Contact US

Игри со деца дома

За време на растот и развојот на децата потребно е постојано да се стимулираат на различни начини за да го достигнат својот целосен психофизички потенцијал. Одлична можност за тоа се забавните игри во семејна средина, особено кога децата се принудени да поминуваат подолг период дома. 

Без разлика дали зборуваме за студени зимски денови, топли летни попладневни часови или пандемија на некој лош вирус (да, можно е!), игрите со децата во куќата треба да бидат нешто што секој родител може лесно да го организира..  

Готвење и други забавни домашни работи за играње со деца во куќата 

Иако домашните обврски честопати не се забавни за возрасните, особено кога треба да ги извршуваат секој ден, тие лесно можат да станат забавна игра во детско друштво. 

Кршење и матење јајца, месење тесто, редење сечкано овошје и зеленчук, бришење прашина, празнење на машината за перење и машина за сушење - сите овие работни места, кои преку игра можат да им се претстават на децата, всушност се можност за вежбање на моторички и организациски вештини. 

Со оглед на тоа дека мозокот на детето се развива врз основа на секојдневните искуства што ги стекнува, добро е да ја искористиме секоја прилика преку игра да го научиме детето на нешто ново. 

Според возраста, детето е способно да извршува разни домашни работи. На таа основа се заснова и познатата педагошка Монтесори програма. Според него, најдобрите домашни работи за децата се: миење садови, бришење прашина, грижа за домашни миленици, чистење на тераса, подготвување појадок или вечера, местење на маса, наводнување на цвеќето, чистење со правосмукалка, средување чисти алишта, вадење ѓубре, правење чај, бришење прозорци. 

Игри со деца дома во форма на домашна Олимпијада 

Кога децата не можат да излезат надвор, немаат можност да се занимаваат со доволно физички активности. Поради ова, тие можат да бидат нервозни, а ќе биде потешко да ги заспиете кога ќе дојде вечерта. Не заборавајте дека играњето игри со деца дома е и можност да поминете повеќе квалитетно и забавно време со вашите деца. 

Претворете ја вашата дневна соба во супер забавна спортска сала и организирајте домашна Олимпијада. Според можностите на просторот во кој живеете, можете да поставите различни пречки за скокање, дупка за фрлање топка, простор за „оградување“, патека за трка со скокање на една нога... 

Игри со деца дома за вежбање фини моторни вештини 

Пинцети, спојници, парчиња хартија, игла и конец, жетони, мониста, грав... Во зависност од возраста на вашето дете, изберете реквизити и дизајнирајте игра со јасно поставени правила. 

Малите предмети може да се фатат со прсти или пинцети и да се префрлат од еден сад во друг. За да ја направите играта поинтересна, можете да истурете вода во еден сад. Децата можат да се натпреваруваат едни со други за да ја завршат задачата прво, или можат да учествуваат во заеднички тим против нивните родители. 

Размислете за можноста да му покажете на вашето дете мали предмети за играње и да побарате од него самиот да ја измисли играта. Можеби ќе бидете изненадени од креативноста на вашето дете

Ајде да го запознаеме семејното стебло 

Не толку одамна, веројатно кога и самите бевте дете, една од омилените вечерни семејни занимации на сите беше разгледувањето низ семејните фото албуми. 

Благодарение на развојот на модерната технологија, пред очите на денешните деца во текот на денот трепкаат толку многу слики што веројатно е тешко да се изразат во бројки. Играта што ја предлагаме вклучува и гледање слики, но не на екранот, туку од стари семејни фото албуми или од кутии со парталави рабови. 

Вратете ја старата традиција преку забавна игра со децата дома. Играта е и можност децата да го запознаат своето семејно стебло и да научат повеќе за своите предци, се разбира во согласност со нивната возраст и зрелост. 

Играта можете да ја организирате на два начина - како игра за препознавање и погодување или како класична игра за меморија. Оваа игра развива мемориски вештини. 

И малите и постарите деца секојдневно се соочуваат со ситуации во кои треба да ги применат вештините за решавање проблеми. За да бидат повешти и успешни во тоа, можете да им помогнете преку вежбање, за време на забавна игра за деца дома во омилено семејно друштво. 

Воедно, ова се одлични можности барем на кратко да ги одвоите вашите деца од неодоливо атрактивните екрани. 

Последно од блогот

Алергија кај деца – се што треба да знаете

Ниту еден родител не сака да го види своето дете како страда, но важно е да се знае дека секое дете има потенцијал да развие алергии. Сепак, тие се почести кај децата чие семејство веќе има некој со алергија. Дознајте повеќе за алергиите кај децата.

Деветти месец бременост

Конечно последниот месец од бременоста! Долгиот пат е зад вас, уште само неколку недели и стигнувате до целта. Наградата што ве очекува таму е бесценета. Бидете подготвени, породувањето е се поблиску.

Осми месец бременост

Иако бебето долго се подготвува за големиот ден, до породувањето има уште многу време. Во осмиот месец почнува полека да се спушта кон карлицата, односно породилниот канал. Поради ова, ќе можете малку да дишете, односно подобро да дишете, бидејќи притисокот врз белите дробови ќе се намали. Дознајте што уште ве чека во осмиот месец.