Contact US

Бактерии во цревата – како да се подобри цревната флора?

Одржувањето на здравјето на цревната флора и рамнотежата на бактериите во цревата е многу важно. Дознајте зошто е тоа така и како да ја подобрите цревната флора.

Нашиот дигестивен тракт е населен со микроорганизми. Тие формираат комплексна заедница на бактерии, но и габи и вируси кои ги нарекуваме цревна микробиота, микробиота или цревна флора.  

Бактерии во цревата  

Бактериите почнуваат да го колонизираат стомакот на бебето веднаш по раѓањето. Уште повеќе, тоа се случува веќе во моментите на породувањето. Многу интензивен развој на бактерии во цревата, односно целосната цревна флора, се јавува во текот на првите неколку години од животот.  

Цревна флора - развој во раното детство 

Кога се раѓаат бебињата, сите нивни органи кои се важни за опстанок се веќе развиени. Иако бактериите во цревата, или микробиотата, исто така се неопходни за преживување, детето не се раѓа со развиена цревна флора. 

Првите неколку години од животот на детето се клучни за развојот на неговата цревна флора, која во тој период се развива многу интензивно. Цревната колонизација со бактерии и други микроорганизми, т.е. колонизација, започнува веќе при породувањето, додека бебето поминува низ породилниот канал кога ќе се роди. На тој начин таа доаѓа во контакт со микробите кои го населуваат породилниот канал, а по раѓањето и со оние од непосредната околина во која се наоѓа. 

Околу тригодишна возраст, цревната флора на детето почнува да наликува на цревната флора на возрасните. 

Бебињата родени со царски рез, за ​​жал, на овој начин не доаѓаат во контакт со мајчините бактерии и затоа се лишени од природното пренесување на микробите од мајката..  

Бактерии во цревата и дисбиоза 

Дисбиозата е состојба која се карактеризира со несоодветен развој на цревната флора. Кај децата најчесто се јавува поради: 

  • раѓање со царски рез, 
  • предвремено породување, 
  • хранење со млечна формула, 
  • рана изложеност на антибиотици, 
  • честа антибиотска терапија. 

Дисбиозата може да влијае на зголемениот ризик за развој на алергии, инфекции и вообичаени педијатриски заболувања.

Добри бактерии во цревата  

Цревната флора игра важна улога кога зборуваме за функционирањето на целиот организам. Учествува и во производството на некои есенцијални витамини, на пример витамини од групата Б, витамин К и фолати. 

Во секој момент од нашиот живот, нашите црева се населени со огромен број бактерии - милијарди. 

Добри бактерии во цревата и имунитетот 

Влијанието на цревната флора врз имунолошкиот систем  е огромно. Ова е всушност едно од неговите најважни влијанија што го постигнува во целокупното функционирање на организмот. Затоа се повеќе се нагласува дека добрите бактерии во цревата се првата линија на одбрана при појава на инфекција. 

Цревната флора е предмет на многу истражувања и студии спроведени во последниве години. Истражувањата открија и истакнаа силна и важна врска помеѓу отпорноста на инфекции и присуството или отсуството на различни групи цревни микроби. 

Заклучокот е дека рамнотежата во цревата има големо влијание на имунолошкиот систем, како и на тоа дали ќе се активира кога е потребно, или не.. 

Лоши бактерии во цревата 

Во нормални околности, цревната флора е населена со милијарди микроорганизми. Сите бактерии, габи и вируси кои ги населуваат цревата се нивни природни жители. Во нормални околности, тие не прават штета, но како што споменавме претходно, многу придобивки. 

Меѓутоа, ако се појави неконтролирана репродукција, на пример како резултат на инфекција, тоа може да биде проблем. Симптоми кои укажуваат на тоа се: абдоминална болка, дијареа, осип, чешање...  

Како да ја подобрите цревната флора? 

Цревната флора може да се подобри со исхрана која вклучува храна богата со добри бактерии. Се препорачува храна која содржи ферментирани култури, како јогурт или кефир. Придобивки што треба да се реализираат: 

  • одржување на здравјето на микрофлората 
  • зголемување на бројот на добри микроби во цревата 
  • стимулација на имунолошкиот систем 
  • спречување на колонизација на патогени 

 

https://particle.scitech.org.au/food/the-amazing-influence-of-gut-microbes-in-our-immune-system/

Последно од блогот

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.