Contact US

Četvrta nedjelja trudnoće 

Vrijeme je za kućni test za trudnoću? Osjećate neke od prvih simptoma? Saznajte šta možete da očekujete u četvrtoj nedjelji trudnoće.

Čestitamo! Test je pozitivan. Ipak, nemojte očekivati odmah da osjetite baš sve simptome trudnoće.  

Ono što sada treba da uradite jeste da proslavite veliku i fantastičnu vijest sa svojim partnerom. Zakažite svoj prvi prenatalni pregled kod svog ginekologa, koji će dodatnim testovima i potvrditi trudnoću. 

Četvrta nedjelja trudnoće - Koliko je velika beba? 

Sada je beba bukvalno manja od makovog zna. Njena veličina je mikroskopska. Praktično, ona još uvijek ni nije beba, već minijaturna loptica ćelija. Ona se sada smiješta u svoj novi dom - vašu matericu, gdje je očekuje krucijalni period razvoja u narednih šest nedjelja. 

Četvrta nedjelja trudnoće - Simptomi 

Nivo hormona se mijenja sada veoma brzo. Uz pomoću hormona Beta HCG, test će potvrditi trudnoću. Ali osim toga, oni su veoma zaslužni i za simptome koji počinju da se javljaju. Evo koje od njih možete očekivati u četvrtoj nedjelji trudnoće: 

  • Nadutost. Obucite udobne pantalone, jer će vam stomak pod dejstvom progesterona biti nadut.  
  • Blagi grčevi. Iako vas u ovom trenutku grčevi mogu zabrinuti, pravog razloga za brigu nema. Oni su znak implantacije, odnosno usađivanja oplođene jajne ćelije u zid materice. Ipak, ukoliko osjećate da su bolovi i grčevi intenzivni, trebalo bi da to prijavite svom doktoru ili doktorici. Ako bude trebalo, oni će zakazati pregled. 
  • Blago krvarenje. Ovaj simptom je također znak implantacije. Ukoliko je krvarenje intenzivnije i nastavlja se danima, također savetujemo da posjetite doktora ili doktoricu. 
  • Promjene raspoloženja. Ne, ne umišljate. Promjene raspoloženja su toliko česte da i sami ne možete da ih ispratite. Sve je to zbog promjene nivoa i odnosa hormona. Promjene raspoloženja su najizraženije tokom prvih 12 nedjelja tudnoće. Dakle, bićete toliko osjetljivi da ćete moći da se rasplačete i uz reklamu za životno osiguranje. 
  • Jutarnja mučnina. Iako se ne javlja nužno ujutru, mučninu kao simptom trudnoće osjeti 50 do 90% trudnica u nekom trenutku rane trudnoće. Veoma često mučninu prati i povraćanje. Ipak, ne mora da znači da ćete obavezno iskusiti ovaj nemili simptom trudnoće. 
  • Umor. Jedan od najuobičajenijih simptoma trudnoće, koji se može manifestovati i kao potpuna iscrpljenost.  
  • Otečene grudi. Osjetljive i natečene grudi su također jedan od prvih simptoma. 

Kako se osjećate? 

Vjerovatno ste pomalo naduveni, ali definitivno još uvijek ne izgledate kao da ste u drugom stanju. Umor i iscrpljenost su uobičajeni za četvrtu nedjelju trudnoće. Sve je to posljedica hormona, ali i velikog posla koje vaše tijelo trenutno obavlja - nova osoba raste u vama! Pokušajte da odlazite na spavanje ranije, a ukoliko imate priliku, dremnite i tokom dana. 

Ne zaboravite na folate (folnu kiselinu). Obavezno ih uzimajte svakog dana. Uslijed nedostatka folata može doći do razvoja komplikacije, kao što je defekt neuralne cijevi.  

Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 - Pregnatol Active Folate +Vit B12

Ultrazvuk u ovoj nedjelji 

Gromuljica ćelija se razdvaja na dva dijela, formirajući embrion i placentu. Neuralna cijev, iz koje će se razviti mozak i kičma je sada već formirana. Plodova voda (amniotska tečnost) se formira. 

Četvrta nedjelja trudnoće je veoma rana trudnoća i velike su šanse da nećete obaviti ultrazvučni pregled baš u ovom periodu. Ipak, ukoliko to učinite, vaša beba će izgledati kao tačkica. 

Iako željno iščekujete, još uvijek nećete čuti otkucaje srca prilikom ultrazvučnog pregleda. Začeci krvnih sudova, iz kojih će se kasnije razviti srce i kompletan sistem, sada se razvijaju. Srce će nastaviti da se razvija do desete nedjelje, ali će otkucaji moći da se čuju već u petoj ili šestoj nedjelji. 

Savjeti za četvrtu nedjelju trudnoće 

Obratite pažnju na osjetljivost stomaka. Četvrta nedjelja trudnoće je period kada se sasvim uobičajeno javljaju mučnina, ali i osjetljivost na neke mirise kao i na teksturu hrane. Ukoliko se i vi tako osjećate, potrudite se da izbjegavate hranu koja može da izazove takve iritacije.  

Ne zaboravite vitamine. Vitamini B9 (Folati) i B12 su veoma važni jer imaju ulogu u ćelijskoj diobi i doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu homocisteina, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunskog sistema. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 - Pregnatol Active Folate + VitB12

Da li je folat isto što i folna kiselina? 

Folna kiselina i folat su iste aktivne supstance, s tim što je folna kiselina hemijski sintetisana. Folati su soli folne kiseline i u takvom obliku se oni prirodno nalaze u namirnicama i u našem organizmu. 

Folna kiselina, kao hemijski, sintetski oblik se slabije apsorbuje i iskorišćava u organizmu, a neke žene je ne mogu iskoristiti uopšte! Potvrđeno je da kod 30 – 50% žena uopšte ne dolazi do aktiviranja i iskorišćavanja folne kiseline, jer one nemaju enzim koji je aktivira. Sva unijeta folna kiselina ostaje da slobodno cirkuliše u krvi, potencijalno izazivajući neželjene efekte i za mamu i za bebu. 

Prirodni, aktivni folat je već aktivan, nije mu potreban enzim i potpuno se iskorišćava u organizmu. 

Također, važni su i drugi vitamini i minerali, posebno ukoliko se zbog mučnine ne hranite pravilno.  

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za pravilan razvoj bebinog mozga i vida. Ova omega-3 masna kiselina je značajna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka.  

Saznajte više – Pregnatol DHA

Podsjetnik za četvrtu nedjelju trudnoće 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!