Contact US

Bakterije u crijevima - kako poboljšati crijevnu floru?

Održavanje zdravlja crijevne flore i balansa bakterija u crijevima je veoma važno. Saznajte zašto je to tako i kako poboljšati crijevnu floru. 

Naš digestivni trakt je naseljen mikroorganizmima. Oni čine složenu zajednicu bakterija, ali i gljivica i virusa koju nazivamo crijevna mikrobiota, mikrobiota ili crijevna flora.  

Bakterije u crijevima  

Bakterije počinju da naseljavaju bebin stomak odmah nakon rođenja. Štaviše, to se dešava već u samim trenucima dok traje porođaj. Veoma intenzivan razvoj  bakterija u crijevima, odnosno kompletne crijevne flore se dešava u toku prvih nekoliko godina života.  

Crijevna flora - razvoj tokom najranijeg djetinjstva 

Kada se bebe rode svi njihovi organi koji su važni za preživljavanje su već razvijeni. Iako su bakterije u crijevima, odnosno mikrobiota, takođe neophodni za preživljavanje, dijete se ne rađa sa razvijenom crijevnom florom.  

Prvih nekoliko godina djetetovog života su ključne za razvoj njegove crijevne flore, koja se u tom periodu razvija veoma intenzivno. Naseljavanje crijeva bakterijama i drugim mikroorganizmima, odnosno kolonizacija počinje već tokom samog porođaja, dok beba rađajući se, prolazi kroz porođajni kanal. Na taj način ona dolazi u kontakt sa mikrobima koji naseljavaju porođajni kanal, a nakon rođenja i sa onima iz neposrednog okruženja u kome se nalazi. 

Oko treće godine djetetova crijevna flora već počinje da podsjeća na crijevnu floru odraslih ljudi. 

Bebe rođene carskim rezom, nažalost ne dolaze u kontakt sa majčinim bakterijama na ovaj način i zato ostaju uskraćene za prirodni prenos mikroba od majke.  

Bakterije u crijevima i disbioza 

Disbioza je stanje koje karakteriše neadekvatan razvoj crijevne flore. Kod djece se ona najčešće javlja zbog: 

  • rođenja carskim rezom, 
  • prijevremenog porođaja, 
  • ishrane mliječnom formulom, 
  • ranog izlaganja dejstvu antitibiotika, 
  • česte terapije antibioticima. 

Disbioza može uticati na povećan rizik za razvoj alergija, infekcija i uobičajenih pedijatrijskih bolesti. 

Dobre bakterije u crijevima  

Crijevna flora ima značajnu ulogu kada govorimo o funkcionisanju cijelog organizma. Ona učestvuje i u proizvodnju nekih esencijalnih vitamina, na primjer vitamina B grupe, vitamina K i folata. 

Svakog momenta života naša crijeva su naseljena ogromnim brojem bakterija - milijardama. 

Dobre bakterije u crijevima i imunitet 

 
Uticaj crijevne flore na imunski sistem je ogroman. To je zapravo i jedan od njenih najvažnijih uticaja koje ostvaruje u cjelokupnom funkcionisanju organizma. Zbog toga se sve više ističe da su dobre bakterije u crijevima prva linija odbrane kada dođe do infekcije.  

Crijevna flora je predmet mnogih istraživanja i sprovedenih studija posljednjih godina. Istraživanja su otkrila i istakla snažnu i važnu vezu između otpornosti na infekcije i prisustva ili odsustva različitih grupa crijevnih mikroba. 

Zaključak je da balans u crijevima ima veliki uticaj na imunski sistem, kao i na to hoće li on da se aktivira kada je to potrebno ili neće. 

Loše bakterije u crijevima 

U uobičajenim okolnostima crijevna flora je naseljena milijardama mikroorganizama. Sve bakterije, gljivice i virusi koje naseljavaju crijeva su njihovi prirodni stanovnici. U redovnim okolnostima oni ne čine nikakvu štetu, već kako smo ranije i naveli, mnoge dobrobiti. 

Međutim ukoliko dođe do nekontrolisanog razmnožavanja, na primjer kao posljedica neke infekcije, to može biti problem. Simptomi koji ukazuju na to su: bolovi u stomaku, dijareja, osip, svrab...  

Kako poboljšati crijevnu floru? 

Crijevna flora se može poboljšati ishranom koja uključuje namirnice bogate dobrim bakterijama. Preporučuje se hrana koja sadrži fermentisane kulture, kao što su jogurt ili kefir. Dobrobiti koje se ostvaruju: 

  • održavanje zdravlja mikroflore 
  • povećanje broja dobrih mikroba u crijevima 
  • stimulacija imunog sistema 
  • sprječavanje naseljavanja potogena 

 

https://particle.scitech.org.au/food/the-amazing-influence-of-gut-microbes-in-our-immune-system/

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!