Contact US

29. nedjelja trudnoće 

Čak i ako ne morate da ustajete zbog toaleta milion puta tokom noći, spavanje može biti izazovno. U ovom periodu trudnoće, nesanica može postati uobičajena pojava. Probajte da uz pomoć trudničkog jastuka pronađete svoj idealan i udoban položaj za spavanje. Pročitajte šta sve možete da očekujete u 29. nedjelji trudnoće.

Ukoliko planirate da otputujete još jednom prije porođaja, budite sigurni da ćete se mnogo puta zaustavljati zbog pauze za odlazak u toalet.  

Iako ste do sada sigurno dobili desetak kilograma i čini vam se da stomak ne može biti veći, pred vama je period u kome će beba intenzivno da raste. Beba sada pritiska gotovo sve organe vašeg abdomena. Nemojte se iznenaditi ukoliko osjetite bolove u karlici ili vam se pojave hemoroidi.  

29. nedjelja trudnoće je dobar trenutak kada možete da počnete sa finaliziranjem kupovine svega što će vama i bebi biti neophodno nakon porođaja. Također, možda je već došlo vrijeme da spakujete torbu za porodilište. Ostavite je u blizini ulaznih vrata, da vam bude usput, ukoliko iz bilo kojeg razloga morate da krenete na porođaj ranije. 

Koliko je velika beba u 29. nedjelji trudnoće? 

Malecka beba više nije toliko malecka. Ukoliko se sklupča, možemo njenu veličinu uporediti sa veličinom velikog ploda kokosovog oraha. Ona sada ima skoro 39 cm, a teška je oko 1,1kg. Da li vjerujete da će do rođenja biti trostruko teža? 

Koji je to mjesec trudnoće, a koji trimestar? 

29. nedjelja je sedmi mjesec trudnoće. Vi ste sada u posljednjem, trećem trimestru. Sedmi mjesec je prvi mjesec trećeg trimestra trudnoće. 

Kako napreduje beba? 

Sada već polako bebi postaje sve tjesnije. Sve je veća i sve snažnija iz dana u dan, pa kada šutira vi to možete i da vidite, osim što osjećate. Ako osjećate ritmično trzanje u stomaku, to može da znači da beba štuca. Neodoljivo preslatko!  

Bebina koža je sve deblja. Ona sada ima mnogo više mišićne mase i masnoće, a kosti su sve jače. Naborana koža je zbog svega toga mnogo više zategnuta i glatka. Uprkos tome što sada imaju pigment, bebine oči su još uvijek plave. 

Simptomi u 29. nedjelji trudnoće 

Vjerovatno osjećate kako se beba baš dosta pokreće. Osim što šutira i udara, prevrće se i izvodi sve druge pokrete koje već prepoznajete, ona sada počinje i da se namješta u željene položaje. I dok ona sve to radeći, pritiska vaš čitav digestivni sistem, efekti toga su sljedeći simptomi: hemoroidi, gorušica, bol u karlici, često mokrenje.  

  • Glavobolja i/ili vrtoglavica. Ako vas muči glavobolja, ona može biti posljedica lošeg i/ili kratkog spavanja. Također, glavobolja se može uz vrtoglavicu javiti zbog pada nivoa šećera u krvi. Vodite računa da jedete ravnomjerno raspoređene obroke.  
  • Svrbi vas stomak. Koža se rasteže i stanjuje zbog čega je iziritirana i osjetljiva. Obavezno se javite svom doktoru ukoliko je intenzivan svrab praćen i osipom. 
  • Bole vas leđa, noge, kukovi. Vaše tijelo sada nosi značajno veću težinu od one na koju je naviklo. U zavisnosti od položaja koji trenutno zauzima, beba vrši pritisak na sve - pluća, kosti, organe abdomena… Osim toga, vaši zglobovi i ligamenti postaju sve mekši dok se tijelo priprema za porođaj. Zbog svega toga, bolovi su neminovna pojava. 
  • Hemoroidi. Beba pritiska cijeli digestivni sistem, a naročito njegov završetak, anus. Kako hormoni dodatno opuštaju mišiće, dolazi do pojave hemoroida. Borite se protiv njih jedući dosta hrane bogate vlaknima i pijući puno vode. 
  • Konstipacija. Također pomažu vlakna i voda. 
  • Problemi sa spavanjem. Kao što smo već napisali, mnogo toga može da utiče na to što imate problema sa spavanjem. Od čestog ustajanja zbog odlaska u toalet do teškog pronalaženja udobnog položaja u krevetu. Nemojte pretjerivati sa kafom, pijte dosta vode i bavite se nekom laganom fizičkom aktivnošću. Trudnicama se uvijek preporučuju joga i svakodnevna šetnja. 
  • Često uriniranje. Kako se materica širi, sve je veći pritisak na bešiku, sve je kraći period zadržavanja urina. To nikako nije razlog da ne pijete dovoljno vode. Nadamo se da ste do sada shvatili da dovoljna količina vode može biti rješenje za mnoge simptome trudnoće. 

Savjeti za 29. nedjelju trudnoće 

Obavezno vodite računa o značajnim nutritijentima. Ne zaboravite važne hranljive materije koje nisu u velikoj mjeri prisutne u namirnicama koje svakodnevno konzumirate. 

Pregnatol DHA nadoknađuje DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA čini čak 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu.  

Povećajte unos kalcijuma. Za bebin zdrav rast i razvoj, bebi je sada je potrebna mnogo veća količina kalcijuma. Osim povećanog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda, preporučujemo da neophodan unos kalcijuma osigurate svakodnevnom primjenom izabranih preparata. 

Preporučujemo: 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Podsjetnik za 29. nedjelju trudnoće 

  • Ne preskačite obavezne preglede 
  • Privedite kraju kupovinu opreme za novorođenče 
  • Ne zaboravite važne vitamine

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/29-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-29.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/29-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!