Contact US

Za prirodno jačanje imuniteta

Med je najvažniji pčelinji proizvod, poznat u ishrani još od prahistorijskog doba.  

Upotrebu i značaj meda opisuju i potvrđuju spisi starih naroda, gdje ga često nazivaju »dar božji« i »hrana bogova«. Veliki broj mudraca smatrao je da med hrani i krijepi tijelo i mozak, pa čak i da produžava život. I sam Hipokrat, otac medicine, ukazivao je na med kao osobito značajnu hranu. 

Med je bogat ugljenim hidratima, najviše prostim šećerima, brojnim enzimima, vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, esencijalnim amino kiselinama. Sadržaj masti i bjelančevina je mali, ali su i ove količine važne, kao i fitoncida koji ispoljavaju antimikrobno dejstvo. 

Savremena zvanična medicina je priznala ljekovita svojstva meda, time što je unesen u materia medica - cjelokupno znanje o pojedinim supstancama koje se koriste u farmakološke svrhe. 

Med se preporučuje za uvođenje u ishranu djece od prve godine života. 

Sa uvođenjem meda u ishranu treba biti oprezan kod djece čiji roditelji imaju alergijske manifestacije. U tim slučajevima, savjetuje se jedan gram meda na kilogram tjelesne mase, podijeljeno na dvije do tri doze, a zatim se nekoliko dana dijete prati.  

Za djecu, med predstavlja “gotovu” hranu, koja biva 100% iskorištena u organizmu.

Za djecu koja su na ishrani mliječnim formulama, kao zaslađivač mlijeka se koristi med. Ova, u svijetu poznata “Kombijeva metoda regeneracije mlijeka”, uspješno se primjenjuje u Švicarskoj. 

Dr. Lutinger, čuveni pedijatar iz Njujorka, savjetuje korištenje meda kod djece i na prirodnoj i na vještačkoj ishrani, jer poboljšava varenje, uništava patogenu floru u crijevima (zaustavlja dijareju – proliv), sprječava nadimanje u crijevima i pojavu grčeva, prekida povraćanje, djeluje kao blagi laksativ (otklanja zatvor). 

Redovan, svakodnevni unos meda obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji razvoj i napredak, veću otpornost prema infekcijama. 

Med djeluje i kao prebiotik, stimuliše bakterije organa za varenje. Poznato je da crijevna mikroflora ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja – korisna mikroflora smanjuje štetne bakterije u crijevima. Med povećava broj mliječnih bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidus), koje rastu u crijevima svake osobe. One proizvode metabolite koji inhibiraju (ometaju) rast patogenih bakterija. Dokazano je da je med vrlo važan u tretmanu dječjeg bakterijskog proliva. 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!