Simptomi prehlade kod dece

Jedan od prvih i veoma pouzdanih simptoma da je dete obolelo od prehlade je nosić koji curi. Saznajte koji se simptomi još javljaju i kako se prehlada leči.

Simptomi prehlade kod dece

Prvi simptomi prehlade se javljaju veoma brzo nakon što se dete zarazi, već za 1 do 3 dana. Simptomi koji se javljaju usled prehlade su slični onima koji se javljaju i prilikom drugih respiratornih infekcija: curenje i/ili zapušenost nosa, bolno i upaljeno grlo, kašljanje, bol u mišićima, kijanje, povišena temperatura, umor i malaksalost.

Iako se simptomi ove virusne infekcije manifestuju brzo, jedna od karakteristika prehlade je da se oni ne javljaju istovremeno, već postepeno, jedan za drugim.

Šta nam govore simptomi prehlade

Simptomi koji se javljaju kada je dete prehlađeno govore nam da su mikrobi (virus) napali dečje telo, uzrokovali infekciju i da se organizam bori protiv nje.

Povišena temperatura za vreme virusne infekcije je veoma pouzdan znak da imunski sistem radi svoj posao. Često roditelji žure da detetu spuste temperaturu, ali to se ne preporučuje, bar dok ona ne pređe 38.5 °C.

Spuštanjem temperature, mi zapravo ometamo odbrambeni odgovor i govorimo organizmu da treba da prestane da se bori protiv virusa. Prema preporukama većine evropskih zdravstvenih vodiča, koje se primenjuju i kod nas, ne preporučuje se obaranje temperature koja je manja od 38.5 °C. U nekim zemljama, poput Velike Britanije, se čak savetuje da se pre spuštanja sačeka da ona dođe do 39°C.

Kako se prehlada leči

Odmor, ostajanje kod kuće, mirovanje, povećan unos tečnosti. To su uglavnom preporuke za lečenje prehlade.

Da bi se imunski sistem borio protiv infekcije potrebno je da se sve fizičke aktivnosti svedu na minimum kako bi se sva raspoloživa snaga usmerila u odbranu.

Prirodno rešenje za prehladu i gripa

Virusne infekcije se, uprkos čestoj zabludi, ne leče antibioticima. Kao terapija se najčešće preporučuje primena prirodnih preparata, čije je dejstvo klinički dokazano.

Viranto forte sa pelargoniumom (afričkom muškatlom) u sastavu je prirodno rešenje koje efikasno redukuje sve simptome prehlade.

Kako su kliničke studije pokazale pelargonium deluje kao prirodni antibiotik, pa tako njegova primena smanjuje mogućnost za nastanak potencijalnih komplikacija prehlade.

Pelargonium je zbog svojih lekovitih svojstava veoma efikasan kod prehlade i gripa, odnosno virusnih infekcija – upale grla, sinusa, krajnika, uha.

Najuporniji simptom prehlade – kašalj

Simptomi prehlade su najizraženiji prvih nekoliko dana. Najčešće se povlače nakon 7-10 dana. Međutim, za kašalj to ne možemo reći.

Kašalj, kao najuporniji simptom prehlade često može potrajati i 3 do 4 nedelje nakon što svi drugi simptomi prehlade prođu. Kako biste pomogli detetu i skratili vreme trajanje kašlja, preporučuje se redovno čišćenje i održavanje prohodnosti nosa, mirovanje, spavanje na uzdignutom uzglavlju, povećan unos tečnosti, vlaženje vazduha.

Jačanje imuniteta štiti od prehlade

Dete može doći veoma često u kontakt sa virusima koji izazivaju prehladu, naročito tokom jeseni i zime. Međutim, jak imunitet ga može zaštititi i sprečiti razboljevanje i pojavu simptoma prehlade.

Kvalitetna i zdrava ishrana, dobar san i fizička aktivnost čine temelje za razvoj jakog imuniteta. Jačanju imuniteta pomaže i primena prirodnih preparata, poput sirupa Bimunal.

Ekstrakt ploda crne zove koji se nalazi u sastavu Bimunala, se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Kontinuirana i svakodnevna primena se preporučuje tokom sezone virusa, posle upotrebe antibiotika, pre polaska dece u vrtić ili školu, kao i tokom perioda boravka dece u kolektivima za vreme trajanja sezonskih infekcija.

Da li znate?

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

12. Dvanaesta nedelja trudnoće

Hormoni počinju da se smiruju, napokon. To znači da ćete moći da odahnete i odmorite od svih simptoma trudnoće koji su vas mučili. Pretpostavljamo da je mučnina bila na prvom mestu omraženih simptoma! 12. nedelja trudnoće je pred vama.

Saznaj više