PREGNATOL MULTI + ACTIVE FOLATE

Drage buduće mame,

Trudnoća je važno vreme. Vreme za brigu o sebi, svom zdravlju, zadovoljstvu i sreći. Vreme za radosno isčekivanje i detaljno planiranje. Jer posvećujući se sebi, mama brine i o svojoj bebi. Zato smo za vas pripremili sve što je neophodno za zdravu trudnoću.

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, kako bi se obezbedio zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Namenjen je trudnicama i dojiljama, a primena se savetuje tokom cele trudnoće i perioda dojenja.

QUATREFOLIC® (aktivni folat)

Šta je folat?

Folat i folna kiselina su suštinski iste stvari. Razlika je u tome što je folat so folne kiseline i to je oblik u kome se ona i prirodno nalazi u namirnicama. Folna kiselina je hemijski, sintetski oblik.

Folat spada u grupu vitamina B i on ima izuzetno značajnu ulogu u organizmu, posebno u toku trudnoće.

Izvori folne kiseline

Folna kiselina u obliku folata se prirodno nalazi u namirnicama poput voća i zelenog povrća (npr. kelj, brokoli, spanać), ali se vrlo lako može uništiti kuvanjem ili drugom termičkom preradom. U namirnicama se dodatno nalazi u jako maloj količini, pa je posebno tokom trudnoće neophodno da se nadoknadi putem suplemenata.

Unos u obliku folata (identičan oblik kao u hrani) je mnogo bolji od unosa hemijski sintetisane folne kiseline iz više razloga. Najvažniji je što se na taj način postiže mnogo bolja apsorpcija i iskorišćavanje.

Uloga folne kiseline u trudnoći

Folna kiselina ima izuzetno važnu ulogu tokom trudnoće u metaboličkim funkcijama u ćeliji:

 • Sintezi genetskog materijala (RNK i DNK), kao i “popravci” DNK procesa vezano za genetski materijal, centralni u održavanju integriteta genetskog materijala (genoma) i ćelija u telu.
 • Učestvuje u mnogim vitalnim biološkim procesima.

Folna kiselina je naročito važna tokom perioda brze deobe i rasta ćelija, kao što je upravo period trudnoće kada fetus raste.

Nedostatak folne kiseline u trudnoći

Nedostatak folne kiseline u trudnoći je faktor rizika za razvoj širokog spektra oboljenja kao što su anemija, depresija, komplikacije u trudnoći i nastanak oštećenja neuralne cevi kod fetusa.

Nedostatak folata utiče na stvaranje homocisteina koji može da poremeti sintezu genetskog materijala (DNK) i pravilan razvoj fetusa. Usled toga može doći do komplikacija u trudnoći, kao što su defekti neuralne cevi. Zbog toga je suplementacija tokom cele trudnoće neophodna za zdrav razvoj fetusa i zdravu trudnoću.

Značaj odgovarajućeg unosa folata tokom trudnoće je jedno od najvažnijih nutritivnih otkrića!

Preporučen unos folne kiseline tokom trudnoće:

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) preporučuje unos 600 µg folne kiseline dnevno.

Preporučuje se primena 600 µg dnevno 12 nedelja pre planirane trudnoće, tokom cele trudnoće i tokom dojenja.

Šta je Quatrefolic®

Quatrefolic® je prirodni, aktivni oblik folne kiseline, u obliku prirodne glukozaminske soli, koja se i prirodno nalazi našem organizmu. Sintetski oblik, folna kiselina, se slabije apsorbuje i iskorišćava u organizmu, a neke žene je ne mogu iskoristiti uopšte!

Potvrđeno je da kod 30 – 50% žena (u zavisnosti od zemlje) uopšte ne dolazi do aktiviranja i iskorišćavanja folne kiseline u organizmu, jer one nemaju enzim koji je aktivira. Ova uneta folna kiselina ostaje da slobodno cirkuliše u krvi, potencijalno izazivajući neželjene efekte i za mamu i za bebu.


 • Quatrefolic® AKTIVNI oblik

  nije potreban enzim i dodatna aktivacija, odmah se iskorišćava! Prirodni je oblik soli folne kiseline rastvorne u vodi  – zbog toga se vrlo brzo apsorbuje i ima izuzetno visoku iskoristljivost u organizmu!


 • B12 – aktivni oblici

  Dva oblika vitamina B12 – metilkobalamin i adenozilkobalamin. Organizam ih odmah koristi bez ikakvog štetnog oslobađanja molekula.


 • Sve što je neophodno

  12 vitamina i 7 minerala zadovaljavaju sve povećane potrebe tokom trudnoće i dojenja!


 • Sadrži Holin

  Izuzetno važan za normalan razvoj centralnog nervnog sistema fetusa, za razvoj memorije i intelektualnih sposobnosti.


