Contact US

27. nedjelja trudnoće 

Napokon - posljednja nedjelja drugog trimestra! Vrijeme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvijek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedjelja trudnoće.

Već ste počeli da pričate sa bebom i da joj puštate muziku? Odlično. Beba sada lijepo čuje sve što joj govorite, kao i ostale zvuke iz vašeg okruženja. Iako vas ništa ne razumije, sve što dolazi do nje putem čula, utiče na njen razvoj. 

Ne tako glamurozni simptomi trudnoće i dalje su u punom jeku. Štaviše, sve su primjetniji i izraženiji. Osim toga, beba je sve veća, pa pored hemoroida, nadutosti i oticanja, možete osjetiti i probleme sa zadržavanjem urina. Odmah na Kegelove vježbe! 

Koliko je velika beba u 27. nedjelji trudnoće? 

Vaša majušna beba više nije tako mala. Možemo je uporediti sa velikom glavicom zelene salate. Ona sada ima skoro 37 cm, a teška je oko 870 grama. I ne samo da je sve veća i veća, nego i sve zrelija i pametnija, iz dana u dan. 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

Možda vam se čini da je prošla vječnost od kada ste ostali u drugom stanju. Neke druge trudnice se možda neće složiti sa vama. Ipak, doživljaj vremena je uglavnom subjektivan i individualan. U 27. nedjelji trudnoće vi ste još uvijek u šestom mjesecu trudnoće, ali u njegovoj posljednjoj nedjelji. To znači da ste na samom kraju drugog trimestra. Čestitamo! U narednoj nedjelji ćete ući treći trimestar. 

Pogledajte koje nedjelje i mjesece obuhvata drugi trimestar: 

Četvrti mjesec trudnoće: traje od 14. do 17. nedjelje

Peti mjesec trudnoće: traje od 18. do 22. nedjelje

Šesti mjesec trudnoće: traje od 23. do 27. nedjelje. 

Kako napreduje beba? 

Beba sada vježba disanje, udišući i izdišući plodovu vodu. Za to vrijeme njena pluća se ubrzano razvijaju.  

Osim pluća i bebin mozak postaje sve kompleksiji. Nesumnjivo, svakim danom beba je sve pametnija.  

Ne zaboravite obavezan unos  DHA omega-3 masnih kiselina. Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA čini 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu.  

Pregnatol DHA se koristi za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi visoke čistoće, dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Po pokretima koje osjećate da beba pravi, možete da zaključite da je dosta ojačala. U ovom periodu izgrađuje se mišićna masa, ali se popunjavaju i masne naslage.  

Također, ona i dalje vježba sisanje, a to najčešće radi sisajući svoj palac. Neodoljivo, priznaćete! 

Simptomi u 27. nedjelji trudnoće 

Nećete se lako otarasiti simptoma koje imate u 27. nedjelji trudnoće. Svi oni će vas, manje-više, pratiti do samog kraja trudnoće. 

  • Grčevi. Kako biste umanjili mogućnost za pojavu grčeva u nogama preduzmite prevenciju. Istegnite noge, šetajte, pijte vodu.  
  • Bolna leđa. Razmisli o korišćenju ogromnog jastuka za spavanje. On može umanjiti pritisak na kukove i biti od pomoći kada tražite zgodan položaj za spavanje.  
  • Konstipacija. Ako ste inače skloni konstipaciji, ovaj simptom vas vjerovatno neće zaobići u trudnoći. Također savjetujemo da uložite dosta truda u prevenciju. Preporučujemo redovne šetnje, dosta tečnosti i hrane bogate vlaknima.  
  • Hemoroidi. Ovaj izuzetno neprijatan simptom ćete najlakše riješiti, ukoliko budete uspjeli da regulišete probavu i konstipaciju. 
  • Promjene na koži, noktima i kosi. Napokon fantastičan simptom! Ne samo da je gušća i sjajnija, vaša kosa raste nevjerovatnom brzinom. Koža vam je blistava, a nokti nikada jači!  

Savjeti za mame 

Spremni za još jednu sjajnu nedjelju trudnoće? Pročitajte koje korake treba da preduzmete. 

Ostanite hidrirani. Pijte vodu tokom cijelog dana. Ali kada se bude približilo vrijeme spavanja, usporite. Sigurno ne želite da trčite (ili se gegate) do toaleta svaka 2 minuta.  

Potražite podršku. Sada vam je podrška najvažnija. O kakvoj god da govorimo. Bilo da je to udoban trudnički grudnjak koji savršeno pristaje ili jastuk za spavanje. Ne zaboravite i na druge vrste podrške. Kako se porođaj bude bližio, postat ćete emotivniji. Budite sigurni da imate uz sebe nekog za razgovor, bio to partner, prijateljica ili tepeutkinja. 

Pregnatol Multi + Active Folate 

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Spavajte dok možete. Čini vam se da je beba uvijek najživahnija baš kada odlučite da drijemate? Ili vam se ide u toalet čim ste spustili glavu na jastuk? I tako prođe vrijeme za odmor. Iako imate poteškoća sa spavanjem, znajte da će ih biti više nakon porođaja. Zato, ugrabite svaki dobar trenutak.  

Podsjetnik za 27. nedjelju trudnoće 

  • Provjerite da li uzimate sve neophodne vitamine i minerale
  • Odlučite sa svojim partnerom da li će biti prisutan na porođaju. 
  • Vodite dnevnik trudnoće. 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/27-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-27/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-27

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!