjelji trudnoće još uvijek niste u drugom stanju. Iako pomalo zbunjujuće, prva nedjelja trudnoće je zapravo nedjelja početka ciklusa, odnosno period kada ste imali posljednju menstruaciju. 

Ginekolozi i akušeri primjenjuju ovaj način računanja nedjelja trudnoće i termina porođaja upravo zbog činjenice da je prvi dan menstruacije zbog krvarenja lako uočljiv, dok ovulacija nije. Zbog toga se na taj način preciznije i pouzdanije određuje i vrijeme začeća kao i potencijalni termin porođaja. 

U zavisnosti od dužine ciklusa, do začeća neće doći sve do druge ili treće nedjelje. 

Ukoliko ste upravo saznali da ste trudni možda pomislite da je ovo nedjelja u kojoj se nalazite. Ipak, nije tako. Vi ste vjerovatno već četvrta nedjelja.  

Precizniji podatak o periodu trudnoće u kome se nalazite će vam saopštiti ginekolog prilikom prvog pregleda. 

Prva nedjelja trudnoće - šta se dešava? 

Trenutno imate menstruaciju. Vaše tijelo se oslobađa viška krvi koja se nakupljala da bi napravila zadebljanje sluznice materice (endometrijum). Sada počinje da se formira novo zadebljanje koje će, uz malo sreće, za nekoliko nedjelja primiti oplođenu jajnu ćeliju. 

Zanimljivost! 

Ljudska jajna ćelija je najveća ćelija u tijelu. Jedna (u rijetkim slučajevima dvije) jajne ćelije se oslobode u tijelu žene između 10. i 19. dana menstrualnog ciklusa - otprilike 14 dana prije očekivane menstruacije. Ona može biti oplođena narednih 24-48 sati. Ukoliko imate nezaštićen seks i u danima prije oslobađanja jajne ćelije, to može prilično povećati mogućnost da zatrudnite. To je zato što spermatozoid može preživjeti u vašem tijelu i duže od šest dana. 

Prva nedjelja trudnoće - Simptomi 

U prvoj nedjelji trudnoće simptomi koje možete da primjetite su tipični za početak ciklusa, zato što još uvijek niste u drugom stanju. Ti simptomi traju od tri do pet dana i uključuju:  

  • Vaginalno krvarenje - vaše tijelo se oslobađa viška krvi koja se nakupljala da bi napravila zadebljanje sluznice materice (endometrijum), za slučaj da ste ostali u drugom stanju tokom prethodnog ciklusa. 
  • Bolovi u donjem dijelu leđa i grčevi - do njih dolazi zbog kontrakcija materice prilikom oslobađanja viška krvi. 
  • Naduvenost - zbog promjena u nivou hormona, prije i tokom ciklusa dolazi do naduvenosti stomaka. 
  • Promjene raspoloženja - za promjene emotivnih stanja takođe su zaslužni hormoni. 
  • Glavobolja - mnoge žene se žale na glavobolju tokom menstruacije. Razlog za pojavu su također, pogađate - hormoni. 

Prva nedjelja trudnoće - kako se osjećate? 

Prvi znaci trudnoće se neće javiti odmah - većini žena prvo izostane menstruacija prije nego što počne da se osjeća “nekako drugačije”. Nakon toga će uslijediti najraniji simptomi trudnoće: mučnina, bolne i otečene grudi, umor i iscrpljenost, učestalo mokrenje... 

U prvoj nedjelji trudnoće ili u periodu kada se nadate da ćete uskoro zatrudniti, vaše tijelo se priprema za trudnoću. Sada je dobra ideja da se i vi pripremate. 

Prva nedjelja trudnoće - ultrazvuk 

Vjerovatno nećete ići na ultrazvučni pregled u prvoj nedjelji trudnoće. Ali ukoliko već pokušavate da zatrudnite i redovno posjećujete stručnjaka za plodnost, na ultrazvučnom pregledu može biti ustanovljen broj folikula koji će se razviti u jajne ćelije. U slučaju da nešto ne teče po planu, vaš doktor vam može propisati tretman koji vam može pomoći da zatrudnite. 

Savjeti za prvu nedjelju trudnoće 

Ako već do sada niste, počnite da primjenjujete zdrave stilove života: 

  • Hranite se zdravo - zdravom ishranom obezbjeđujete neophodne nutritijente ne samo za sebe, već i za bebu koja će uskoro “nastaniti” vašu matericu. 
  • Počnite da uzimate folate - Primjena folata (folne kiseline, vitamin B9) je veoma značajna u periodu pripreme za začeće, kao i tokom cijele trudnoće. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za komplikacije u trudnoći i razvoj defekata neuralne cijevi kod fetusa koji se mogu javiti na samom početku trudnoće, u periodu kada većina trudnica još uvijek ni ne zna da je u drugom stanju. Zbog toga je veoma važno da nivo folne kiseline bude optimalan pri ulasku u trudnoću, već u periodu pripreme za trudnoću. Povećan unos se preporučuje najmanje mjesec dana prije, kao i tokom tri mjeseca nakon začeća. 
  • Prestanite da pušite i pijete alkohol 
  • Redukujte unos napitaka koji sadrže kofein
  • Budite fizički aktivni 

Podsjetnik za prvu nedjelju trudnoće 

Odustanite od nezdravih navika: pušenje, alkohol, previše kofeina… 

Počnite sa primjenom preparata koji sadrži aktivni folat. Preporučujemo: Pregnatol Active Folate + Vit B12

Pratite svoj ciklus, kako biste znali kada vam je plodni period.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!