Pelargonium – prirodni antibiotik

Pre nego što je počeo tradicionalno se koristi za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema i drugih bolesti, pelargonium se vekovima unazad koristio u svojoj originalnoj postojbini Africi kao sastojak mnogih prirodnih lekova. Saznajte zašto je pelargonium prirodni antibiotik.

Pelargonium – prirodni antibiotik

Dve nove studije iz 2019. godine donose zaključke da bioaktivne komponente lekovite biljke pelargonium ispoljavaju antibakterijska svojstva. Značajno je što su studije dokazale efikasno delovanje na bakterije od kliničkog značaja. Zbog toga možemo reći da je pelargonium ima dejstvo kao prirodni antibiotik.  

Zanimljivo je što je ova lepa cvetajuća biljka, pre nego što je počela tradicionalno se koristi od 19. veka za lečenje kašlja, prehlade, iritacija gornjeg respiratornog sistema, tuberkoloze, gastrointestinalnog sistema, vekovima unazad koristila u svojoj originalnoj postojbini Africi kao sastojak mnogih prirodnih lekova.

Kako je dokazano u savremenim istraživanjima i kliničkim studijama, pelargonium deluje tako što blokira vezivanje (adheziju) bakterija u fazi kolonizacije, preko blokade proteina fibronektina. Na taj način on sprečava nastajanje bakterijske infekcije disajnih puteva. 

Antibakterijsko delovanje dokazano je na sojevima Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonie, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenza, koji su česti uzročnici bakterijskih respiratornih infekcija.

Primena pelargoniuma kod dece

Viranto Forte sadrži pelargonium koji zahvaljujući svojim svojstvima umanjuje mogućnost za nastanak komplikacija virusne infekcije i nastajanje bakterijske superinfekcije.

Zahvaljujući pelargonijumu, primena Virante Forte u prvim danima virusne infekcije omogućava sprovođenje pristupa “wait and see” jer je dete zaštićeno od bakterijske infekcije. Na taj način se izbegava nepotrebna upotreba antibiotika.

Studije:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31565469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31752295/

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više