Contact US

Prvi mjesec trudnoće - šta sve treba da očekujete?

Prve dvije nedjelje prvog mjeseca trudnoće su zapravo vrijeme kada vi još uvijek niste trudni. Saznajte zašto je to tako i šta se dešava u vašem tijelu tokom prvog mjeseca trudnoće.  

Na početku svakog novog menstrualnog ciklusa, kod žene se javlja šansa da ostane u drugom stanju. Prve dvije nedjelje ciklusa će se u slučaju da zatrudnite, računati kao prve dvije nedjelje trudnoće. To je vrijeme kada se u tijelu žene dešavaju promjene koje se tiču priprema za samu trudnoću. 

Kada počinje prvi mjesec trudnoće? 

Prvi mjesec trudnoće, prema kalendaru računanja trudnoće, počinje prvog dana menstrualnog ciklusa, odnosno od početka menstruacije. 

Dakle, prvog dana dolazi do krvarenja, menstruacije. U tom periodu hormon estrogen počinje da raste. Pod dejstvom različitih hormona polako počinje da se izdvaja jedan folikul, najveći po veličini, koji sadrži zrelu jajnu ćeliju.  

Ukoliko se izdvoje dva folikula i obje jajne ćelije budu oplođene, dolazi do dvojajčane blizanačke trudnoće. 

Prvi mjesec trudnoće - Ovulacija i oplodnja 

U periodu između 13. i 15. dana ciklusa jajna ćelija je spremna za oplodnju. Taj period se naziva ovulacija. Tokom njega jajna ćelija iz jajnika kreće kroz jajovod. Na tom svom putu ona se može sresti sa brojnim spermatozoidima. Ukoliko dođe do oplodnje, samo jedan spermatozoid će oploditi jajnu ćeliju. 

U tom trenutku, kada spermatozoid dospije do jajne ćelije, njegovo jezgro se spaja sa jezgrom jajne ćelije. 

U zavisnosti od toga da li je spermatozoid nosio Y ili X hromozom, beba će biti dječak ili djevojčica. Tokom oplodnje dolazi do kombinovanja genetskog materijala spojenih ćelija, a mnogo toga je već u tom ranom trenutku trudnoće određeno, npr. boja kože, kose, očiju, genetski potencijal za visinu… 

Prvi mjesec trudnoće - rast i razvoj embriona 

Na samom početku trudnoće embrion se naziva zigot. Tokom prvog mjeseca dešava se veoma ubrzana dioba ćelija, dok zigot kroz jajovod dospjeva do svog odredišta - materice. Višećelijska tvorevina koju zigot sada čini je loptastog oblika i naziva se blastocista. Zatim dolazi do formiranja fetusa i placente (posteljice). 

Tokom prvog mjeseca trudnoće embrion naraste do veličine čia sjemenke. Iako je veoma mali, u ovoj najranijoj fazi razvoja, fetus prolazi kroz burne, velike i značajne faze razvoja. Embrion sada čine dva sloja, koji čine osnovu za razvoj svih organa.  

Prvi mjesec trudnoće je vrijeme kada počinje da se razvija i kardiovaskularni sistem koji će dalje biti zadužen za prenos hranljivih materija i kiseonika. 

Placenta još uvijek nije kompletno formirana, pa se ishrana embriona vrši pomoću žumančane kese. 

Preporuke i savjeti za prvi mjesec trudnoće 

Veoma rani period trudnoće je jako važan za razvoj fetusa. Zbog toga bi trudnica odmah trebalo da počne da se pridržava zdravih stilova života, najprije zdrave ishrane. 

Zdrava hrana i hranljive materije - Tokom trudnoće je značajno da trudnica unosi sve neophodne nutritijente. Na samom početku su jako važni folati, upravo zbog početaka formiranja i razvoja embriona. Folati se mogu unositi putem hrane, ali je ishrana gotovo uvijek nedovoljan način da se zadovolje kompletne potrebe trudnice za ovim važnim vitaminom. 

Naime, folati imaju veliku ulogu u procesima koji se dešavaju tokom formiranja i zatvaranja neuralne cijevi. Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Također, folat sa vitaminom B12 ima ulogu u ćelijskoj diobi, psihološkoj funkciji, normalnom metabolizmu homocisteina, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj funkciji imunog sistema.  

Pregnatol Active Folat + Vit B12 sadrži folat i vitamin B12 u dva neophodna oblika koji se u potpunosti iskorištavaju u organizmu. 

Saznajte više o važnosti folata u trudnoći.

Saznajte više o važnosti DHA omega-3 masnih kiselina u trudnoći. 

Izbjegavajte sve što može biti toksično za bebu - Toksini veoma lako dospjevaju kroz majčin krvotok do bebe. Zato bi majka trebalo da izbjegava sve što može naškoditi zdravom i pravilnom rastu i razvoju bebe - cigarete, alkohol, hemijska isparenja, zagađen vazduh... 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!