Contact US

Календар за бременост по недели

Сакате да знаете кога ќе го почувствувате првото движење на вашето бебе? Кога треба да одите на вашиот прв ултразвук? Кога се формираат прстите на бебето? Ако овие работи ви се важни, почнете да го следите календарот за бременост.

Календарот за бременост им овозможува на трудниците, меѓу другото, полесно да организираат важни прегледи, подетално да го следат развојот на своето бебе и секако да дознаат кога е очекуваниот датум на породување. Дознајте како изгледа календарот за бременост по недели. 

Бременост по недели  

1. недела бременост 2. недела бременост 3. недела бременост 4. недела бременост
5. недела бременост 6. недела бременост 7. недела бременост 8. недела бременост
9. недела бременост 10. недела бременост 11. недела бременост 12. недела бременост
13. недела бременост 14. недела бременост 15. недела бременост 16. недела бременост
17. недела бременост 18. недела бременост 19. недела бременост 20. недела бременост
21. недела бременост 22. недела бременост 23. недела бременост 24. недела бременост
25. недела бременост 26. недела бременост 27. недела бременост 28. недела бременост
29. недела бременост 30. недела бременост 31. недела бременост 32. недела бременост
33. недела бременост 34. недела бременост 35. недела бременост 36. недела бременост
37. недела бременост 38. недела бременост 39. недела бременост 40. недела бременост

За да можете правилно да одредите во која недела од бременоста сте во моментот, важно е да го знаете датумот на вашата последна менструација. Првиот ден од последната менструација, односно последниот циклус, се смета за прв ден од бременоста. Тоа е и првиот ден од првата недела од бременоста. 

Од тоа произлегува дека неделите од бременоста се пресметуваат на следниов начин: 

Прва недела од бременоста: првите 7 дена; од 0+1 до 0+7 (недела + ден) 

Втора недела од бременоста: од првиот ден по првата недела, потоа следните 7 дена; од 1+1 до 1+7 (недела + ден) 

Трета недела од бременоста: од првиот ден по втората недела, потоа во следните 7 дена; од 2+1 до 2+7 (недела + ден) 

Четврта недела од бременоста: од првиот ден по третата недела, потоа во следните 7 дена; од 3+1 до 3+7 (недела + ден) 

Петта недела од бременоста: од првиот ден по четвртата недела, потоа во следните 7 дена; од 4+1 до 4+7 (недела + ден) 

И така, до 42-та недела од бременоста. 

Бременост по месеци и тримесечија 

Бременоста по месеци се пресметува на сличен начин како и бременоста по недели. Треба да го знаете и датумот на последната менструација за да знаете кога започнува првиот месец. Неделите од бременоста се распределуваат по месеци и триместри на следниов начин: 

Прв триместар 

Прв месец бременост: oд 1. до 4. недела 

Втор месец бременост: од 5. до 8. недела 

Третти месец бременост: од 9. до 13. недела 

Втор триместар 

Четврти месец од бременоста: трае од 14 до 17 недела 

Петти месец од бременоста: трае од 18 до 22 недела 

Шести месец од бременоста: трае од 23 до 27 недела 

Третти триместар 

Седми месец од бременоста: трае од 28 до 31 недела 

Осми месец од бременоста: трае од 32 до 35 недела 

Деветти месец од бременоста: трае од 36-та до 40-та недела. 

Секој триместар, како што кажува и името, вклучува 3 месеци. 

Зошто е важно да го знаете периодот на бременост?

За да се обезбеди здрав раст и развој на вашето бебе од самиот почеток на бременоста, важно е да знаете дека сте бремени. Знаејќи го ова, трудницата почнува да спроведува здрави животни стилови, пред сè се прилагодува исхраната и внесот на суплементи прилагодени на состојбата. 

На самиот почеток на бременоста, многу е важно трудницата да има оптимално ниво на фолати (витамин Б9) во телото. Фолната киселина придонесува за нормална синтеза на аминокиселини, раст на мајчиното ткиво за време на бременоста и нормално формирање на крвта. Дополнителниот внес на фолна киселина го зголемува нивото на фолати кај мајката. Ниското ниво на фолати кај мајката е фактор на ризик за оштетување на невралната туба кај фетусот. Препорачуваме активен фолат со активни форми на витамин Б12 – Pregnatol Active Folate +Vit B12

Дознајте повеќе за важноста на фолатите во бременост. 

Дознајте повеќе за важноста на DHA омега-3 масните киселини во бременост.  

Термин за породување 

Датумот на закажување на породување обично се пресметува во однос на датумот на почетокот на последната менструација. На тој датум се додаваат 280 дена или цели 40 недели. Датумот што го добивате е вашиот очекуван термин за породување. 

Можете исто така да го пресметате датумот на породување со одземање 3 месеци од првиот ден од последната менструација, а потоа да додадете 7 дена.Го добивате очекуваниот термин на породување. 

Сепак, многу жени немаат редовни циклуси и не знаат кога ја добиле последната менструација. Во тој случај терминот се определува во однос на денот на зачнувањето. Затоа, датумот на очекуваното раѓање се одредува со додавање на 266 дена од датумот на зачнување. Истиот принцип на пресметка се применува доколку бременоста настанала преку ин витро оплодување. 

Бебето може да се роди на време, пред или после терминот. Американски колеџ за акушери и гинеколози (The American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG) ги класифицира датумите на породување во однос на неделите од бременоста: 

  • Предвремено: од 20-та до 37-та недела 
  • Ран термин: од 37-ма до крајот на 38-та недела 
  • Цел термин: од 39-та до крајот на 40-тата недела 
  • Доцен термин: во 41-та недела 
  • По терминот: по 42-та недела 

Твое време – дознајте повеќе 

За успешна подготовка и здрава бременост – Pregnatol Active Folate + Vit B12 

За здрав развој на мозокот и видот на бебето – Pregnatol DHA

 

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/understanding-pregnancy-week.aspx

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/

Последно од блогот

Вирус и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес-конференцијата на фармацевтската компанија 4U pharma, одржана во хотелот Кристал, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.