Contact US

Razvoj vida kod djece

Kada beba napusti mračno i udobno mjestašce u kome je provela 9 mjeseci i rodi se, odjednom se nađe u svijetlom i bučnom novom svijetu. Pitate se kako ga ona tada vidi. Kratak odgovor -  gotovo nikako, zapravo veoma mutno i nejasno. Ali veoma brzo, to će početi da se mijenja. 

U prvih šest mjeseci bebin vid se razvija brzo, a to je i logično s obzirom na činjenicu da je njegov razvoj usko vezan za razvoj mozga u ovom periodu. Kako mozak sazrijeva, tako se odvija i razvoj vida kod djece. 

Šta utiče na razvoj vida? 

Oko je složen organ na čiji razvoj utiču mnogi faktori. Ti faktori mogu dolaziti iz spoljašnje sredine, ali mogu biti i unutrašnji, odnosno da se tiču snadbjevenosti bebinog organizma hranljivim materijama. 

Veoma važne hranljive materije kada su u pitanju normalan razvoj vida, jesu omega-3 DHA masne kiseline

Mrežnjača (retina) je sastavljena od nervnih tkiva. To je najdublji sloj u ljudskom oku, koji je fotosenzitivan. Mrežnjača reaguje na zrake svjetla koji ulaze u oko i njena uloga u sistemu vida je od izuzetne važnosti. Svi upadni svjetlosni zraci koji se prikupljaju u mrežnjači, transformišu se i prenose preko optičkog nerva do mozga koji taj impuls pretvara u sliku.  

Ovaj jedinstveni sloj oka se sastoji od deset slojeva. Jedan od njih čine fotoreceptori. Upravo su DHA, omega-3 masne kiseline jedne od glavnih gradivnih materija fotoreceptora (35-50%). 

Razvoj vida u prvim mjesecima 

U najranijem periodu, tokom prva dva do tri mjeseca života, beba će početi da raspoznaje lica. Ipak, znajte da je u ovom periodu njen vid i dalje mutan. Ako je beba rođena prijevremeno, biće potrebno da prođe malo više vremena kako bi uspjela da fokusira vaše lice. 

Iako se sa sigurnošću ne može reći koliko su bebe u stanju da razlikuju boje u ovom najranijem periodu života, sigurno je da razlikuju nijanse. Upravo zbog stimulacije razvoja vida, ali i mozga, pri opremanju bebine sobe prednost treba dati namještaju i opremi u kontrastnim bojama i u različitim dezenima. 

Beba vidi sve dalje 

Nakon trećeg mjeseca ćete primjetiti kako beba polako počinje da prati sve što se događa oko nje. Kako vrijeme bude prolazilo, već oko trećeg, četvrtog mjeseca ona će moći da vidi i šta se dešava i na nekoliko metara udaljenosti, pa tako može pratiti događaje na suprotnom kraju prostorije. Dakle, ona počinje da vidi sve dalje. Ova sposobnost će nastaviti da se razvija sve do prvog rođendana. 

Beba prati očima 

Nakon četvrtog mjeseca beba će moći da prati pokrete koji su brži i da uočava dubinu. Iako koordinacija ruke i oka još uvijek to ne omogućava, beba će pokušavati da uhvati predmete koji se kreću pred njenim očima. U jednom trenutku će ona u tome i uspjeti, a vremenom će to raditi sve lakše i koordisanije. 

Oči se kreću istovremeno 

Možda jedan i od najuzbudljivijih trenutaka, kada je u pitanju razvoj vida jeste faza kada bebine oči počnu da se kreću istovremeno, jer se tada razvija percepcija dubine. Početak ove faze se očekuje takođe u periodu kada beba ima 3 do 4 mjeseca.  

Ovaj značajan događaj je upravo uzbudljiv zbog toga što novonastale promjene omogućavaju bebi da napokon raspoznaje vaše lice mnogo jasnije, nego što je mogla do sada. 

Omiljena boja 

Tokom prve godine beba će osim nijansi, početi da uočava i boje, a naročito crvenu i zelenu. Možda će joj čak i neka boja biti draža od drugih koje vidi.  

I dok bude opčinjeno gledala u svjećicu na prvoj rođendanskoj torti, znajte da ona tada svijet oko sebe vidi upravo kao i odrasli oko nje koji u tom trenutku pjevaju “Danas nam je divan dan”. 

 

Izvori: 

www.whattoexpect.com

www.aoa.org

Poslednje sa bloga

Peti mjesec trudnoće

Šta beba radi u stomaku? Vjerujte, ona sada umije da radi mnogo toga - štuca, guta plodovu vodu, zijeva, šutira, udara, isprobava različite pokrete i pravi kolutove. Pravi mali zabavljač! 

Četvrti mjesec trudnoće

Više energije, bolji apetit, izostanak mučnine. Zvuči dobro?  Upravo sve ovo vas očekuje od početka četvrtog mjeseca trudnoće, odnosno od ulaska u drugi trimestar. To je i razlog što se ovaj period često popularno naziva medeni mjesec trudnoće.  

Treći mjesec trudnoće

Treći mjesec trudnoće je posljednji mjesec prvog trimestra. Još samo malo, pa će hormoni koji izazivaju burne simptome na početku trudnoće, početi da se smiruju. Pretpostavljamo da vas ovo naročito raduje kada pomislite na mučninu. Izdržite još ovaj mjesec!