Contact US

Лето е - Дали на децата им треба Д3? Babytol DHA Omega или Babytol D3 + DHA Omega во текот на летните месеци?

Витаминот Д3 е важен за секое дете бидејќи, меѓу другото, придонесува за нормален раст и развој на коските. А дали знаевте дека се нарекува и „сончев витамин“? Дознајте дали апликацијата се препорачува и во текот на летните месеци.

Под влијание на сончевите зраци, неактивната форма на витаминот Д преминува во активна форма - витамин Д3.

Многу родители, токму поради тоа што го знаат ефектот на сонцето врз витаминот Д, имаат дилема дали во лето треба да користат препарати кои го содржат. 

Покрај тоа што придонесува за нормален раст и развој на коските кај децата, витаминот Д3 придонесува и за нормална функција на имунолошкиот систем кај децата и за одржување на нормални заби. 

Затоа се препорачува да се користи од раѓање. Се препорачува за деца до три години Babytol D3 + DHA Omega во текот на есенските и зимските месеци и во текот на пролетните и летните месеци Babytol DHA Omega

Меѓутоа, во некои случаи D3, т.е. Babytol D3 + DHA Omega, сепак треба да се применуваат во текот на летните месеци: 

  • Ако вашето дете е под една година. - Витаминот Д3, според сите европски и национални препораки, се применува од 8-ми ден од животот, секојдневно, до една година. 
  • Доколку детето не излегува надвор без заштита од сонце во текот на летните денови. Кремите и лосиони кои содржат заштитни фактори ги блокираат сончевите зраци, така што процесот на претворање на неактивната форма на витамин Д во активен Д3 е оневозможен.

Последно од блогот

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.