7. Sedma nedelja trudnoće

Trudni ste, ali još uvek nikome niste rekli. Ili ste srećnu vest podelili sa svima koje znate? Saznajte šta vas očekuje u sedmoj nedelji trudnoći.

7. Sedma nedelja trudnoće

Imate najbolju tajnu, gde god da se pojavite. Niko još uvek ne može na osnovu vaše pojave da zaključi da imate bebu u stomaku. Zbog toga se osećate čarobno, posebno i privilegovano. Baš tako i treba da bude!

Saznajte kako se razvija beba i kakve promene se dešavaju u sedmoj nedelji trudnoće.

Koliko je velika beba u 7.nedelji

Vaša beba je duplo veća u odnosu na prošlu nedelju! Ona je sada veličine borovnice. Iako je trudnoća još uvek rana, vaša beba prolazi kroz značajne razvojne periode i veoma brzo raste.

Koji je to mesec trudnoće?

Sedma nedelja trudnoće znači da ste trudni jedan mesec i tri nedelje. Dakle vi ste u drugom mesecu trudnoće.

Simptomi u 7.nedelji trudnoće

Na neke od simptoma ste navikli, pošto ste već sedma nedelja trudnoće. I dok su vam neki od njih lako podnošljivi, zbog drugih ćete teže izgurati dan. Evo simptoma koje možete očekivati:

Kako se osećate?

Čak i da ne osećate ni jedan od gore navedenih simptoma trudnoće u sedmoj nedelji, morate priznati da se osećate “nekako drugačije”. Sama činjenica da je pred vama trudnoća i da vas čeka roditeljstvo, definitivno može izazvati različita osećanja – radost i ushićenje, ali i strepnju i strah.

Ultrazvuk u ovoj nedelji

Fantastično! Svakog minuta vaš sedmonedeljni embion dobije 100 novih moždanih ćelija. Ne zaboravite da redovno uzimate suplemente koji sadrže DHA, omega-3 masne kiseline, važne za razvoj bebinog mozga i vida! Saznajte više – Pregnatol DHA.

Nije samo mozak taj koji se usložnjava i intenzivno razvija. Isti slučaj je i sa srcem. Kod bebe se razvija i trajni par bubrega, kao i zglobovi na rukama i nogama.

U ovoj nedelji ćete najverovatnije otići i na prvi prenatalni pregled i sigurno ste zbog toga veoma nestrpljivi. Na ultrazvučnom pregledu lekar će proveriti da li je sve u redu. Na osnovu dobijenih parametara i veličina, on/ona će vam reći i koji je očekivani datum porođaja. Dakle, taj datum se može razlikovati od onog koji ste vi izračunali, jer se sada on određuje na osnovu onoga što se vidi na ultrazvuku, odnosno veličine i stadijuma razvoja ploda.

Da li ću videti bebu?
Da. U sedmoj nedelji trudnoće embrion se vidi putem ultrazvuka, a senzori verovatno mogu da detektuju otkucaje srca.

Kako izgleda beba?
Majušni embrion više nego ikada do sada počinje da liči na bebu. Njeno sićušno lice sada dobija prave obrise, pa se sve više definišu oči, nozdrve, uši i usta. Formiraju se čak i očni kapci, kao i jezik. Kakav posao vaše telo radi! Nije ni čudo što ste stalno umorni.

Saveti za sedmu nedelju trudnoće

Krećite se. Osim što je dobro za vaše sveukupno zdravlje, vežba i aktivnost vam takođe mogu pomoći da lakše podnesete simptome trudnoće. Umereno vežbanje doprinosi održavanju kondicije, što pomaže u tome da se manje umarate. 

Obratite pažnju na čudne potrebe. Želja i potreba da pojedete zemlju ili glinu može ukazivati na nedostatak nekog nutritijenta u organizmu. Ukoliko osetite bilo šta slično, obavezno se obratite doktoru.

Ne zaboravite važne vitamine – Folati su značajni za procese sinteze genetskog materijala (DNK) i pravilan razvoja fetusa. Nedostatak folata je faktor rizika za razvoj različitih oboljenja u trudnoći – anemije, depresije, kao i komplikacija i loših ishoda trudnoće. Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate +VitB12.

Podsetnik za mame

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/7-weeks-pregnanthttps://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/7-weeks-pregnant

https://www.verywellfamily.com/7-weeks-pregnant-4158916

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više