Contact US

Dosada je dobra za djecu

Iako roditelji često strahuju i čine sve kako njihovoj djeci ne bi bilo dosadno, naučna otkrića su dokazala da je dosada zapravo poželjna. Dosada vodi ka kreativnosti, a kreativnost ka otkrićima, nekada malim, a nekada i ka onim velikim.  

To što ćete naučiti svoje dijete da samo odluči  šta će raditi kada mu je dosadno, je možda najbolje što mu možete dati tokom odrastanja. 

Dosada podstiče kreativnost 

Kako su studije pokazale, ljudi su mnogo kreativniji onda kada im je dosadno. To isto važi i za djecu. Najjednostavnije objašnjenje ove tvrdnje je u tome da ljudski um tako funkcioniše. Kada je djetetu dosadno, njemu počnu da lutaju misli, ono počne da sanjari, što dalje vodi ka kreativnosti. 

Kada dijete nema čime da se zabavlja, ono ima priliku da uvježbava svoju maštu. To je dragocjena vještina koju će razvijati u trenucima dosade.  

Uzevši u obzir promjene u profesionalnom i poslovnom okruženju i pretpostavku da će se veliki broj današnje djece baviti profesijama koje još uvijek ni ne postoje, činjenica je da oni moraju ovladati vještinama koje će im najviše koristiti. Kreativnost i mašta će im, osim u tome, pomoći i da se lakše adaptiraju na uslove koji se stalno mijenjaju. 

Dosada je dobra za promišljanje i analiziranje 

Kada je ljudima, odnosno djeci dosadno, njihov mozak se najčeće “okreće” prošlosti i sjećanju. To je prilika za sagledavanje i promišljanje nekih postupaka i događaja, koje djeci pomaže da izbjegnu ponavljanje nekih ranije načinjenih pogrešnih poteza.  

Naravno, dijete to radi u skladu sa svojim uzrastom i nivoom razvoja mozga, ali taj tok misli se ipak dešava. 

Dosada je takođe vrlo značajan element važan za pronalaženje ličnog identiteta. Kada je djeci dosadno, ona imaju priliku da ocjene svoja iskustva, kao i da razviju svoj lični pogled na svijet, što ih čini psihički jačima za kasnije životne izazove. 

Dosada motiviše 

Većina roditelja je svjesno da neće moći stalno da organizuje svaki minut slobodnog vremena svoje djece. Zbog toga je dobro da ona što ranije počnu da se zabavljaju sama. 

Jednom kada shvate da mogu sama da se zabave, djeca će svaki sljedeći put biti sve motivisanija i sve samostalnija. Ostavljaući ih da se dosađuju, roditelji im čine uslugu, jer im omogućavaju da nauče važnu životnu vještinu.   

Dosada omogućava djeci da vježbaju donošenje odluka i da pronalaze načine da se zainteresuju za svijet koji ih okružuje. 

Puštajući djecu da se dosađuju, roditelji ih zapravo “nadograđuju” i edukuju. Djeca koja imaju prilike da se dosađuju kao mala, izrastaju u odrasle ljude koji su motivisani, rado preuzimaju inicijativu, sigurni su u sebe i zanimljivo su društvo drugim ljudima.  

 

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10400419.2014.901073

https://www.apa.org/monitor/2013/07-08/dull-moment

https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674634633

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!