Contact US

Šesta nedjelja trudnoće 

Sve je još uvijek novo za vas. Možda ste tek sada i uradili test i otkrili da ste trudni. Saznajte šta možete očekivati tokom šeste nedjelje trudnoće.

Da li ste već svima rekli srećnu vijest? Ili mislite da je još uvijek rano? Odluka je samo vaša. U ovom periodu je važno da se posvetite sebi jer vaše tijelo prolazi kroz različite promjene, zbog kojih se možete osjećati krajnje emotivno i ranjivo. Ukoliko tome dodamo i ne baš prijatne rane simptome trudnoće, može se desiti da budete potpuno zaokupljeni novim stanjem. 

Pročitajte šta vas sve čeka u šestoj nedjelji i u kojoj fazi je razvoj bebe.  

Koliko je velika beba u 6. nedjelji trudnoće? 

Vaša beba raste iz dana u dan. Ona je sada veličine zrna graška. Ako vam se možda čini da je suviše mala, znajte da neće dugo tolika ostati. Već za nedjelju dana, ona će biti duplo veća! 

Koji je to mjesec trudnoće? 

Zapamtite, ljekari se obično orijentišu prema nedjeljama, a ne prema mjesecima trudnoće. Kao početak prve nedjelje trudnoće, uzima se prvi dan ciklusa, odnosno prvi dan menstruacije. Ali ukoliko se pitate u kojem ste mjesecu, odgovor je: u drugom

Simptomi u 6. nedjelji trudnoće 

Pošto je trudnoća još uvijek rana, možda još uvijek nećete osjetiti simptome. I dok neke trudnice jedva izlaze na kraj sa mučninom, druge ne osjećaju ništa slično. Uobičajeni simptomi u šestoj nedjelji su: 

  • Umor. Osjećate se iscrpljeno, jer vaše tijelo i dalje prolazi kroz burne hormonske promjene. Najbolje je da se odmarate što više. Ukoliko ste u mogućnosti idite uveče ranije na spavanje, a poželjna je i popodnevna drijemka. 
  • Mučnina. Iako ste se možda ponadale da će zbog popularnog naziva, mučnina biti samo jutarnja, moramo da vas razočaramo. Mučnina se, kao simptom trudnoće, može javiti u bilo koje doba dana, a neke trudnice se suočavaju sa njom gotovo sve vrijeme u ranoj trudnoći. Pokušajte da prilagodite ishranu.  
  • Bolne grudi. Zbog pojačanog protoka krvi, grudi mogu biti bolne. Vjerovali ili ne, pripreme za početak dojenja počinju već sada. 
  • Često mokrenje. Ovaj simptom je sasvim uobičajen. Ipak, ukoliko uz pojačanu potrebu osjetite i peckanje ili bol, obavezno posjetite doktora.  
  • Problemi sa probavom. I za probleme sa nadimanjem, probavom i gasovima je zaslužan “dežurni krivac”, progesteron. Da bi ovaj simptom postao što podnošljiviji, preporučujemo da pijete što više vode i jedete dosta namirnica koje sadrže vlakna. 
  • Promjene raspoloženja. Osim hormona koji utiču na veoma brzu promjenu raspoloženja, doprinos daju i svakodnevno suočavanje sa umorom, iscrpljenočću, konstipacijom, mučninom i ostalim ranim simptomima trudnoće. 

Kako se osjećate? 

Šesta nedjelja trudnoće donosi zaista raznolikost osjećanja. Možete biti ushićeni i srećni, ali i nervozni i iscrpljeni. Možda ćete biti ophrvani različitim mislima o toku trudnoće koji je pred vama. Sva osjećanja i razmišljanja su uobičajena i normalna. Sasvim je u redu da se osjećate baš tako kako se osjećate, pa makar se to osjećanje promijenilo već u roku od narednih pet minuta. 

Što se tiče stomaka, osim što je malo naduven, još uvijek ne izgleda naročito drugačije u odnosu na period kada niste bili u drugom stanju, osim što je malo veći. Ukoliko su vam pantalone pomalo tijesne, vrijeme je da se uvučete u komotnije, rastegljivije odijevne kombinacije. 

Ultrazvuk u ovoj nedjelji 

Šesta nedjelja trudnoće je period kada su mnogi krucijalni razvojni koraci započeti. Kroz bebino tijelo već protiče krv, sofisticiranim sistemom krvnih sudova. Ukoliko biste sada vidjeli svoju bebu, izgledalo bi vam da ona maše šakicama i stopalima koje liče na oble lopatice. Embrion samo što nije postao slatka beba, jer mu se na licu polako “pojavljuju” nosić, oči, uši, brada i obrazi. 

Još uvijek je rano, ali ukoliko budete imali sreće, na ultrazvučnom pregledu možete čuti i kucanje bebinog srca. Majušno srce je sada već podijeljeno na četiri komore i kuca brzinom od čak 100 do 160 otkucaja u minuti. Ukoliko niste uspjeli da čujete, strpite se još malo. Već nakon osme nedjelje, izgledi da će senzor detektovati otkucaje su mnogo veći. 

Vaš embrion sve više počinje da liči na bebu. Iako to zamutoljče veličine omanjeg zrna graška još uvijek ima rep, ono veoma brzo raste i mijenja svoj oblik.  

Savjeti za mame 

Pripremite se za prvi prenatalni pregled. Dok čekate svoj zakazani termin, napravite podsjetnik - zapišite sva pitanja koja želite da postavite doktoru, a tiču se trudnoće. Vodite bilješke o svojim simptomima i o tome kakve promjene na svom tijelu zapažate. Sve to može biti od pomoći kada odete na pregled.  

Budite oprezni. Beba je još uvijek u ranim fazama razvoja, zato treba da budete oprezni. Smanjite unos kofeina, spavajte dovoljno tokom noći, odmarajte što više tokom dana. Izbjegavajte izlaganje hemijskim isparenjima i velikim temperaturama (npr. saune i turska kupatila). 

Ne zaboravite zdravu ishranu i hranljive materije. Vitamini B9 (Folati) i B12 su veoma važni jer imaju ulogu u ćelijskoj diobi i doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu homocisteina, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunskog sistema. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatol Active Folate +Vit B12

DHA omega-3 masne kiseline su značajne strukturne komponente mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. Zato su one važne za pravilan rast i razvoj fetusa, a naročito bebinog mozga i vida. Preporučujemo Pregnatol DHA

Idite u toalet čim osjetite potrebu. Trudnice su veoma sklone razvoju urinarnih infekcija. Odlaganje odlaska u toalet može dodatno doprinijeti riziku za pojavu. Zato ne odlažite odlazak u toalet i unosite dovoljno tečnosti. 

Podsjetnik za šestu nedjelju trudnoće 

 

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-6#symptoms

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/6-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-6.aspx

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!