Contact US

Ljeto je - da li je djeci potreban D3 tokom ljetnjih mjeseci?

Vitamin D3 je važan za svako dijete, jer između ostalog, doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju. A da li ste znali da njega još nazivaju i "vitamin sunca" ?  To je zato što pod uticajem sunčevih zraka, neaktivan oblik vitamina D, prelazi u aktivan – vitamin D3. Saznajte da li se primjena preporučuje i tokom ljetnjih mjeseci. 

Mnogi roditelji, upravo zbog toga što im je poznat učinak sunca na vitamin D, imaju dilemu da li i ljeti treba koristiti preparate koji ga sadrže. 

Osim što doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju kod djece, vitamin D3 doprinosi i normalnoj funkciji imunog sitema kod djece i održavanju normalnih zuba. 

Zbog toga se i preporučuje primjena od rođenja. Za djecu do navršene treće godine se preporučuje Babytol D3 + DHA Omega tokom jesenjih i zimskih mjeseci, a tokom proljetnih i ljetnjih Babytol DHA Omega

Međutim, u nekim slučajevima ipak treba primijenjivati D3, odnosno Babytol D3 + DHA Omega i tokom ljetnjih mjeseci: 

Ukoliko je vaše dijete mlađe od godinu dana - Vitamin D3 se prema svim evropskim i nacionalnim preporukama primjenjuje od 8. dana života, svakodnevno, do navršenih godinu dana.  

Ukoliko dijete tokom ljetnjih dana ne izlazi napolje bez zaštite za sunce - Kreme i losioni koji sadrže zaštitne faktore blokiraju sunčeve zrake, pa je onemogućen proces pretvaranja neaktivnog oblika vitamina D u aktivan D3. 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!