Contact US

Алергија кај деца – се што треба да знаете

Ниту еден родител не сака да го види своето дете како страда, но важно е да се знае дека секое дете има потенцијал да развие алергии. Сепак, тие се почести кај децата чие семејство веќе има некој со алергија. Дознајте повеќе за алергиите кај децата.

Алергијата кај децата се јавува како резултат на прекумерна активност на имунолошкиот систем. Кога детето има алергија, неговиот имунолошки систем реагира на нешто што всушност е безопасно за телото. Тоа може да биде полен од трева, нешто од животинско крзно или некоја храна. Нешто што инаку е безопасно, но предизвикува реакција кај детето, се нарекува алерген. 

Алергиите кај децата се тесно поврзани со појавата на поленска треска (алергиски ринитис), атопичен дерматитис и бронхијална астма.

Зошто се јавува алергија кај деца

Имунолошкиот систем е одбрана на телото од болести и инфекции. Ги спречува микробите и другите туѓи материи да навлезат во телото и се обидува да ги елиминира оние што се навлезени.

Кај децата со алергии, имунолошкиот систем го идентификува поленот, мувлата, грини од прашина, животинскиот првут како сериозни напаѓачи и се јавува алергиска реакција. Нивниот имунолошки систем произведува специфични IgE антитела, кои се борат против алергени.

Кога ќе дојде до контакт со алерген, телото реагира со заштитни IgE антитела. Антителата се врзуваат за мастоцитите, белите крвни зрнца кои ги обложуваат мукозните мембрани на носот, очите и белите дробови и ослободуваат супстанции (триптаза и хистамин) кои предизвикуваат симптоми на алергија - црвенило, чешање, отежнато дишење…

Дали алергијата кај деца е сериозен здравствен проблем

Алергиите се сериозен здравствен проблем. Тие можат да се мешаат во секојдневните активности и да го нарушат квалитетот на животот. Алергиите обично се класифицираат во две категории:

Алергии предизвикани од надворешни алергени:

 • алергија на полен кај деца,
 • алергија на мувла,
 • алергија на домашни миленици (алергија на мачки),
 • алергија на грини од прашина,
 • алергија на бубашваби,
 • алергија на глувци, и
 • алергија на сонце.

Некои алергени може да предизвикаат многу сериозна реакција наречена анафилактичен шок. Тоа е системска алергиска реакција која може да биде опасна по живот. Алергените кои го предизвикуваат спаѓаат во следните категории: 

 • храна,
 • отров од инсекти,
 • латекс, и
 • лекови.

Дали се алергиите наследни

Над 120 милиони луѓе во Европа имаат некој вид на алергија. Тенденцијата за развој на алергии е поголема кај децата чии родители имаат алергии. Но, не мора да значи дека и детето ќе се разболи. Исто така, треба да се нагласи дека, без оглед на наследниот фактор, децата не секогаш развиваат предност за истите алергени како нивните родители или други членови на семејството..

Најчести симптоми на алергија

Симптомите на алергија варираат од личност до личност, како и различните алергени. Вообичаени симптоми се:

 • Течење на носот,
 • Кивање,
 • Кашлање,
 • Црвени, насолзени очи,
 • Чешање околу носот, устата и очите, и
 • Црвенило, пукање и оштетување на кожата (атопичен дерматитис, егзема).

Доколку не се лекуваат, овие симптоми може да доведат до назална конгестија, главоболки, болки во грлото и други здравствени проблеми. Симптомите на алергија исто така може да бидат опасни по живот и да доведат до анафилактичен шок. Не заборавајте веднаш да побарате медицинска помош за вашето дете ако се појават следните симптоми:

 • На кожата: чешање и црвенило проследено со оток и осип;
 • Уста: чешање, отекување на усните и јазикот;
 • Стомак: повраќање и дијареа;
 • Дишење: отежнато дишење, свирење, кашлање, стегање и болка во градите;
 • Срце: слаб пулс, вртоглавица, несвестица;
 • Главоболка; и
 • Потење.

Како се поставува дијагноза за алергии кај деца

Важно е да знаете кои алергени кои симптоми ги предизвикуваат кај децата, за да можете да ги опишете на педијатар или специјалист алерголог. Лекарот веројатно ќе побара и од вас да опишете:

 • семејна здравствена историја,
 • фреквенција и сериозност на симптомите на алергија кај детето,
 • кои активности го изложуваат детето на алергени, и
 • да ја опишете средината во која детето е дома и во училиште/градинка.

Дополнително на сето тоа, лекарот ќе изврши и физиолошки преглед при што особено ќе внимава на ушите, очите, носот и белите дробови. Врз основа на сето тоа, лекарот ќе го упати детето на потребните тестови. 

Омега-3 масни киселини и алергии

Најрелевантната база на податоци за спроведени клинички студии (Cochrane)* сведочи за значајните резултати од дополнувањето на омега-3 масни киселини кај децата со алергии. Резултатите се однесуваат на подобра општа состојба, подобрување на квалитетот на животот и намалување на површината на засегнатата кожа (атопичен дерматитис) кај децата. Резултатите добиени од долгорочните студии укажуваат на неопходноста од консумирање на омега-3 масни киселини, како преку храна, така и преку додатоци во исхраната.

Резултатите од анализираното истражување покажуваат дека земањето додатоци во исхраната кои содржат омега-3 масни киселини од морско потекло за време на бременост и/или доење има ефект врз превенцијата од алергиски заболувања кај децата. Исто така, констатирано е дека бројот на евидентирани случаи на алергија на храна во текот на првата година од животот на детето, како и зачестеноста на егзема кај деца со поголем ризик од алергии, кои се родени од жени кои користеле суплементи со омега-3, била намалена.

