6. Šesta nedelja trudnoće

Sve je još uvek novo za vas. Možda ste tek sada i uradili test i otkrili da ste trudni. Saznajte šta možete očekivati tokom šeste nedelje trudnoće.

6. Šesta nedelja trudnoće

Da li ste već svima rekli srećnu vest? Ili mislite da je još uvek rano? Odluka je samo vaša. U ovom periodu je važno da se posvetite sebi jer vaše telo prolazi kroz različite promene, zbog kojih se možete osećati krajnje emotivno i ranjivo. Ukoliko tome dodamo i ne baš prijatne rane simptome trudnoće, može se desiti da budete potpuno zaokupljeni novim stanjem.

Pročitajte šta vas sve čeka u šestoj nedelji i u kojoj fazi je razvoj bebe. 

Koliko je velika beba u 6.nedelji trudnoće

Vaša beba raste iz dana u dan. Ona je sada veličine zrna graška. Ako vam se možda čini da je suviše mala, znajte da neće dugo tolika ostati. Već za nedelju dana, ona će biti duplo veća!

Koji je to mesec trudnoće?

Zapamtite, lekari se obično orjentišu prema nedeljama, a ne prema mesecima trudnoće. Kao početak prve nedelje trudnoće, uzima se prvi dan ciklusa, odnosno prvi dan menstruacije. Ali ukoliko se pitate u kom ste mesecu, odgovor je: u drugom.

Simptomi u 6. nedelji trudnoće

Pošto je trudnoća još uvek rana, možda još uvek nećete osetiti simptome. I dok neke trudnice jedva izlaze na kraj sa mučninom, druge ne osećaju ništa slično. Uobičajeni simptomi u šestoj nedelji su:


Kako se osećate?

Šesta nedelja trudnoće donosi zaista raznolikost osećanja. Možete biti ushićeni i srećni, ali i nervozni i iscrpljeni. Možda ćete biti ophrvani različitim mislima o toku trudnoće koji je pred vama. Sva osećanja i razmišljanja su uobičajena i normalna. Sasvim je u redu da se osećate baš tako kako se osećate, pa makar se to osećanje promenilo već u roku od narednih pet minuta.

Što se tiče stomaka, osim što je malo naduven, još uvek ne izgleda naročio drugačije u odnosu na period kada niste bili u drugom stanju, osim što je malo veći. Ukoliko su vam pantalone pomalo tesne, vreme je da se uvučete u komotnije, rastegljivije odevne kombinacije.

Ultrazvuk u ovoj nedelji

Šesta nedelja trudnoće je period kada su mnogi krucijalni razvojni koraci započeti. Kroz bebino telo već protiče krv, sofisticiranim sistemom krvnih sudova. Ukoliko biste sada videli svoju bebu, izgledalo bi vam da ona maše šakicama i stopalima koje liče na oble lopatice. Embrion samo što nije postao slatka beba, jer mu se na licu polako “pojavljuju” nosić, oči, uši, brada i obrazi.

Još uvek je rano, ali ukoliko budete imali sreće, na ultrazvučnom pregledu možete čuti i kucanje bebinog srca. Majušno srce je sada već podeljeno na četiri komore i kuca brzinom od čak 100 do 160 otkucaja u minuti. Ukoliko niste uspeli da čujete, strpite se još malo. Već nakon osme nedelje, izgledi da će senzor detektovati otkucaje, su mnogo veći.

Vaš embrion sve više počinje da liči na bebu. Iako to zamutoljče veličine omanjeg zrna graška još uvek ima rep, ono veoma brzo raste i menja svoj oblik. 

Saveti za mame

Pripremite se za prvi prenatalni pregled – Dok čekate svoj zakazani termin, napravite podsetnik – zapišite sva pitanja koja želite da postavite doktoru, a tiču se trudnoće. Vodite beleške o svojim simptomima i o tome kakve promene na svom telu zapažate. Sve to može biti od pomoći kada odete na pregled. 

Budite oprezni – Beba je još uvek u ranim fazama razvoja, zato treba da budete oprezni. Smanjite unos kofeina, spavajte dovoljno tokom noći, odmarajte što više tokom dana. Izbegavajte izlaganje hemijskim isparenjima i velikim temperaturama (npr. saune i turska kupatila).

Ne zaboravite zdravu ishranu i hranljive materije – Folati su veoma važni za procese sinteze genetskog materijala (DNK) i pravilan razvoja fetusa. Nedostatak folata je faktor rizika za razvoj različitih oboljenja u trudnoći – anemije, depresije, kao i komplikacija i loših ishoda trudnoće. Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate +VitB12.

DHA omega-3 masne kiseline su značajne strukturne komponente mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. Zato su one važne za pravilan rast i razvoj fetusa, a naročito bebinog mozga i vida. Preporučujemo Pregnatol DHA.

Idite u toalet čim osetite potrebu – Trudnice su veoma sklone razvoju urinarnih infekcija. Odlaganje odlaska u toalet može dodatno doprineti riziku za pojavu. Zato ne odlažite odlazak u toalet i unosite dovoljno tečnosti.

Podsetnik za šestu nedelju trudnoće

https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-6#symptoms

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/6-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-6.aspx

Da li znate?

16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedelji trudnoće i šta se savetuje budućim mamama.

Saznaj više
Gnojna angina kod dece i odraslih

Gnojna angina kod dece i odraslih

Jak i oštar bol u grlu, visoka temperatura, otežano gutanje, beli gnojni čepovi na krajnicima - ovo su samo neki od karakterističnih simptoma gnojne angine. Saznajte šta izaziva gnojnu anginu i kako možete da smanjite mogućnost od razboljevanja.

Saznaj više