Zatvor kod dece

Zatvor kod dece je uobičajena i česta pojava. Tegobe koje se javljaju su vezne za otežano pražnjenje creva, a do njih najčešće dolazi zbog ishrane, promena u sastavu crevne flore, zbog prelaska sa pelene na nošu i sl. Saznajte kako možete pomoći detetu.

Zatvor kod dece

Kada dete ima zatvor (konstipaciju), stolica je veoma suva i tvrda, pa to oteževa redovno pražnjenje creva. Dete je, zbog tegoba koje trpi, nervozno i razdražljivo, što ponekad otežava rešavanje ovog, uglavnom bezazlenog i prolaznog problema.

Simptomi zatvora kod dece

Simptomi koji ukazuju da dete ima zatvor su sledeći:

Zbog čega dolazi do zatvora kod dece

Stolica postaje suviše isušena i tvrda kada se predugo i prespro kreće kroz digestivni trakt, odnosno kada je dete ne izbaci na vreme. Različiti su faktori koji mogu uticati i doprineti nastanku zatvora kod dece. To može biti način ishrane, ali i odlaganje odlaska u toalet. Neka deca su podložnija zbog genetske predispozicije, a neka zbog upotrebe nekih lekova.

Faktori često deluju udruženo i tako doprinose nastanku zatvora kod dece.

Odlaganje odlaska u toalet i zatvor kod dece

Dete odlaže odlazak u toalet zbog igre. Malo dete ne želi da prekine igru da bi otišlo u toalet. Neka deca odlažu odlazak u toalet ako nisu kod kuće, odnosno ukoliko moraju da koriste neki drugi toalet. 

Zdrava ishrana je važna

Ishrana siromašna probiotskim kulturama i vlaknima može usporiti rad creva i postepeno dovesti do konstipacije. Zbog toga deca treba redovno da konzumiraju jogurt, kefir, povrće i voće. 

Probival choco u slučaju zatvora obnavlja crevnu floru probiotskim bakterijama i na taj način doprinosi uspostavljanju normalnog rada stomaka. Pored probiotika, Probival choco sadrži i biljno vlakno inulin, koji podstiče aktivnost dobrih bakterija i normalizuje rad creva i varenje.

Životne promene i iskustva

Ukoliko je dete već imalo tvrdu stolicu, ono se zbog toga može suzdržavati, kako bi izbeglo bol pri pražnjenu.

Period kada dete prelazi sa pelene na nošu se može poklopiti sa periodom psihofizičkog razvoja kada ono stolicu doživljava kao nešto svoje, pa ne želi da je ispusti u nošu. Višednevno odlaganje veoma često dovodi do zatvora. Ukoliko roditelji silom teraju dete da koristi nošu, to može pogoršati problem.

Ako dete teško podnosi promene, onda događaji poput npr. preseljenja ili polaska u vrtić mogu doprineti nastanku zatvora.

Zdravstvena stanja i uticaj na konstipaciju

Neki lekovi poput antibiotika, mogu uzrokovati pojavu konstipacije. Primena probiotika uz antibiotik umanjuje mogućnost za nastanak dijareje, ali i zatvora.

Ukoliko dete ima alergiju na kravlje mleko ili neki drugi mlečni proizvod, to može uticati na rad digestivnog trakta.

Genetska predispozija takođe igra jednu od uloga kada govorimo u faktorima. Dakle, ako i roditelji imaju problem sa konstipacijom, veća je mogućnost da će je imati i dete.

Veoma retko, zatvor može biti posledica nekog zdravstvenog stanja ili bolesti.

Kako pomoći detetu

Ako dete često ima poteškoća sa pražnjenjem creva pridržavajte se sledećih saveta:

Da li znate?

Vitamini za bebe – pravilna suplementacija novorođenčeta

Vitamini za bebe – pravilna suplementacija novorođenčeta

Dugo čekani trenutak je stigao. Beba je rođena! Najdragocenije biće je napokon u vašim rukama. Normalno je da želite da mu pružite najbolji mogući start za odrastanje. Za početak mu pružate neizmernu ljubav. Ali ne zaboravimo i sve drugo što je važno. Saznajte sve o pravilnoj suplementaciji novorođenčeta.

Saznaj više
COVID -19 u trudnoći

COVID -19 u trudnoći

Trudnoća bi trebalo da bude vreme ispunjeno radošću i slatkim isčekivanjem, kako za trudnicu tako i za njenu porodicu i ostale voljene. Međutim, vreme pandemije koronavirusa je bacilo tamnu senku i podiglo stepen zabrinutosti. Šta ukoliko se zarazite i razbolite?

Saznaj više