Pelargonium – prirodni antibiotik

Pre nego što je počeo tradicionalno se koristi za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema i drugih bolesti, pelargonium se vekovima unazad koristio u svojoj originalnoj postojbini Africi kao sastojak mnogih prirodnih lekova. Saznajte zašto je pelargonium prirodni antibiotik.

Pelargonium – prirodni antibiotik

Dve nove studije iz 2019. godine donose zaključke da bioaktivne komponente lekovite biljke pelargonium ispoljavaju antibakterijska svojstva. Značajno je što su studije dokazale efikasno delovanje na bakterije od kliničkog značaja. Zbog njegovog jakog antibakterijskog delovanja možemo reći da je pelargonijum prirodni antibiotik.  

Zanimljivo je što je ova lepa cvetajuća biljka, pre nego što je počela tradicionalno se koristi od 19. veka za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema, tuberkoloze, gastrointestinalnog sistema, vekovima unazad koristila u svojoj originalnoj postojbini Africi kao sastojak mnogih prirodnih lekova.

Kako je dokazano u savremenim istraživanjima i kliničkim studijama, pelargonium deluje tako što blokira vezivanje (adheziju) bakterija u fazi kolonizacije, preko blokade proteina fibronektina. Na taj način on sprečava nastajanje bakterijske infekcije disajnih puteva. 

Antibakterijsko delovanje dokazano je na sojevima Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonie, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenza, koji su česti uzročnici bakterijskih respiratornih infekcija.

Primena pelargoniuma kod dece

Viranto Forte sa pelargoniumom kao prirodnim antibiotikom u sastavu ispoljava jako antibakterijsko delovanje, sprečava komplikacije virusne infekcije i nastajanje bakterijske superinfekcije.

Zahvaljujući pelargonijumu, primena Virante Forte u prvim danima virusne infekcije omogućava sprovođenje pristupa “wait and see” jer je dete zaštićeno od bakterijske infekcije. Na taj način se izbegava nepotrebna upotreba antibiotika.

Viranto Forte sprečava bakterijsku superinfekciju, a može biti i veoma koristan kod streptokoknih infekcija koje se ponavljaju.

Studije:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31565469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31752295/

vesti