4.Četvrta nedelja trudnoće

Vreme je za kućni test za trudnoću? Osećate neke od prvih simptoma? Saznajte šta možete da očekujete u četvrtoj nedelji trudnoće.

4.Četvrta nedelja trudnoće

Čestitamo! Test je pozitivan. Ipak, nemojte očekivati odmah da osetite baš sve simptome trudnoće. 

Ono što sada treba da uradite jeste da proslavite veliku i fantastičnu vest sa svojim partnerom. Zakažite svoj prvi prenatalni pregled kod svog ginekologa, koji će dodatnim testovima i potvrditi trudnoću.

Koliko je velika beba

Sada je beba bukvalno manja od makovog zna. Njena veličina je mikroskopska. Praktično, ona još uvek ni nije beba, već minijaturna loptica ćelija. Ona se sada smešta u svoj novi dom – vašu matericu, gde je očekuje krucijalni period razvoja u narednih šest nedelja.

Simptomi u 4.nedelji trudnoće

Nivo hormona se menja sada veoma brzo. Uz pomoću hormona Beta HCG, test će potvrditi trudnoću. Ali osim toga, oni su veoma zaslužni i za simptome koji počinju da se javljaju. Evo koje od njih možete očekivati u četvrtoj nedelji trudnoće:

Kako se osećate?

Verovatno ste pomalo naduveni, ali definitivno još uvek ne izgledate kao da ste u drugom stanju. Umor i iscrpljenost su uobičajeni za četvrtu nedelju trudnoće. Sve je to posledica hormona, ali i velikog posla koje vaše telo trenutno obavlja – nova osoba raste u vama! Pokušajte da odlazite na spavanje ranije, a ukoliko imate priliku, dremnite i tokom dana.

Ne zaboravite na folate (folnu kiselinu). Obavezno ih uzimajte svakog dana. Usled nedostatka folata može doći do poremećaja sinteze genetskog materijala (DNK) i pravilanog razvoja fetusa. Kao posledica se mogu javiti komplikacije, kao što je defekt neuralne cevi. 

Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate +VitB12.

Ultrazvuk u ovoj nedelji

Gromuljica ćelija se razdvaja na dva dela, formirajući embrion i placentu. Neuralna cev, iz koje će se razviti mozak i kičma je sada već formirana. Plodova voda (amniotska tečnost) se formira.

Četvrta nedelja trudnoće je veoma rana trudnoća i velike su šanse da nećete obaviti ultrazvučni pregled baš u ovom periodu. Ipak, ukoliko to učinite, vaša beba će izgledati kao tačkica.

Iako željno iščekujete, još uvek nećete čuti otkucaje srca prilikom ultrazvučnog pregleda. Začeci krvnih sudova, iz kojih će se kasnije razviti srce i komletan sistem, sada se razvijaju. Srce će nastaviti da se razvija do desete nedelje, ali će otkucaji moći da se čuju već u petoj ili šestoj nedelji.

Saveti za četvrtu nedelju trudnoće

Obratite pažnju na osetljivost stomaka. – Četvrta nedelja trudnoće je period kada se sasavim uobičajeno javljaju mučnina, ali i osetljivost na neke mirise kao i na teksturu hrane. Ukoliko se i vi tako osećate, potrudite se da izbegavate hranu koja može da izazove takve iritacije. 

Ne zaboravite vitamine.Nedostatak folata je faktor rizika za razvoj širokog spektra oboljenja u trudnoći – anemija, depresija, zatim komplikacija i loših ishoda trudnoće. 

Preporučujemo aktivni folat sa aktivnim oblicima vitamina B12 – Pregnatole Active Folate +VitB12.

Da li je folat isto što i folna kiselina?

Folna kiselina i folat su iste aktivne supstance, s tim što je folna kiselina hemijski sintetisana. Folati su soli folne kiseline i u takvom obliku se oni prirodno nalaze u namirnicama i u našem organizmu.

Folna kiselina, kao hemijski, sintetski oblik se slabije apsorbuje i iskorišćava u organizmu, a neke žene je ne mogu iskoristiti uopšte! Potvrđeno je da kod 30 – 50% žena uopšte ne dolazi do aktiviranja i iskorišćavanja folne kiseline, jer one nemaju enzim koji je aktivira. Sva uneta folna kiselina ostaje da slobodno cirkuliše u krvi, potencijalno izazivajući neželjene efekte i za mamu i za bebu.

Prirodni, aktivni folat je već aktivan, nije mu potreban enzim i potpuno se iskorišćava u organizmu.

Takođe, važni su i drugi vitamini i minerali, posebno ukoliko se zbog mučnine ne hranite pravilno. 

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za pravilan rast i razvoj fetusa, a naročito za pravilan razvoj bebinog mozga i vida. Ova omega-3 masna kiselina je značajna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. 

Saznajte više – Pregnatol DHA

Podsetnik za četvrtu nedelju trudnoće

Polako se približavate 5.nedelji trudnoće. Pročitajte šta vas očekuje OVDE.

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više