Contact US

Pregnatol Multi + Active Folate 4u red logo

  • Инфо
  • Состав
  • Примена
  • Сведоштво
  • Клинички студии
  • Чести прашања

Pregnatol Multi + Active Folate содржи 20 хранливи материи, внимателно одбрани и прилагодени на зголемените потреби за време на бременост и доење. Наменет е за бремени жени и доилки, а неговата употреба се советува во текот на бременоста и периодот на доење. 

Фолатите спаѓаат во групата на витамини Б и имаат исклучително важна улога во организмот, особено за време на бременоста. Ниските нивоа на фолати се фактор на ризик за дефекти на невралната туба кај фетусот. Фолатите придонесуваат за нормална синтеза на аминокиселини, раст на мајчиното ткиво за време на бременоста и нормално формирање на крв. Поволен ефект се постигнува со внесување на најмалку 400 µg во текот на најмалку еден месец пред и три месеци по зачнувањето. 

Фолатите и фолната киселина се во суштина иста работа. Разликата е во тоа што фолатот е сол на фолна киселина, која е форма што природно се наоѓа во храната. Фолната киселина е хемиска, синтетичка форма. 

Pregnatol Multi + Active Folate содржи Quatrefolic®, природна, активна форма на фолати, во форма на природна сол на глукозамин, исто како и во човечкото тело. Синтетичката форма, фолна киселина, помалку добро се апсорбира и се користи во телото, а некои жени воопшто не можат да ја користат! Потврдено е дека 30-50% од жените (во зависност од државата) воопшто не ја активираат и искористуваат фолната киселина во организмот, бидејќи го немаат ензимот што ја активира. Оваа проголтана фолна киселина останува слободно да циркулира во крвта, потенцијално предизвикувајќи несакани ефекти и за мајката и за бебето. 

Витамините Б9 (фолати) и Б12 играат улога во клеточната делба и придонесуваат за нормална психолошка функција, нормален метаболизам на хомоцистеин, намалување на замор и исцрпеност и нормална функција на имунолошкиот систем. Во соработка со витаминот Б12, фолатниот коензим овозможува конверзија на споменатата аминокиселина хомоцистеин во метионин. 

Производот Pregnatol Active Folate + vit B12 содржи две природни активни форми на витамин Б12 - метилкобаламин и аденозилкобаламин. Тие природно се наоѓаат во телото. Метилкобаламин - делува во клетката и аденозилкобаламин се наоѓа во сите ткива и 20% во крвта. Има важна улога во производството на енергија, придонесува за нормална функција на нервниот систем и нормален метаболизам на аминокиселината хомоцистеин. Овие се активни форми на витамин Б12 и затоа телото веднаш и целосно ги користи без никакво штетно ослободување на молекулата. 

Најчестата форма на витамин Б12 во витаминските производи е цијанокобаламин, хемиски синтетизирана форма на витамин Б12. Хемиски синтетизиран, цијанокобаламин не може да се користи во телото, но мора да се активира со ензими. При неговото активирање се ослободува молекула на цијанид, која е штетна. 

Бременоста е период во кој нормалниот енергетски метаболизам е многу важен. Магнезиумот, железото, бакарот, јод и витамините Ц, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б7 и Б12 придонесуваат за одржување на нормален енергетски метаболизам. 

Многу процеси кои се случуваат за време на бременоста зависат од совршеното функционирање на хормоните. Витаминот Б6 придонесува за регулирање на хормоналната активност. 

Велиме дека бременоста е друга состојба поради многу валидни причини. Еден од нив е зголемената потреба за витамини и минерали. Биотинот, селенот и цинкот придонесуваат за одржување на нормална коса, а селенот и цинкот за нормалните нокти. Јодот, цинкот и витамините Б2, Б3 и Б7 придонесуваат за одржување на нормална кожа. 

Бременоста е важен период. Време е да се грижите за себе, вашето здравје, задоволство и среќа. Време е за радосно исчекување и детално планирање. Затоа што мама посветувајќи се на себе, се грижи и за своето бебе. Затоа за вас подготвивме се што е важно за здрава бременост. 

Quatrefolic 

Quatrefolic 

Quatrefolic е сол на фолната киселина и тоа е форма во која она природно се наоѓа во намирниците. Има исклучително значајна улога во организмот во текот на бременоста.  

Витамин Б12

Витамин Б12

Две форми на витамин Б12 – метилкобаламин и аденозилкобаламин. Организмот веднаш ги користи без никакво штетно ослободување на молекули. 

Холин

Холин

Холинот е хранлива состојка од исклучителна важност во текот на бременоста. 

Магнезиум

Магнезиум

Магнезиумот е од големо значење за намалување на заморот и исцрпеноста, како и нормалното функционирање на мускулите и нервниот систем. 

Од второто тримесечие 1 капсула дневно, најдобро по оброк. 

