27. nedelja trudnoće

Napokon - poslednja nedelja drugog trimestra! Vreme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedelja trudnoće.

27. nedelja trudnoće

Već ste počeli da pričate sa bebom i da joj puštate muziku? Odlično. Beba sada lepo čuje sve što joj govorite, kao i ostale zvuke iz vašeg okruženja. Iako vas ništa ne razume, sve što dolazi do nje putem čula, utiče na njen razvoj.

Ne tako glamurozni simptomi trudnoće i dalje su u punom jeku. Štaviše, sve su primetniji i izraženiji. Osim toga, beba je sve veća, pa pored hemoroida, nadutosti i oticanja, možete osetiti i probleme sa zadržavanjem urina. Odmah na Kegelove vežbe!

Koliko je velika beba u 27. nedelji trudnoće

Vaša majušna beba više nije tako mala. Možemo je uporediti sa velikom glavicom zelene salate. Ona sada ima skoro 37 cm, a teška je oko 870 grama. I ne samo da je sve veća i veća, nego i sve zrelija i pametnija, iz dana u dan.


Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Možda vam se čini da je prošla večnost od kada ste ostali u drugom stanju. Neke druge trudnice se možda neće složiti sa vama. Ipak, doživljaj vremena je uglavnom subjektivan i individualan. U 27. nedelji trudnoće vi ste još uvek u šestom mesecu trudnoće, ali u njegovoj poslednjoj nedelji. To znači da ste na samom kraju drugog trimestra. Čestitamo! U narednoj nedelji ćete ući treći trimestar.

Pogledajte koje nedelje i mesece obuhvata drugi trimestar:

Četvrti mesec trudnoće: traje od 14. do 17. nedelje;

Peti mesec trudnoće: traje od 18. do 22. nedelje;

Šesti mesec trudnoće: traje od 23. do 27. nedelje.

Kako napreduje beba

Beba sada vežba disanje, udišući i zdišući plodovu vodu. Za to vreme njena pluća se ubrzano razvijaju. 

Osim pluća i bebin mozak postaje sve kompleksiji. Nesumnjivo, svakim danom beba je sve pametnija. 

Ne zaboravite obaveznu nadoknadu DHA omega-3 masnih kiselina. Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA čini 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu. 

Pregnatol DHA se koristi  za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi visoke čistoće, dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje.

Po pokretima koje osećate da beba pravi, možete da zaključite da je dosta ojačala. U ovom periodu izgrađuje se mišina masa, ali se popunjavaju i masne naslage. 

Takođe, ona i dalje vežba sisanje, a to najčešće radi sisajući svoj palac. Neodoljivo, priznaćete!

Simptomi u 27. nedelji trudnoće

Nećete se lako otarasiti simptoma koje imate u 27. nedelji trudnoće. Svi oni će vas, manje-više, pratiti do samog kraja trudnoće.

Grčevi – Kako biste umanjili mogućnost za pojavu grčeva u nogama preduzmite prevenciju. Istegnite noge, šetajte, pijte vodu. 

Bolna leđa – Razmisli o korišćenj ogromnog jastuka za spavanje. On može umanjiti pritisak na kukove i biti od pomoći kada tražite zgodan položaj za spavanje. 

Konstipacija – Ako ste inače skloni konstipaciji, ovaj simptom vas verovatno neće zaobići u trudnoći. Takođe savetujemo da uložite dosta truda u prevenciju. Preporučujemo redovne šetnje, dosta tečnosti i hrane bogate vlaknima. 

Hemoroidi – Ovaj izuzetno neprijatan simptom ćete najlakše rešiti, ukoliko budete uspeli da regulišete probavu i konstipaciju.

Promene na koži, noktima i kosi – Napokon fantastičan simptom! Ne samo da je gušća i sjajnija, vaša kosa raste neverovatnom brzinom. Koža vam je blistava, a nokti nikada jači! 

Saveti za mame

Spremni za još jednu sjajnu nedelju trudnoće? Pročitajte koje korake treba da preduzmete.

Ostanite hidrirani – Pijte vodu tokom celog dana. Ali kada se bude približilo vreme spavanja, usporite. Sigurno ne želite da trčite (ili se gegate) do toaleta svaka 2 minuta. 

Potražite podršku – Sada vam je podrška najvažnija. O kakvoj god da govorimo. Bilo da je to udoban trudnički grudnjak koji savršeno pristaje ili jastuk za spavanje. Ne zaboravite i na druge vrste podrše. Kako se porođaj bude bližio, postaćete emotivniji. Budite sigurni da imate uz sebe nekog za razgovor, bio to partner, prijateljica ili tepeutkinja.

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Spavajte dok možete – Čini vam se da je beba uvek najživahnija baš kada odlučite da dremnete? Ili vam se ide u toalet čim ste spustili glavu na jastuk? I tako prođe vreme za odmor. Iako imate poteškoća sa spavanjem, znajte da će ih biti više nakon porođaja. Zato, ugrabite svaki dobar trenutak. 


Podsetnik za 27. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/27-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-27/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-27

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više