Contact US

Deseta nedjelja trudnoće

Zdravo stomačiću, zdravo bebo! Sada već možete da počnete da nazirete kako ćete izgledati kada stomak malo naraste. Pogledajte se u ogledalo. Predivno, zar ne? Otkrijmo zajedno šta možete očekivati u desetoj nedjelji trudnoće.  

Možda je vrijeme za kupovinu nove garderobe - malo komotnije. Ako mislite da je još uvijek rano, vjerovatno pribjegavate provjerenim trikovima svih novopečenh trudnica - otkopčavanje gornjeg dugmeta pantalona ili oblačenje suknje sa rastegljivim pojasom. Sve je opravdano i poželjno. Važno je da se vi osjećate udobno. 

Ove nedjelje vaše maleno više nije embrion. Sada je i zvanično fetus. To znači da ona sve više izgleda kao beba, a vi ste svakim danom sve bliže kraju prvog trimestra trudnoće. 

Koliko je velika beba u 10. nedjelji trudnoće? 

Tokom desete nedjelje trudnoće beba dostiže veličinu ploda jagode. Ona je sada dugačka oko 3,5 cm. U toku naredne tri nedjelje će biti duplo duža. Zadivljujuće! 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Polako se približavate drugom trimestru trudnoće. Vi ste sada u trećem mjesecu trudnoće. Do kraja ove nedjelje ćete biti tačno na polovini trećeg mjeseca. 

Simptomi u 10. nedjelji trudnoće 

Pitate se koje simptome možete da očekujete u ovoj nedjelji trudnoće? Kako beba raste vaši mišići i ligamenti stomaka se istežu sve više. Grudi postaju svakim danom sve veće, a možete očekivati i druge drastične promjene. Pred vama je nekoliko simptoma koji su uobičajeni u 10. nedjelji trudnoće.

Bol u predjelu okruglih ligamenata. Nemojte se iznenaditi ukoliko osjećate jak bol u predjelu abdomena. Okrugli ligamenti su vlaknasta tkiva na zidovima materice. Kako se materica povećava, dolazi do rastezanja ligamenata, što može uzrokovati nelagodnost i bol. 

Uvećanje grudi. Procesi koji se dešavaju u vašim grudima su priprema za dojenje. I u desetoj nedjelji trudnoće grudi nastavljaju da rastu i otežavaju. 

Jutarnja mučnina. Pitate se kada će već jednom prestati. Strpite se još samo malo. Nakon što uđete u drugi trimestar trudnoće, mučnina i povraćanje uglavnom ostaju samo u sjećanju. 

Promjene raspoloženja. Za česte i burne promjene raspoloženja i dalje možemo kriviti hormone.  

Umor. Premoreni ste. Vašem tijelu i dalje treba mnogo više snage nego inače kako bi beba rasla i razvijala se. Zato ste stalno iscrpljeni. Ako tome dodamo i čudne snove koji vas noću bude u ovom periodu trudnoće, razloga za umor već dosta ima. 

Pojačan vaginalni sekret. Veći protok krvi kroz vaginu uz pojačano lučenje estrogena mogu izazavati naglašeno lučenje sekreta. On se naziva leukoreja, bijele je boje i nema miris. Možda će vam to biti malo neprijatno, ali to je sasvim prirodan način vašeg tijela da se oslobodi bakterija. Ukoliko osjetite da sekret ima miris, da je obojen ili sadrži tragove krvi, obavezno posjetite svog ginekologa.  

Vidljive vene. Mnogo više krvi cirkuliše kroz vene, što sada možete i vidjeti, sudeći po izgledu vena. 

Kako se osjećate?  

Odgovor je - umorno i definitivno trudno. Sada, kada ste trudni već dva i po mjeseca, vjerovatno ste iskusili sve tipične simptome trudnoće. I dok ćete se u nekom trenutku osjećati uzbuđeno i srećno zbog promjena kroz koje vaše tijelo prolazi, u drugim trenucima će vas to frustrirati. Sve to je savršeno normalno. 

Iako spolja mnogima još uvijek nećete izgledati trudno, vaša materica se do sada toliko uvećala, zbog čega se stomak zaoblio, pa radije birate komotniju garderobu. Mnogi doktori preporučuju dobijanje oko 2 do 3 kg na težini u prvom trimestru. Ukoliko nosite blizance, doktori preporučuju i do 5 kg više, do kraja trećeg mjeseca. 

Kako napreduje beba? 

Deseta nedjelja je definitivno prekretnica. Embrion je sada postao fetus, što znači da ulazi u zreliju fazu razvoja. 

Tokom embrionalne faze kod bebe se formiraju organi, uključujući mozak, srce i pluća, ali i dijelovi tijela - noge i ruke. U fazi fetusa su organi i dijelovi tijela potpuno formirani i oni sada rastu i nastavljaju da se razvijaju.  

Postaju funkcionalni zglobovi ruku, formiraju se hrskavice i kosti, uključujući i viličnu kost zajedno sa mliječnim zubićima. Počinju da se pojavljuju i noktići, kao i kosa. Vjerovali ili ne, vaše maleno već radi dvije važne vježbe -  gutanje i šutiranje.  

Dabl test je prvo genetsko testiranje koje se preporučuje između 11. i 14. nedjelje trudnoće. Pomoću njega se mogu otkriti neke eventualne hromozomske anomalije. Test se radi analizom izvađene krvi u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom bebe.  

Savjeti za buduće mame 

Doručkujte. Ako je potrebno, čim otvorite oči pojedite kreker koji ste sinoć ostavili na noćnom stolčiću. Mnogim trudnicama prvi zalogajčić na prazan želudac sprječava pojavu mučnine. Probajte, možda pomogne i vama.   

Uzmite vitamine. Čitava nova osoba raste u vašoj materici. Ona je još uvijek majušna, ali su joj potrebe za nutritijentima velike. Birajte hranu bogatu folatima, vitaminima D, C i A, gvožđem i kalijumom. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 

Pregnatol DHA

Pregnatol Multi + Active Folate

Užinajte. Osim što će zadovoljiti potrebe rastućeg fetusa, kvalitetna užina bogata vitaminima i mineralima će učiniti da se i vi osjećate dobro. Užina bogata kalijumom, poput banane ili manga može ublažiti mučninu, dok će vam hrana bogata proteinima, kao što su jaja ili orašasto voće, dati neophodnu energiju i sitost.  

Odmarajte. Iscrpljenost, mučnina, promjene raspoloženja - simptomi u desetoj nedjelji trudnoće vas često stavljaju na test izdržljivosti. Ne preterujte sa obavezama i obezbijedite sebi dovoljno vremena za san i odmor. Snaga vam je potrebna, slušajte šta vam tijelo poručuje. 

Podsjetnik za desetu nedjelju trudnoće 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/10-weeks-pregnant

https://www.verywellfamily.com/10-weeks-pregnant-4158926

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/1st-trimester/week-10/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!