1. Prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće! Napokon! Pre nego što počnete da se radujete, da vas obavestimo: Prva nedelja trudnoće je period u kome još uvek niste u drugom stanju! Saznajte zašto.

1. Prva nedelja trudnoće

Iznenađenje! U prvoj nedelji trudnoće još uvek niste u drugom stanju. Iako pomalo zbunjujuće, prva nedelja trudnoće je zapravo nedelja početka ciklusa, odnosno period kada ste imali poslednju menstruaciju.

Ginekolozi i akušeri primenjuju ovaj način računanja nedelja trudnoće i termina porođaja upravo zbog činjenice da je prvi dan menstruacije zbog krvarenja lako uočljiv, dok ovulacija nije. Zbog toga se na taj način preciznije i pouzdanije određuje i vreme začeća kao i potencijalni termin porođaja.

U zavisnosti od dužine ciklusa, do začeća neće doći sve do druge ili treće nedelje.

Ukoliko ste upravo saznali da ste trudni možda pomislite da je ovo nedelja u kojoj se nalazite. Ipak, nije tako. Vi ste verovatno već četvrta nedelja. 

Precizniji podatak o periodu trudnoće u kome se nalazite će vam saopštiti ginekoliog prilikom prvog pregleda.

Šta se dešava u ovoj nedelji?

Trenutno imate menstruaciju. Vaše telo se oslobađa viška krvi koja se nakupljala da bi napravila zadeljanje sluznice materice (endometrijum). Sada počinje da se formira novo zadebljanje koje će, uz malo sreće, za nekoliko sedmica primiti oplođenu jajnu ćeliju.

Zanimljivost:

Ljudska jajna ćelija je najveća ćelija u telu. Jedna (u retkim slučajevima dve) jajne ćelije se oslobode u telu žene između 10. i 19. dana menstrualnog ciklusa – otprilike 14 dana pre očekivane menstruacije. Ona može biti oplođena narednih 24-48 sati. Ukoliko imate nezaštićen seks i u danima pre oslobađanja jajne ćelije, to može prilično povećati mogućnost da zatrudnite. To je zato što spermatozoid može preživeti u vašem telu i duže od šest dana.

Simptomi u prvoj nedelji trudnoće:

U prvoj nedelji trudnoće simptomi koje možete da primetite su tipični za početak ciklusa, zato što još uvek niste u drugom stanju. Ti simptomi traju od tri do pet dana i uključuju: 

Kako se osećate u prvoj nedelji?

Prvi znaci trudnoće se neće javiti odmah – većini žena prvo izostane menstruacija pre nego što počne da se oseća “nekako drugačije”. Nakon toga će uslediti najraniji simptomi trudnoće: mučnina, bolne i otečene grudi, umor i iscrpljenost, učestalo mokrenje…

U prvoj nedelji trudnoće, ili u periodu kada se nadate da ćete uskoro zatrudneti, vaše telo se priprema za trudnoću. Sada je dobra ideja da se i vi pripremate.

Ultrazvuk

Verovatno nećete ići na ultrazvučni pregled u prvoj nedelji trudnoće. Ali ukoliko već pokušavate da zatrudnite i redovno posećujete stručnjaka za plodnost, na ultrazvučnom pregledu može biti ustanovljen broj folikula koji će se razviti u jajne ćelije. U slučaju da nešto ne teče po planu, vaš doktor vam može prepisati tretman koji vam može pomoći da zatrudnite.

Saveti za prvu nedelju trudnoće

Ako već do sada niste, počnite da primenjujete zdrave stilove života:

Podsetnik za prvu nedelju trudnoće

Pratite svoj ciklus, kako biste znali kada vam je plodni period.

Šta vas očekuje u drugoj nedelji trudnoće pročitajte OVDE.

Da li znate?

16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedelji trudnoće i šta se savetuje budućim mamama.

Saznaj više
Gnojna angina kod dece i odraslih

Gnojna angina kod dece i odraslih

Jak i oštar bol u grlu, visoka temperatura, otežano gutanje, beli gnojni čepovi na krajnicima - ovo su samo neki od karakterističnih simptoma gnojne angine. Saznajte šta izaziva gnojnu anginu i kako možete da smanjite mogućnost od razboljevanja.

Saznaj više