Contact US

Jačanje i podizanje imuniteta prirodnim putem

Često se sjetimo da imunitet treba jačati tek onda kada se razbolimo. Također, dobro znamo da postoje brojni prirodni načini da ga podstaknemo i učinimo boljim.  

Osim zdrave i raznovrsne ishrane i fizičke aktivnosti koje su veoma važne, dodatni unos odabranih vitamina i minerala može doprinijeti normalnoj funkciji imunskog sistema.  

Kada ljudsko tijelo ne bi imalo odbranu u vidu imunskog sistema, ono bi bilo lako izloženo napadu različitih patogenih mikroorganizama.  

Jačanje imuniteta prirodnim sastojcima 

Plod crne zove je veoma bogat aktivnim supstancama. Najbogatija je vitaminom C, beta karotenom, antocijaninima, taninima, aminokiselinama... Crna zova ima mnogostruko veću količinu antocijanina u odnosu na drugo bobičasto crveno voće.  

Baobab sadrži 10 puta više vitamina C i 6 puta više antioksidanasa od narandže, čak 7 puta više kalijuma od banane i 6 puta više antioksidanasa od borovnice. Zbog toga on nosi laskav naziv “super voće”. Osim vitamina i minerala, baobab sadrži čak 45% prirodnih vlakana. 

Samo 100 grama ploda acerole sadrži čak 1.800 mg vitamina C. Izuzetno je još bogata i flavonoidima, antocijanima i organskim kiselinama. Zbog toga je iskoristljivost vitamina C iz ovog voća gotovo potpuna. Acerola sadrži i provitamin A i vitamine B kompleksa. 

Preporučujemo sirup Bimunal Imuno i Bimunal Imuno kapsule za odrasle

Vitamini i minerali 

Vitamin C - doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, smanjenju umora i iscrpljenosti, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunskog sistema.  

Vitamin D – pored toga što je važan za normalan rast i razvoj kostiju, vitamin D3 doprinosi i normalnoj funkciji imunskog sistema kod djece. 

Cink - doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. 

Zdrav stil života - jačanje imuniteta prirodnim putem 

Imuni sistem je odgovoran za održavanje zdravlja organizma. Kao takav on ima veoma važan posao - da registruje patogene koji napadaju tijelo, kao što su npr. virusi ili bakterije, i da odmah reaguje odbrambeno. 

Kao doprinos jačanju imuniteta uvijek birajte zdrav stil života: 

  • Nemojte da pušite 
  • Neka vaša ishrana bude bogata svježim voćem i povrćem 
  • Redovno vježbajte 
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu 
  • Ako konzumirate alkoholna pića, činite to umjereno 
  • Spavajte redovno i dovoljan broj sati 
  • Izbjegavajte infekcije - održavajte ličnu higijenu i primjenjujte preporučene higijenske mjere kada pripremate hranu 
  • Pokušajte da izbjegavate stres 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!