Contact US

Намален имунитет кај деца и возрасни - причини и симптоми

Намален имунитет кај децата и возрасните може да се појави повремено. Дознајте кои се причините и како да препознаете ослабен имунитет.

Имунолошкиот систем не штити од инфекции, односно болести. Кога слабее, почесто се јавуваат инфекции, а кога ќе се појави болест, симптомите се потешки и поизразени. 

Имунитетот на секој поединец се состои од сложена, координирана работа на бели крвни зрнца, антитела, протеини, ткива, органи, лимфни јазли.… 

Намален имунитет 

Луѓето и децата со ослабен имунолошки систем се изложени на поголем ризик да се разболат на постојана основа. Особено, тие можат да бидат повеќе склони кон развој на пневмонија по „обична“ настинка или некоја друга вирусна респираторна инфекција на горниот респираторен тракт. Бактериите и вирусите можат да бидат многу опасни за луѓето со ослабен имунитет. Вирусот што ја предизвикува моменталната инфекција, СОВИД-19, може да биде особено опасен. 

Намален имунитет – причина 

Падот на имунитетот се јавува поради различни нарушувања во функционирањето на компонентите што го сочинуваат имунолошкиот систем. Ваквите нарушувања најчесто се јавуваат поради лоша исхрана, нездрав начин на живот, неухранетост, честа употреба на одредени лекови (на пр. антибиотици). 

Подрастични случаи кога има пад на имунитетот се јавуваат кај лица кои боледуваат од некои хронични заболувања, ХИВ, некој вид рак, вирусен хепатитис… 

Намален имунитет - симптоми 

Честите инфекции речиси секогаш се знак дека има пад на имунитетот. Инфекциите кои често се развиваат кај луѓе и деца со ослабен имунитет се: 

 • пневмонија 
 • менингитис 
 • бронхитис 
 • инфекции на кожата 

Исто така, луѓето со ослабен имунитет се разболуваат во околности кога луѓето чиј имунолошки систем е функционален не се инфицираат. 

Луѓето со ослабен имунитет имаат поголема веројатност да искусат: 

 • автоимуни нарушувања; 
 • воспаление на внатрешните органи; 
 • неправилни резултати на крвната слика (на пример, анемија); 
 • дигестивни проблеми - губење на апетит, дијареа, болки и грчеви во стомакот; 
 • доцнење во растот и развојот кај бебињата и децата. 

Врз основа на анализата на крвта и количината на антитела, лекарот може да утврди дали некој има пад на имунитетот. 

Слаб имунитет – како да останете здрави? 

Ако имате слаб имунолошки систем, постојат начини на кои можете да ги зголемите шансите да останете здрави и да избегнете инфекции. 

Одржувајте ја хигиената со миење на рацете - честото миење на рацете може да биде многу корисно за секој со слаб имунолошки систем. Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), миењето раце го намалува ризикот од дијареа за дури 58% кај имунокомпромитирани лица. 

Се препорачува задолжително миење раце: 

 • пред, за време и по подготовката на оброците; 
 • пред јадење: 
 • по чистење на носот со марамче, по кашлање и кивање; 
 • пред и по можен третман на повреда на кожата; 
 • по контакт со лице кое не се чувствува добро; 
 • по користење на тоалетот; 
 • по помагање на детето во тоалетот; 
 • по менување пелени; 
 • по допирање на животните, нивната храна или чистење по нив; 
 • по вадењето на ѓубрето; 
 • по влегувањето во куќата. 

Избегнувајте контакт со некој што е болен - Луѓето кои имаат ослабен имунолошки систем треба да избегнуваат контакт со луѓе кои имаат вирусна инфекција. Тие лесно се пренесуваат со допирање, кивање или кашлање, а ако имате ослабен имунолошки систем, можете брзо да се заразите. 

Посебно се препорачува избегнување на гушкање и бакнување, како и користење на заеднички тоалетни прибор и одржување на хигиена. 

Бидете особено внимателни за време на пандемијата COVID-19 - Слабиот имунитет може да влијае на развојот на тешки симптоми кај луѓето кои се инфицираат. Затоа треба да ги следат сите мерки на претпазливост за да не дојде до инфекција. 

Дезинфицирајте ги предметите околу вас - Микробите кои се потенцијални причинители на болести може да се задржат на разни предмети. Затоа, не би било лошо редовно да ги дезинфицирате предметите кои често ги допирате, на пр. брави за врати, волан и менувач во автомобил, далечински управувачи... 

Регулирајте го стресот – Постојаниот стрес дополнително придонесува за опаѓање на имунитетот. Вклучете во секојдневните активности некои од техниките за намалување на стресот - јога, медитација, пешачење... 

Следете ги препораките за вакцинација на вашиот лекар - Лекарите генерално советуваат да се следи распоредот за вакцинација, и за деца и за возрасни. Следете ги препораките на избраниот лекар. 

Спијте доволно – Недостатокот на сон може да ја влоши состојбата на имунолошкиот систем. Обидете се да спиете доволно, но и квалитетно, во темница, без вклучени електрични уреди. Според препораките, на возрасните им требаат 7 часа сон во текот на денот, а на децата од 8 до 17 години, во зависност од возраста. 

Редовно вежбајте – Редовната физичка активност го зајакнува телото и го подига нивото на ендорфинските хормони во крвта, кои го намалуваат нивото на стрес. 

Јадете здраво - Здравата исхрана богата со хранливи материи е основа за здрав имунитет. Исто така, важно е да имате редовни оброци, храната што ја јадете да биде здрава и да ги содржи сите важни хранливи материи. 

Дополнете ги хранливите материи со суплементи - Многу е тешко да се обезбедат сите потребни хранливи материи со храна, особено во случај кога има пад на имунитетот. Затоа се препорачува употреба на додатоци во исхраната кои придонесуваат за зајакнување на имунитетот. 

Ослабен имунитет и суплементи 

Некои витамини и минерали имаат поголемо влијание врз работата на имунолошкиот систем. Тоа се на пр. витамини Ц и Д и цинк. Најдобро е да ги добивате од природни извори, односно преку храна. Ако тоа не е можно, најдобро е да изберете додатоци во исхраната кои ги содржат овие хранливи материи.

Последно од блогот

Алергија кај деца – се што треба да знаете

Ниту еден родител не сака да го види своето дете како страда, но важно е да се знае дека секое дете има потенцијал да развие алергии. Сепак, тие се почести кај децата чие семејство веќе има некој со алергија. Дознајте повеќе за алергиите кај децата.

Деветти месец бременост

Конечно последниот месец од бременоста! Долгиот пат е зад вас, уште само неколку недели и стигнувате до целта. Наградата што ве очекува таму е бесценета. Бидете подготвени, породувањето е се поблиску.

Осми месец бременост

Иако бебето долго се подготвува за големиот ден, до породувањето има уште многу време. Во осмиот месец почнува полека да се спушта кон карлицата, односно породилниот канал. Поради ова, ќе можете малку да дишете, односно подобро да дишете, бидејќи притисокот врз белите дробови ќе се намали. Дознајте што уште ве чека во осмиот месец.