Од второто тримесечие 1 капсула дневно, најдобро по оброк. 

Во случај на утринска мачнина, се советува земање на една капсула во текот на ручекот или вечерата. 

Анита Р. 

Сите пофалби за Pregnatol Multi. Почнав да го користам по препорака на мојот гинеколог. Бременоста ми помина добро, сите резултати и анализи секогаш беа одлични. 

Анита Р. 
Милица Г.  

Јас користев Pregnatol active folate+b12 и Pregnatol DHA во првите две тримесечја. Влегувајќи во третото тромесечје, земав Pregnatol multi и Pregnatol DHA и пред три месеци родив две здрави и среќни девојчиња. 

Милица Г.  
Pregnatol Multi + Active Folate for you! - Klinicke studije

Внесувањето на фолати за време на бременоста е од суштинско значење за адекватен развој на фетусот и плацентата и за долгорочното здравје на поединецот. Неговиот недостаток може да предизвика фетални патологии, вклучително и болест на невралната туба. 

Вистинската стратегија усвоена од европските земји (вклучувајќи ја Италија) сугерира дека жените треба да земаат 0,4 mg фолна киселина пред зачнувањето.  

Улогата на магнезиумот во биологијата е фундаментална во над 600 ензимски реакции вклучени во синтезата на протеини, митохондријалната функција, невромускулната активност, формирањето на коските и компетентноста на имунолошкиот систем.

Недостатокот на витамин Б12 во бременоста е распространет и е поврзан и со ниска родилна тежина (родилна тежина <2500 g) и со предвремено породување (гестациска должина <37 недели). 

Pregnatol Multi + Active Folate for you! - Klinicke studije

Една капсула содржи 150 микрограми јод. 

Можна е темна промена на бојата на столицата поради присуството на железо. Во Pregnatol Multi, железото е во форма на хелат, кој е максимално искористен и предизвикува најмалку гастроинтестинални тегоби во споредба со другите извори на железо, но не може да се исклучи промена на бојата на столицата. Секако, промената на бојата на столицата не е причина да престанете да користите производи од железо. 

Органската форма на селен, како и холинот, имаат малку поинтензивен мирис кој наликува на лук или риба. Доколку тој мирис предизвикува гадење, се препорачува да се зема со оброк. 

Фолатот и фолната киселина се во суштина исти. Разликата е во формата. Фолатот е во форма на сол, која природно се наоѓа во храната, а фолната киселина е хемиска, синтетичка форма. 

Фолната киселина, како синтетичка форма, помалку добро се апсорбира и се искористува во организмот, а како што е докажано, некои жени воопшто не можат да ја искористат. Причината за тоа е што немаат ензим кој би ја активирал. Затоа кај 30-50% од жените активирање и искористување на фолната киселина во организмот воопшто не се случува. Фолната киселина која се внесува во телото останува слободно да циркулира во крвта, потенцијално предизвикувајќи несакани ефекти и за мајката и за бебето. 

Затоа е најдобро да се нанесува во форма во која природно се наоѓа во храната, односно како активен фолат. 

Витаминот Б12 има исклучително важна улога за нормалната функција на нервниот систем. Тој е вклучен во формирањето на црвените крвни зрнца - тие не можат правилно да се создадат и да се размножуваат без витамин Б12. Витаминот Б12 придонесува за одржување на нормален енергетски метаболизам, како и нормален метаболизам на хомоцистеин. 

Фолатите се наоѓаат во многубројна храна - зелен лиснат зеленчук, никулци, овошје, пивски квасец и производи од животинско потекло како млеко и млечни производи, жолчки од јајце и црн дроб. Сепак, фолатите содржани во храната се нестабилни и подложни на оксидација. Тие брзо губат активност за време на преработката, производството и складирањето на храната. Опсегот на биорасположивост е 25-50%, во зависност од видот на храната. Свежиот лиснат зеленчук складиран на собна температура може да изгуби до 70% од својата фолна активност во рок од три дена, а готвењето во вода може да ја зголеми загубата до 95%. Луѓето не можат да синтетизираат фолати, а телото складира само ограничено количество од него. Внесувањето на природната, активна форма на фолати (идентична форма како што се наоѓа во храната) е многу подобра од внесувањето на хемиски синтетизирана фолна киселина поради неколку причини. Најважно е дека на овој начин се постигнува сигурна, целосна апсорпција и искористување на целиот фолат кој е внесен. 

Фолатите играат исклучително важна улога за време на бременоста во метаболичките функции во клетката. Исто така, тие учествуваат во многу витални биолошки процеси. 

Фолатите  се особено важна за време на периоди на брза клеточна делба и раст, како на пример за време на бременоста кога фетусот расте. 

Исклучително е важно да се обезбеди соодветно ниво на Фолати пред зачнувањето и во текот на целата бременост