Contact US

Vitamin D3 – da li je važan i u toku ljeta?

Tokom ljeta djeca dobijaju savim dovoljno vitamina D3 ishranom i izlaganjem suncu, zar ne? To baš i nije potpuno tačno. Saznajte zašto. 

Vitamin D3 je neophodan djetetu za zdrav razvoj čvrstih i jakih kostiju, ali i za dobar imunitet. Kako bi dijete tokom dana unijelo preporučenih 400 IU vitamina D3 kroz ishranu, hrana koju bi ono moralo da pojede je: 

  • oko 5 čaša mlijeka 
  • oko 3 konzerve tune 
  • 1 srednja riba 
  • oko 15 jaja 

Kako je to teško moguće, roditelje raduje činjenica da vitamin D postaje aktivan izlaganjem suncu, a ne samo putem ishrane. Naime, pod uticajem sunčevih zraka, neaktivan oblik vitamina D, prelazi u aktivan – vitamin D3

Međutim, upoznati sa štetnošću izlaganja suncu nježne dječije kože i svjesni rizika od oštećenja i pojave kancerogenih pojava na koži, roditelji opravdano, rijetko kada izlažu djecu sunčevim zracima bez zaštite. 

Kako zaštitne kreme i losioni blokiraju sunčeve zrake i na taj način redukuju pretvaranje neaktivnog oblika vitamina D u aktivan D3, to onemogućava dnevno snadbijevanje. Tako je poznato da zaštitni faktor 8 (SPF 8) redukuje produkciju vitamina D za 95%, a zaštitni faktor 15 (SPF 15), čak za 99% . 

Upravo zbog toga se dodatni unos vitamina D3 preporučuje za djecu u razvoju i tokom ljetnih mjeseci. 

Preporučujemo: Babytol D3 + DHA Omega 

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!