Contact US

Šta je sve neophodno bebi od samog rođenja?

Dok je u majčinom stomaku beba sve hranljive materije dobija od mame. Nakon rođenja, da bi nastavila zdrav rast i razvoj, ona nutritijente mora da unosi ishranom i putem suplemenata. Saznajte šta je sve neophodno bebi od samog rođenja. 

Period od začeća do navršene druge godine, odnosno prvih 1000 dana po rođenju, je od presudnog značaja za svačije buduće zdravlje. To je period u kojem se postavljaju temelji budućeg zdravlja djeteta.  

Majčino mlijeko nema pravu alternativu i zato je ono najbolja hrana za bebu od samog rođenja, a dojenje najbolji i najzdraviji izbor za ishranu novorođenčeta. 

U majčinom mlijeku se nalazi savršena kombinacija svega što je bebi potrebno da se zdravo razvija i raste - vitamina, proteina i masnoće.  

Ništa ne može da se uporedi sa majčinim mlijekom i njegovim dobrobitima za bebu. 

Dojenje je dar prirode i najzdraviji način ishrane novorođenčeta, dojenčeta i malog djeteta do navršene druge godine. Ne samo sastav, već i količina mlijeka stalno se prilagođava uzrastu djeteta i njegovim potrebama. Dojenje ima veliki pozitivni uticaj na zdravlje deteta, ali i majke tokom čitavog života.  

Ne postoji loše majčino mlijeko. Ono je kod svake mame jedinstvenog sastava i idealno je baš za njenu bebu. Hranljive komponente u majčinom mlijeku su važne, ne samo za pravilan rast i razvoj bebe, već i za razvoj imunog sistema, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta. 

Pedijatri i neonatolozi u Evropi, kao i u zemljama našeg regiona, od osmog dana nakon rođenja, uz redovnu ishranu preporučuju i obaveznu suplementaciju. 

Vitamin D3 (400 IJ dnevno)  

Vitamin D3 doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju djece. Neophodan je  za metabolizam kalcijuma i fosfora. Posredstvom vitamina D3 kalcijum se uspješnije apsorbuje u digestivnom traktu i “ugrađuje” u kosti.  

Također, veoma je važno da napomenemo da vitamin D3 doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema djece. 

Tokom prve godine života preporučuje se dodatni unos u dozi od 400 IJ dnevno (10 mcg), dok se u drugoj godini preporučuje primjena u zimskim mjesecima (od oktobra do marta). 

Babytol D3 + DHA Omega sadrži dnevnu preporučenu dozu u jednoj “twist off” kapsuli. 

Vitamin K1 (25 mcg dnevno) 

Vitamina K1 se još zove i ”vitamin koagulacije”. Preporučuje se primjena 25 mcg dnevno, od 8. dana do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja. 

Sa primjenom jedne kapsule Babytol D3 + K1 dnevno bićete potpuno sigurni da je beba unijela preporučenu dozu. 

DHA omega-3 masnih kiselina (100 mg dnevno) 

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne strukturne komponente nervnih ćelija mozga i mrežnjače oka. Ove masne kiseline čine veliki procenat gradivnih materija sive mase mozga, kao i mrežnjače (retine) oka. DHA čini oko 12-15% ukupne količine masnih kiselina u sivoj masi mozga, a 35-50% u fotoreceptorima u mrežnjači oka.  

Unos DHA doprinosi normalnom razvoju vida kod dojenčadi do 12 mjeseci. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom od 100 mg DHA. 

Preporuke  

Od 8. dana do kraja 3. mjeseca   

Ukoliko je Vaša beba na adaptiranim formulama za dojenčadi, one već sadrže vitamin K1. U ovom slučaju primijenite Babytol D3 + DHA Omega, jer on sadrži DHA i vitamin D3 neophodan Vašoj bebi do kraja treće godine života. 

Od puna 3 mjeseca do kraja 3. godine 

Kada koristiti D3 + DHA Omega, a kada samo DHA Omega? 

Primjena preparata Babytol DHA Omega se preporučuje od prvih dana nakon rođenja, kada se primjenjuje drugi preparat koji sadrži vitamin D3 (Babytol D3+K1). Nakon 3. mjeseca, kada se više ne primjenjuje Babytol D3+K1, preporučuje primjena preparata Babytol D3 + DHA Omega, jer on sadrži DHA i vitamin D3. 

Za djecu do navršene treće godine se preporučuje Babytol D3 + DHA Omega tokom jesenjih i zimskih mjeseci (od oktobra do marta), a tokom proljetnih i ljetnih (od aprila do septembra) Babytol DHA Omega

Međutim, u nekim slučajevima ipak treba primjenjivati D3, odnosno Babytol D3 + DHA Omega i tokom ljetnih mjeseci: 

Ukoliko je vaše dijete mlađe od godinu dana – Vitamin D3 se prema svim evropskim i nacionalnim preporukama primjenjuje od 8. dana života, svakodnevno, do navršenih godinu dana.  

Ukoliko dijete tokom ljetnih dana ne izlazi napolje bez zaštite za sunce - Kreme i losioni koji sadrže zaštitne faktore blokiraju sunčeve zrake, pa je onemogućen proces pretvaranja neaktivnog oblika vitamina D u aktivan D3.

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!