3. Treća nedelja trudnoće

Iako ste već treća nedelja trudnoće, ne znate pouzdano da li ste zatrudneli. Još uvek je suviše rano, jer u ovoj nedelji tek dolazi do začeća. Saznajte kako izgleda treća nedelja trudnoće.

3. Treća nedelja trudnoće

Sprermatozoid i jajna ćelija se sreću i nastaje beba! Ipak, u ovom trenutku vi to još uvek ne znate pouzdano. Suviše je rano. Ukoliko je došlo do začeća, menstruacija još uvek nije izostala, pa nema potvrde.

Možete li ipak znati da ste u drugom stanju? Saznajte šta se dešava tokom treće nedelje trudnoće.

Šta se dešava u 3.nedelji trudnoće?


U trećoj nedelji trudnoće ste u fazi menstrualnog ciklusa kada se dešava ovulacija. U ovom periodu se jajna ćelija oslobađa i kreće iz janika kroz jajovod prema materici. Kada se, na tom putu susretne sa spermatozoidima, ona biva oplođena.
 

I dok se većina trudnica ne oseća nikako drugačije u ovoj ranoj fazi, ima i onih koje već počinju da uočavaju prve simptome trudnoće. Doživljaj treće nedelje trudnoće može biti veoma različit, pa se nemojte iznenaditi ukoliko se budete osećali neuobičajeno. 

U svakom slučaju, ako osetite mučninu, ili da vam grudnjak bude pomalo tesan, to je sasvim normalno. Sve se veoma brzo menja u ranoj trudnoći, pa kako god da se osećate sada, pripremite se na to da se već sledeće nedelje možete osećati drugačije.

Simptomi u ovoj nedelji


Rani simptomi trudnoće se javljaju zbog promene, odnosno porasta nivoa hormona trudnoće. Kako se vi nalazite tek na početku trudnoće, možda njihov nivo još uvek nije dovoljno visok, pa nećete iskusiti simptome trudnoće. Ipak, ukoliko ipak počnete da ih osećate, možete očekivati da se jave sledeći simptomi:

Kako se osećate?

Iako ćete biti uzbuđeni kada osetite prve simptome trudnoće, definitivno ne možete očekivati promene koje će drugi ljudi sa lakoćom primećivati na vama i na osnovu njih zaključivati da ste u drugom stanju.

Osećaj nadutosti stomaka je definitivno prisutan, ali pravi trudnički stomačić će tek početi da se primećuje oko 12. nedelje.

Pre nego što počnete da jedete za dvoje, imajte na umu da doktori preporučuju povećanje kilaže od 500g do 2,5kg za čitav period prvog trimestra, odnosno za prvih 12 nedelja trudnoće. Tako da, što se tiče ishrane, u ovom periodu ne bi trebalo značajno da je menjate, naročito ukoliko se već zdravo hranite, a vaši obroci su hranljvi i sadrže sve značajne nutritijente. Sve do drugog trimestra doktori ne savetuju povećanje dnevnog unosa kalorija. Tek nakon 14. nedelje trebalo bi da uvećate dnevnu kaloričnu vrednost obroka za 300 kalorija.

Ultrazvuk u trećoj nedelji trudnoće

Vaša oplođena jajna ćelija se na svom putu ka svom odredištu materici, deli na identične ćelije i formira “gromuljicu” ćelija. Ultrazvuk u trećoj nedelji trudnoće verovatno neće detektovati vašu buduću bebu. Vaše supermalena oplođena jajna ćelija je manja od zrna soli. Na ultrazvuku u ovom periodu se još uvek ne može uočiti zadebljanje zida materice koje nakon menstruacije nastavi da se dešava kada dođe do trudnoće.

Implantacija, odnosno usađivanje oplođene jajne ćelije vas očekuje uskoro, negde otprilike u četvrtoj nedelji trudnoće.

Saveti za mame


Budite strpljivi – Verovatno ste veoma nestrpljivi i želite što pre da uradite test za utvrđivanje trudnoće, ali nemojte žuriti. Možda još uvek nije moguće da test pouzdano pokađe rezultat. Nivo hormona Beta hCG raste iz dana u dan, a on je jedini odgovoran za pozitivan rezultat na testu. 

Vreme je za test – Test uradite na samom kraju treće nedelje. Najbolje je da ga uradite ujutru, jer je tada nivo hormona u urinu najviši. Obavezno pročitajte i pratite uputstvo za testiranje. Saznajte više o testu za trudnoću.

Nastavite sa brigom o sebi – Obavezno uzimajte važne vitamine svaki dan, unosite dovoljno tečnosti i budite aktivni.

Folati su veoma važni za zdrav rast i razvoj ploda, ali i za zdravlje trudnice. Zato se njihova primena preporučuje 12 nedelja pre začeća, kao i tokom celog perioda trudnoće. Kada birate folat, najbolje je da izaberete onaj koji je u aktivnom obliku, jer je njegova iskoristljivost najbolja. Nedostatak folata je faktor rizika za razvoj širokog spektra oboljenja u trudnoći – anemija, depresija, zatim komplikacija i loših ishoda trudnoće. 

Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate +VitB12.

DHA omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za pravilan razvoj bebinog mozga i vida, ali i za celokupan pravilan rast i razvoj fetusa. Ova omega-3 masna kiselina je značajna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. Preporučujemo Pregnatol DHA

Hranite se zdravo. Fokusirajte se na hranu koja sadrži dosta kalcijuma i gvožđa, pošto će vam u periodu koji sledi, ovi minerali biti veoma važni. Ne zaboravite i puno svežeg voća i povrća. Ukoliko imate mučninu i povraćate, čaj od đumbira može ublažiti mučninu.

Podsetnik za treću nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/3-weeks-pregnant

https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/3/

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/3-weeks-pregnant

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više