Contact US

DHA od samog rođenja - Zašto se preporučuje?

Neonatolozi i pedijatri u regionu na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), preporučuju 100 mg DHA omega-3 masne kiseline dnevno, od samog rođenja do navršene 2. godine.  

Sigurno ste čuli da su DHA omega-3 masne kiseline veoma značajne. Ali, da li ste znali da je DHA od presudnog značaja, naročito tokom prvih nekoliko godina? 

DHA - važna strukturna komponenta nervnih ćelija mozga  

Najbrži razvoj i rast mozga djeteta se dešava u periodu koji obuhvata posljednji trimestar trudnoće i traje sve do druge godine života. Zapravo, tokom prve godine života bebin mozak poraste za 175%.  

Prvi bebin osmjeh, prvi kontrolisani pokret, okret, kihotanje… za sve to je zaslužan mozak i njegov intenzivan razvoj

DHA čini oko 12-15% ukupne količine masnih kiselina u sivoj masi mozga. 

Novorođenčadi i dojenčadi kod kojih nije ostvariva odgovarajuća nadoknada DHA putem majčinog mlijeka, a isključivo su na prirodnoj ishrani ili su pretežno na prirodnoj ishrani (mješovita ishrana sa preko 50% majčinog mlijeka u ukupnom dnevnom unosu mlijeka) - preporučuje se dnevni dodatak od 100 mg DHA. 

DHA - doprinosi normalnom razvoju vida 

Oko je složen organ na čiji razvoj utiču mnogi faktori. Ti faktori mogu dolaziti iz spoljašnje sredine, ali mogu biti i unutrašnji, odnosno da se tiču snadbjevenosti bebinog organizma hranljivim materijama. 

Veoma važne hranljive materije kada je u pitanju normalan razvoj vida jesu omega-3 DHA masne kiseline. 

Mrežnjača oka (retina) je sastavljena od nervnih tkiva. To je najdublji sloj u ljudskom oku, koji je fotosenzitivan. Mrežnjača reaguje na zrake svjetla koje ulaze u oko i njena uloga u sistemu vida je od izuzetne važnosti. Svi upadni svjetlosni zraci koji se prikupljaju u mrežnjači, transformišu se i prenose preko optičkog nerva do mozga, koji taj impuls pretvara u sliku.  

Ovaj jedinstveni sloj oka se sastoji od deset slojeva. Jedan od njih čine fotoreceptori. Upravo je DHA, omega-3 masna kiselina jedna od glavnih gradivnih materija fotoreceptora (35-50%). 

Unos DHA doprinosi normalnom razvoju vida kod dojenčadi do 12 mjeseci.  

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!