Contact US

Napredovanje bebe po mjesecima - visina i težina bebe u prvih 12 mjeseci

Nema mame i tate koji se nisu bar jednom tokom prve godine života bebe zapitali da li ona napreduje kako treba i koliko će porasti do prvog rođendana.  

Koliko beba treba da napreduje u prvoj godini života? Koliko treba da poraste i da dobije na težini tokom jednog mjeseca? Da li u prvim mjesecima napreduje intenzivnije? Saznajte kako se mijenjaju visina i težina bebe u prvih 12 mjeseci i kako beba napreduje po mjesecima.  

Rast bebe po mjesecima 

Kao što se ni ne rađaju sa istom dužinom i težinom, tako se i napredovanje različitih beba po mjesecima razlikuje. Bebin rast i razvoj se prati na redovnim kontrolama, na kojima pedijatar obavlja detaljan pregled bebe.  

Beba koja je zdrava, koja se snadbijeva svim značajnim hranljivim materijama i ima sve uslove za nesmetan rast i razvoj, napreduje stabilno. Na osnovu grafikona rasta koji pedijatri primjenjuju, prati se rast bebe po mjesecima i njeno napredovanje. 

Koliko beba treba da napreduje? 

U prvim mjesecima nakon rođenja beba nastavlja intenzivno da raste, kao i u periodu trudnoće. Tokom prvih šest mjeseci beba prosječno nedjeljno dobija na težini oko 140 do 200 g, a na dužini 1,5 - 2.5 cm. U drugoj polovini prve godine brzina kojom beba raste se malo usporava. Iako malo sporije, nakon šestog mjeseca do punih godinu dana ona će mjesečno nastaviti da raste veoma brzo, oko 1 cm mjesečno, a dobijaće u prosjeku oko 85 do 140 gr nedjeljno. 

Ukoliko beba napreduje očekivanim tempom ona će oko petog mjeseca biti duplo teža nego na rođenju. Sa punih 12 mjeseci očekuje se da beba ima 3 puta veću težinu nego na rođenju. 

Tokom prva 3 mjeseca beba prosječno poraste oko 3,5 cm mjesečno. Nakon ovog prvog perioda rasta, brzina se usporava. Do šestog mjeseca beba raste oko 2 cm, a do prve godine oko 1 cm mjesečno.   

Napredovanje bebe po mjesecima 

Bebin rast i razvoj, osim roditelja prate i zdravstveni radnici, odnosno ljekari pedijatri i medicinske pedijatrijske sestre. Kontrolni pregled se zakazuje na mjesec dana od datuma izlaska iz porodilišta, pa tako sve do prvog rođendana. 

U nekim situacijama se prva kontrola zakazuje i za 7 dana nakon izlaska iz porodilišta. To su slučajevi kada je beba lošije napredovala nakon rođenja, ukoliko je imala povišenu temperaturu, ako nije nimalo napredovala ili je imala pad tjelesne težine, ako je imala poteškoća sa disanjem ili ako su u pitanju drugi zdravstveni problemi. 

Mjerenje bebe  

Kada odvedete bebu na ljekarsku kontrolu, prije samog pregleda možete očekivati mjerenje bebe. To podrazumijeva: 

  • Mjerenje bebine tjelesne težine (TT) - Beba se mjeri na posebnoj vagi. Prije mjerenja na nju se stavlja čista platnena pelena za svaku bebu posebno. Možete ponijeti svoju.  
  • Mjerenje dužine - Bebina dužina se mjeri sve do perioda do kada beba ne stane na noge. Tada će početi da se mjeri visina. 
  • Mjerenje obima glave - Obim glave se mjeri savitljivim metrom, nalik krojačkom. 

Sva mjerenja se unose u bebin karton. Tako pedijatar uvijek pred sobom ima dokumentovan progres koji beba ostvaruje rastući i razvijajući se. 

Kada beba najbrže raste? 

Beba najbrže raste u periodu između drugog i trećeg mjeseca. Ona tada dobija i više od 200 g sedmično, pa mjesečno napreduje 800 g do 1 kg. Međutim, nisu sve bebe iste. Neke bebe će dobiti i više od 1 kg, dok će druge dobiti pola kilograma. Sve dok beba ostvaruje ravnomjeran progres, sve je u redu. 

Važne hranljive materije za bebu  

Dojenje je najbolji moguć izbor za ishranu bebe. Mamino mlijeko je bogato mnogim važnim hranljivim materijama koje bebi omogućavaju zdrav rast i razvoj, ali i jak imunitet.  

Kako bi se beba što bolje razvijala i rasla, pedijatri i neonatolozi preporučuju i unos dodatnih nutritijenata već od osmog dana nakon rođenja. 

Vitamin D3 - Doprinosi normalnom  razvoju i rastu kostiju jer ima ulogu u apsorpciji minerala kalcijuma i fosfora. Naročito je značajan njegov doprinos normalnoj funkciji imunog sistema i održavanju normalnih zuba.  

Preporučujemo:  

Babytol D3 – jedna kapsula sadrži preporučenu dnevnu dozu – 400 IJ (10 mcg).  

Babytol D3 + DHA Omega – osim vitamina D3 od 400 IJ (10 mcg) sadrži i 100% preporučene doze DHA omega-3 masne kiseline od 100 mg.

Vitamin K1 - Naziva se još i vitamin koagulacije, a bebe se rađaju sa veoma niskim nivoom. Veoma je važan za sintezu faktora koagulacije. Nedostatak vitamina K je faktor rizika za nastanak kasne hemoragijske bolesti. Preporučuje se do kraja trećeg mjeseca nakon rođenja, u dozi od 25 mcg dnevno. 

Preporučujemo: 

Babytol D3 + K1 vitamini za bebe sadrže 25 mcg vitamina K1 i 400 IJ vitamina D3. 

DHA omega-3 masne kiseline - Kao gradivne materije mozga i mrežnjače oka veoma su važne za normalan razvoj bebinog vida. U fotoreceptorima mrežnjače oka DHA čini oko 35-50% ukupne količine masnih kiselina. Zbog toga su značajne za razvoj vida kod dojenčadi do 12 mjeseci starosti, pa se preporučuje unos od prvih dana nakon rođenja. Preporučena dnevna doza za novorođenče je 100mg.  

Neonatolozi i pedijatri, na osnovu preporuka Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), preporučuju dnevni unos 100 mg DHA omega-3 masne kiseline, od rođenja do navršene 2. godine. 

Preporučujemo: 

Babytol DHA Omega – DHA iz ulja morskih mikroalgi – jednog od najbogatijih i najčistijih izvora, visokog kvaliteta. 

Babytol D3 + DHA Omega – 100% preporučene doze vitamina D3 od 400 IJ i 100% preporučene doze DHA omega-3 masna kiselina od 100 mg. 

 

"Vitamini za bebe - pravilna suplementacija novorođenčeta"

https://www.verywellfamily.com/first-year-infant-growth-431721

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-growth/faq-20058037

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!