Contact US

Igre sa djecom u kući

Tokom rasta i razvoja mališane je potrebno stalno i na različite načine stimulisati, kako bi oni dostigli svoj puni psihofizički potencijal. Odlična prilika za to su zabavne igre u porodičnom okruženju, naročito kada su djeca primorana da duži period tokom dana provedu u kući. 

Bilo da govorimo o hladnim zimskim danima, užarenim ljetnjim popodnevima ili pandemiji nekog opakog virusa (eto, i to je moguće!), igre sa djecom u kući treba da budu nešto što svaki roditelji bez mnogo muke može da organizuje.  

Kuhanje i ostali zabavni kućni poslovi za igre sa djecom u kući 

Iako kućni poslovi odraslima često nisu zabavni, naročito kada moraju svakodnevno da ih obavljaju, u društvu djece lako mogu postati zabavna igra.  

Razbijanje i mućenje jajeta, miješenje tijesta, redanje nasjeckanog voća i povrća, brisanje prašine, pražnjenje veš mašine i sušilice - svi ti poslovi, koji se djeci mogu predstaviti kroz igru, su zapravo prilika za uvježbavanje motoričkih i organizacionih sposobnosti. 

S obzirom na to da se mozak djeteta razvija na osnovu svakodnevnih iskustava koje stiče, dobro je iskoristiti svaku priliku da se kroz igru dijete nečemu novom nauči. 

U skladu sa uzrastom, dijete je sposobno da obavlja različite kućne poslove. Na toj osnovi je baziran i čuveni pedagoški Montesori program. Prema njemu, najbolji kućni poslovi za djecu su: pranje suđa, brisanje prašine, briga o kućnim ljubimcima, čišćenje terase, spremanje doručka ili večere, postavljanje stola, zalivanje cvijeća, usisavanje, sređivanje čistog veša, iznošenje smeća, kuhanje čaja, brisanje prozora. 

Igre sa djecom u kući u vidu kućne olimpijade  

Kada djeca ne mogu da izađu napolje, ona nemaju prilike da se u dovoljnoj mjeri bave fizičkim aktivnostima. Zbog toga mogu biti nervozna, a teže će biti i da ih uspavate kada dođe veče. Ne zaboravite da su igre sa djecom u kući ujedno i prilika da provedete više kvalitetnog i zabavnog vremena sa svojom djecom. 

Pretvorite svoju dnevnu sobu u super zabavnu sportsku dvoranu i organizujte kućnu olimpijadu. Prema mogućnostima prostora u kojem živite možete postaviti različite prepreke za preskakanje, otvor za ubacivanje lopte, prostor za “mačevanje”,  stazu za trku skakanjem na jednoj nozi... 

Igre sa djecom u kući za vježbanje sitne motorike 

Pincete, spajalice, papirići, igla i konac, žetoni, perlice, pasulj… U zavisnosti od uzrasta svog djeteta izaberite rekvizite i osmislite igru uz jasno postavljena pravila.  

Sitni predmeti se mogu hvatati prstićima ili pincetom i prebacivati iz jedne činije u drugu. Da bi igra bila zanimljivija u jednu činiju možete sipati vodu. Djeca se mogu međusobno takmičiti ko će prije da obavi zadatak ili mogu učestvovati u zajedničkom timu protiv roditeljia. 

Razmislite o mogućnosti da djetetu pokažete sitne predmete kojima treba da se igrate i zamolite ga da samo osmisli igru. Možete se iznenaditi kreativnošću svog djeteta

Upoznajmo porodično stablo 

Ne tako davno, vjerovatno kada ste i vi sami bili dijete, jedna od svima omiljenih večernjih porodičnih zanimacija je bila gledanje porodičnih albuma sa fotografijama.  

Zahvaljujući razvoju savremene tehnologije današnjoj djeci proleti pred očima toliko mnogo slika tokom dana da ih je vjerovatno teško i izraziti brojem. Igra koju predlažemo također uključuje gledanje slika, ali ne na ekranu, već iz starih porodičnih fotoalbuma ili iz kutija iskrzanih ivica.  

Vratite staru tradiciju kroz zabavnu igru sa djecom kod kuće. Igra je ujedno i prilika da djeca upoznaju svoje porodično stablo i saznaju nešto više o svojim precima, naravno u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću.  

Igru možete organizovati na dva načina -  kao igru prepoznavanja i pogađanja ili kao klasičnu igru memorije. Ova igra razvija vještinu pamćenja. 

Kako mala, tako i veća djeca se svakodnevno sreću sa situacijama u kojima moraju da primjene vještine rješavanja problema. Da bi oni u tome bili vještiji i uspješniji, vi im možete pomoći kroz vježbanje i to tokom zabavne igre za djecu kod kuće u omiljenom porodičnom društvu.  

Ujedno, to su odlične prilike da svoju djecu, bar na kratko, odvojite od neodoljivo privlačnih ekrana.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!