Како што покажа една корејска студија, спроведена за сите видови алергии (атопичен дерматитис, алергиски ринитис, астма или комбинација од овие состојби) и на примерок од деца на возраст од 4 до 6 години, концентрацијата на омега-3 масни киселини во мембраната на црвените крвни зрнца била значително помала кај децата кои имале алергии. Концентрацијата на омега-6 беше значително повисока. Понатамошното проучување на студијата доведе до заклучок дека омега-3 статусот во мембраната на црвените крвни зрнца има значително влијание врз појавата и сериозноста на атопична болест кај децата. Токму недостатокот на оваа суштинска хранлива материја во телото влијае и на изгледот и на сериозноста на болеста.

Алергија на храна кај деца

Најчести алергии на храна се следните:

 • Алергија на млеко кај деца,
 • Алергија на кокошкини јајца,
 • Алергија на кикирики,
 • Алергија на јаткасти плодови,
 • Алергија на пченица,
 • Алергија на соја,
 • Алергија на риба,
 • Алергија на школки, и
 • Алергија на сусам.

Алергија на полен кај деца

Алергијата на полен се јавува поради реакцијата на детскиот организам на ситни честички од трева, полен од дрвја и плевел кои се присутни во воздухот најчесто во текот на пролетта и летото, но и во раната есен. Во места каде што климата е блага, алергените можат да циркулираат низ воздухот во текот на целата година, дури и во зима.

Симптомите што се појавуваат се симптоми на алергиски ринитис:

 • кивање
 • насолзени и иритирани очи
 • чешање на очите
 • затнат нос,
 • чешање на грлото.

Алергија на мувла кај деца

Мувлата се репродуцира преку спори кои се пренесуваат преку вода, воздух или инсекти. Бидејќи се лесни и микроскопски по големина, лесно се пренесуваат, исто како поленот. Ако детето ги вдишува, може да предизвика алергиска реакција. Симптомите се следните:

 • Назална и синусна конгестија,
 • Болка во грлото,
 • Кивање,
 • Чувство на солзење и печење во очите,
 • Сува кашлица,
 • Скратен здив, и
 • Надразнето грло, нос и кожа.

Спорите на мувла се особено опасни за децата кои имаат астма, бидејќи можат да предизвикаат напад.

Домашни миленици и алергии

Алергија на мачки, кучиња и други животни со крзно е всушност алергија на протеините кои се наоѓаат во првутот од нивната кожа, како и во нивната плунка и урина. Значи, детето не е алергично на мачката или нејзиното крзно, туку на овие специфични супстанции. Овие алергени предизвикуваат реакција кога се вдишуваат или доаѓаат во очите на детето.

Алергија на грини

Прашинските грини се ситни инсекти кои живеат во душеци, перници и тапациран мебел. Тие се хранат со остатоци од снегулки од човечка кожа. Симптомите се слични на алергените опишани погоре. Тие исто така можат да предизвикаат напад на астма.

Алергија на бубашваби и глувци

Се верува дека алергените кои доаѓаат од бубашваби се всушност изметот, плунка и делови од телото. Што се однесува до глувците, тоа е нивната кожа, урина и плунка. Бидејќи овие алергени се лесно видливи во просторот за живеење, ви препорачуваме да ја повикате службата за контрола на штетници доколку ги забележите.

Алергија на отров од инсекти

Стршлените, пчелите, осите... може да предизвикаат помали или поголеми непријатности со нивните убоди, но ако детето е алергично, тоа може да биде многу сериозно. Симптомите варираат од блага локална реакција на местото на инјектирање до тешка реакција и анафилактичен шок.

Алергија на лекови

Најпозната алергија на лекови е алергија на антибиотик пеницилин. Други лекови кои најчесто предизвикуваат алергиски реакции се аспирин, лекови кои се користат за анестезија, инсулин (ретко), лекови за хемотерапија. Алергиска реакција може да се појави веднаш по примената на лекот, но и во рок од неколку часа. Реакции:

 • осип,
 • мачнина,
 • потешкотии со дишењето, и
 • оток во устата и грлото.

 

Извори:

* https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010085.pub2/full/hr

Hwang I et al., n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Atopy in Korean Preschoolers, Lipids (2007) 42:345–349

Bath-Hextall FJ, Jenkinson C, Humphreys R, Williams HC. Dietary supplements for established atopic eczema. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012

Последно од блогот

Алергија кај деца – се што треба да знаете

Ниту еден родител не сака да го види своето дете како страда, но важно е да се знае дека секое дете има потенцијал да развие алергии. Сепак, тие се почести кај децата чие семејство веќе има некој со алергија. Дознајте повеќе за алергиите кај децата.

Деветти месец бременост

Конечно последниот месец од бременоста! Долгиот пат е зад вас, уште само неколку недели и стигнувате до целта. Наградата што ве очекува таму е бесценета. Бидете подготвени, породувањето е се поблиску.

Осми месец бременост

Иако бебето долго се подготвува за големиот ден, до породувањето има уште многу време. Во осмиот месец почнува полека да се спушта кон карлицата, односно породилниот канал. Поради ова, ќе можете малку да дишете, односно подобро да дишете, бидејќи притисокот врз белите дробови ќе се намали. Дознајте што уште ве чека во осмиот месец.