 • Za trudnice i dojilje

  Preporučuje se primena tokom trudnoće i perioda dojenja, kako bi se obezbedio zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.


 • Preporučena dnevna doza

  Sve što je neophodno u 1 kapsuli dnevno!

Vitamin B12

Vitamin B12 ima izuzetno značajnu ulogu za normalnu funkciju mozga i nervnog sistema.

Uključen je u formiranje crvenih krvnih zrnaca – ona se ne mogu pravilno stvarati i umnožavati bez vitamina B12.

Izuzetno je značajan za stvaranje genetskog materijala i regulisanje DNK.

Ima ulogu u sintezi masnih kiselina i energetskom metabolizmu, a metabolizam svake ćelije u telu zavisi od vitamina B12.

Vitamin B12 omogućava oslobađanje energije i pomaže apsorpciju folne kiseline. Folna kiselina ne ide bez vitamina B12, usko su povezani!

Aktivni oblici vitamina B12 – OBLIK JE VAŽAN!

Najčešći oblik vitamina B12 u vitaminskim proizvodima je cijanokobalamin. To je neaktivan oblik vitamina B12. Da bi se iskoristio on se u organizmu prvo mora aktivirati. Prilikom aktivacije, oslobađa se molekul cijanida, koji je štetan.

U proizvodu Pregnatol Multi + Active Folate nalaze se dva oblika vitamina B12 – metilkobalamin i adenozilkobalamin. Ovo su aktivni oblici i zato ih organizam odmah koristi bez ikakvog štetnog oslobađanja molekula.

Zbog izuzetno važne uloge preporučuje se nadoknada vitamina B12 tokom trudnoće, zajedno sa folnom kiselinom. Najbolje se koriste zajedno ako su već u aktivnim oblicima!

Holin

Holin spada u esencijalne nutrutijente. Njegova osnovna uloga je učešće u metabolizmu i transportu masti, u procesima metilacije i u sintezi neurotransmitera acetil-holina. Izuzetno je značajan za normalan razvoj centralnog nervnog sistema fetusa, za razvoj memorije i intelektualnih sposobnosti.

Magnezijum

Magnezijum je esencijalni nutritijent i spada u makroelemente. Neophodan je za funkcionisanje preko 300 enzima uključenih u katabolizam ugljenih hidrata i proteina, sintezu masnih kiselina, aktivnost mRNK. Takođe je važan za smanjenje umora i iscrpljenosti, kao i normalno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.

Vitamin C

Vitamin C (L-aksorbinska kiselina) je najvažniji hidrosolubilni vitamin, antioksidans i snažan redukujući agens koji štiti ćelije od oksidativnih oštećenja. Neophodan je i za normalnu funkciju desni, zuba, hrskavice, kostiju, kože i krvnih sudova. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u organizmu i smanjuje umor i iscrpljenost.

Gvožđe

Gvožđe je esencijalni element za proces disanja i prenos kiseonika u organizmu. Izuzetno je važan za procese ćelijske deobe i sintezu DNK, kao i za normalno formiranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

Vitamin D

Vitamin D pripada grupi liposolubilnih vitamina. On pomaže organizmu da apsorbuje i koristi kalcijum i fosfor, što je značajno za normalnu mineralizaciju kostiju, ali i homeostazu kalcijuma u serumu i sprečavanje hipokalcemijske tetanije (grčeva) mišića. Vitamin D je neophodan i za proces ćelijske deobe.

Jod

Jod je esncijalni nutritijent, neophodan za funkcionisanje štitne žlezde i sintezu tireoidnih hormona. Zbog izuzetno važne uloge koju ima tokom trudnoće i dojenja, potrebe za jodom su značajno povećane u ovom periodu.

Cink

Doprinosi normalnoj sintezi proteina, DNK i normalnoj plodnosti i reprodukciji.

Hrom

Hrom doprinosi normalnom metabolizmu makronutritijenata i održavanju nivoa glukoze u krvi.

 • PRAVI FOLAT SA AKTIVNIM OBLICIMA VITAMINA B12

  Folat i vitamin B12 su u prirodnim oblicima, baš kao i u namirnicama. Zato nije potrebna njihova aktivacija putem enzima. Najbolje se koriste zajedno, ako su u aktivnim oblicima.

 • HOLIN

  Holin je izuzetno značajan za normalan razvoj centralnog nervnog sistema fetusa, za razvoj memorije i intelektualnih sposobnosti!

 • 12 VITAMINA I 7 MINERALA

  Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, za zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta. Sve što je neophodno je u jednoj kapsuli.

 • Pravi folat sa aktivnim oblicima vitamina B12
 • Holin
 • 12 vitamina i 7 minerala