Contact US

Trudnoća po mjesecima

Čim ste otkrili da ste u drugom stanju, jedna od prvih stvari koje ćete željeti da saznate je kada će se beba roditi. Možda ćete na prstima izbrojati devet narednih mjeseci, ne bi li ste saznali što bliži datum sretnog događaja.  

Ipak, negdje usput se prisjećate ili saznajete da trudnoća traje 40 nedjelja, a to vam zvuči nekako više od devet mjeseci. Koliko mjeseci onda zapravo traje trudnoća? Saznajte u našem tekstu. 

Gestacijski period, odnosno trudnoća traje 40 nedjelja. To je zbog toga što se za početak trudnoće uzima prvi dan ciklusa, odnosno početak posljednje menstruacije. Vi zapravo niste u drugom stanju tokom prve i druge nedjelje trudnoće. Po ovom proračunu, u trenutku kada vam test za trudnoću pokaže pozitivan rezultat, vi ste najvjerovatnije četvrta nedjelja trudnoće. Prvi mjesec je već na izmaku! 

Trudnoća se može računati po mjesecima ili po nedjeljama. Vaš ginekolog će to sigurno činiti po nedjeljama, ali kolegica ili prijateljica će obično reći: “sada sam u 8 mjesecu ”, radije nego “u 32. nedjelji trudnoće sam”. 

Trudnoća po mjesecima ili po nedjeljama  

Trudnoća traje devet mjeseci. To je opšte poznato. Ali kada podijelite 40 nedjelja sa brojem nedjelja u mjesecu ispada da ona traje deset mjeseci. Kako to? 

Do punog termina trudnoće ima oko 40 nedjelja. Ako pretpostavimo da svaki mjesec traje četiri nedjelje od po sedam dana, to znači da svaki mjesec traje 28 dana. A to nije istina. Većina kalendarskih mjeseci traje 30 ili 31 dan.  

Istina je zapravo da trudnoća traje između devet i deset mjeseci. Kako bi što jasnije odredio trenutnu dužinu trudnoće i približni termin porođaja, vaš ginekolog će trudnoću pratiti u nedjeljama, a ne u mjesecima. 

Trimestri trudnoće 

Svaki trimestar trudnoće traje 12 do 13 nedjelja, odnosno oko tri mjeseca. Od početka do kraja trudnoće imamo tri puna trimestra. 

Prvi trimestar 

Ovo je trimestar koji obuhvata nedjelje od prve do 13. Prvi trimestar se smatra kratkim, s obzirom na to da mnoge žene ne znaju da su trudne tokom prvih nekoliko ranih nedjelja. Prvi trimestar obuhvata prva tri mjeseca trudnoće. 

Drugi trimestar 

Središnji trimestar traje od 14. do kraja 27. nedjelje trudnoće, odnosno od početka četvrtog do kraja šestog mjeseca trudnoće. Mnoge trudnice i mame izjavljuju da je drugi trimestar najlakši što se simptoma tiče i najudobniji. 

Treći trimestar 

Treći trimestar obuhvata sedmi, osmi i deveti mjesec trudnoće. Računa se da traje od početka 28. pa sve do kraja 40. nedjelje. Treba imati u vidu da se mnoge žene porode prije 40. nedjelje dok druge ostanu trudne i nedjelju do dvije poslije. 

Preporučujemo 

Pregnatol Active Folate + Vit B12 - za uspješnu pripremu i zdravu trudnoću.  

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Pregnatol DHA sadrži DHA omega-3 masne kiseline koje su veoma važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. DHA potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi, koje je visoke čistoće i dobijeno je u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Termin porođaja 

Termin porođaja je približni datum kada bi beba trebala da se rodi. On se određuje u odnosu na datum kada je bio prvi dan posljednje menstruacije prije trudnoće. Od tog datuma je udaljen 40 nedjelja, odnosno 280 dana. Bez obzira na to, svaki porođaj koji se odigra u periodu od 37. do 42. nedjelje trudnoće se smatra porođajem u punom terminu. 

Bebe koje se rode prije 37. nedjelje trudnoće se smatraju prijevremeno rođenim i obično im je potrebna dodatna njega i zdravstvena pomoć u manjoj ili većoj mjeri. Oko 8% beba se rodi prije termina, odnosno prije 37. nedjelje koja je druga nedjelja devetog mjeseca. Ukoliko pak vaša trudnoća potraje i nakon 42. nedjelje, porođaj će najvjerovatnije biti indukovan. 

Nedjelje i mjeseci trudnoće 

Kako bi što bolje procijenili napredak i rast bebe, doktori trudnoću računaju i prate po nedjeljama. Ukoliko vam nije potpuno jasno koje nedjelje kojim mjesecima pripadaju, pred vama je spisak: 

Prvi mjesec trudnoće: od 1. do 4. nedjelje  

Drugi mjesec trudnoće: od 5. do 8. nedjelje 

Treći mjesec trudnoće: od 9. do 13. nedjelje  

Četvrti mjesec trudnoće: traje od 14. do 17. nedjelje 

Peti mjesec trudnoće: traje od 18. do 22. nedjelje

Šesti mjesec trudnoće: traje od 23. do 27. nedjelje 

Sedmi mjesec trudnoće: traje od 28. do 31. nedjelje  

Osmi mjesec trudnoće: traje od 32. do 35. nedjelje  

Deveti mjesec trudnoće: traje od 36. do 40. nedjelje.  

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!