26. nedelja trudnoće

Da li ste već radili test opterećenja glukozom? Ako niste, vreme je. Saznajte koje su hranljive materije važne za razvoj bebinog vida. Naravno, pripremili smo i zanimljive podatke o rastu i napretku bebe pred sam kraj drugog trimestra trudnoće. Saznajte više.

26. nedelja trudnoće

Do sada ste možda desetak kilograma teži nego na početku trudnoće. Kada ulazite u sobu, vaš stomak se pojavljuje prvi. Zanimljivo!

Osećate kako se beba proteže, izvija i migolji? Pričajte joj. Ona vas čuje i uvek je možete umiriti utešnim glasom.

Beba se sada uveliko “meša” u vaš život. Ona ima uticaj na kvalitet spavanja, na vašu memoriju, pa čak i na pojavu glavobolje. Polako otkrivate čari roditeljstva. Kada se kaže da je potrebo 40 nedelja da bi se mama pripremila za dolazak bebe, to ne znači samo da vam je potrebno toliko vremena za kupovinu neophodnih stvari i uređenje sobe. U 26 nedelji, počinjete da vežbate roditeljstvo u praksi.


Koliko je velika beba u 26. nedelji trudnoće

Već ste navikli da bebu upoređujemo sa veličinom voća ili povrća iz nedelje u nedelju. Ovu praksu su zapravo uveli doktori kako bi veličinu bebe stavili u kontekst poznatih veličina i tako lakše dočarali roditeljima njen napredak u rastu. U svakom slučaju, simpatično i slatko!

Sada, u 26. nedelji trudnoće, beba je veličine krupnijeg ploda tikvice. Ona ima oko 35 cm, a teška je oko 770 grama. 

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Vi ste sada u pretposlednjoj nedelji šestog meseca trudnoće. Još malo, pa se završava drugi trimestar trudnoće. Pripremite se za poslednji! 

Kako napreduje beba

Zahvaljujući vašim antitelima, beba sada već priprema svoj imuni sistem za život van vašeg stomaka.

Razvijaju se bebine oči i vid. Ako već nije, beba će uskoro početi da podiže očne kapke, da otvara oči i da gleda. Da li verujete da ti kapci već imaju i trepavice? Preslatko!

Šta je važno za razvoj vida, oštrine vida i funkcije oka?

DHA omega-3 masne kiseline su veoma važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži DHA koje potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, a dobijeno u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje.

Pošto nemate prilike da vidite svoju bebu (osim na ultrazvučnom pregledu), možete da je zamislite. Sada se još uvek intenzivno formiraraju masne naslage ispod kože i ona polako postaje buckasta. Iako oči počinju već da vrše svoju funkciju, pigment još uvek nije formiran, pa ne možemo znati koje su boje, taman i da imamo priliku da vidimo bebu. Beba sve više reaguje na stimulacije iz spoljnog sveta, na primer na jaku svetlost ili zvuk vašeg glasa. To vam daje priliku da se već sada igrate  sa njom.

Udišući plodovu vodu, ona vežba disanje. Sve u svemu, nije joj dosadno!

Test opterećenja glukozom (OGTT)

Da li ste već radili test opterećenja glukozom? Ako jeste, znate da je to test koji se radi između 24. i 28. nedelje trudnoće. Ako niste, pred vama je kratko podsećanje o tome zašto se ovaj test radi i kako izgleda. 

Test opterećenja glukozom (OGTT test) se koristi za ispitivanje sposobnosti vašeg organizma da metaboliše glukozu (šećer). U ovom periodu trudnoće to je veoma važno, jer ukoliko organizam ne metabolišete glukozu na adekvatan način, može se razviti gestacijski dijabetes. To stanje može dovesti do komplikacija trudnoće, poput preeklampsije.

OGTT test se izvodi u laboratoriji. Uzima se uzorak krvi, nakon što popijete rastvor glukoze.  Krv se uzima na analizu nekoliko puta u roku od nekoliko sati. Rezultat će pokazati kretanje nivoa glukoze u krvi.

Simptomi u 26. nedelji trudnoće

Simptomi koji se javljaju u 26. nedelji trudnoće, uglavnom su vezani za sve veću bebu i mesto u vašem stomaku koje zauzima.

Oticanje – Ne pričamo o tome da treba da izgledate kao krofna koja je izašla iz bakinog tiganja. Ne brinite. Umereno oticanje je sasvim normalno. Ukoliko primetite jako izraženo i naglo oticanje, obavezno o tome obavestite svog doktora.

Umorni ste – Ovaj simptom je uglavnom povezan sa nedostatkom sna. Poteškoće sa spavanjem se javljaju iz nekoliko razloga: 

Glavobolja – Za glavobolju opet možemo da okrivimo hormone, ali i neispavanost, glad i dehidraciju. 

Trudnički mozak – Popularna kovanica reči se odnosi na trudničku rasejanost i zaboravnost. Ovaj fiziološki simptom se javlja zbog fluktuacije hormona, ali i zbog toga što vam je um stalno pun različitih misli.

Brakston Hiks kontrakcije – Mišići materice se zatežu, baš kao da je došlo do porođaja. Ne brinite. Ove kontrakcije su samo priprema za porođaj. Dokle god su kontrakcije umerene jačine i retko se javljaju, nema razloga za brigu.

Visok krvni pritisak – Blago povišen krvni pritisak u 26. nedelji trudnoće je prihvatljiva pojava. Ipak, doktor će ga pažljivo pratiti.


Saveti za mame

Za 26. nedelju trudnoće, preporučujemo sledeće:

Počnite da pričate – Ukoliko već niste, počnite da razgovarate sa svojom bebom. Ona  vas sada čuje jasno i glasno. Iako taj razgovor sigurno neće biti prava razmena mišljenja, beba će uživati u slušanju vašeg glasa i polako na taj način učiti o životu koji je čeka.

Nastavite sa fizičkom aktivnošću – Iskoristite energiju koju još uvek imate i obavezno prošetajte, bar jednom dnevno. Ukoliko se bavite nekom drugom aktivnošću, nastavite. Naravno, sve aktivnosti bi trebalo da budu odobrene od strane vašeg ginekologa.

Preporučujemo:
Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Podsetnik za 26. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/26-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-26/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-26

Da li znate?

28. nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće

Vaše uzbuđenje može da počne da raste. Ušli ste u treći trimestar. Zvanično ste u velikoj završnici trudnoće. Možda vam se to neće dopasti, ali od sada ćete češće posećivati svog ginekologa. Pred vama je 28. nedelja trudnoće.

Saznaj više
27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće

Napokon - poslednja nedelja drugog trimestra! Vreme je da počnu ozbiljne pripreme za veliko finale. Ali ne brinite, još uvek imate dovoljno vremena. Pred vama je 27. nedelja trudnoće.

Saznaj više