Jačanje i podizanje imuniteta prirodnim putem

Često se setimo da imunitet treba jačati tek onda kada se razbolimo. Takođe dobro znamo da postoje brojni prirodni načini da ga podstaknemo i učinimo boljim.

Jačanje i podizanje imuniteta prirodnim putem

Osim zdrave i raznovrsne ishrane koja je svakako važna, baš kao i fizička aktivnost, mnoge prirodne supstance, vitamini i minerali su idealni i poželjni u svakodnevnoj upotrebi, kako bi imuni sistem bio spreman i dovoljno jak da odoli napadu patogena.

Kada ljudsko telo ne bi imalo odbranu u vidu imunog sistema, ono bi bilo izloženu napadu bakterija, virusa, parazita i drugih patogena koji utiču na urušavanje zdravlja. 

Crna zova je idealna za jačanje i podizanje imuniteta prirodnim putem

Ljudi vekovima koriste blagotvornu zovu kao prirodno sredstvo za podsticanje rada imunog sistema.

Veliki broj studija je potvrdio njeno dejstvo. Prema jednom od najnovijih istraživanja, komponente ploda crne zove ispoljavaju fantastično dejstvo na podsticanje rada imunog sistema štiteći organizam od bolesti, ali i delujući odbrambeno ako do nje ipak dođe.

Studija je pokazala da ekstrakt ploda crne zove blokira proteine kojima se virusi ‘’kače’’ za ćeliju, ali i one proteine koji omogućavaju ulazak virusa u ćeliju. Osim toga, on stimuliše produkciju citokina (ćelijskih glasnika), koji imaju ulogu u koordinaciji različitih vrsta ćelija imuniteta za što bolji odgovor na ulazak patogena u organizam.

Plod crne zove sadrži flavonoide, polifenole, antocijanine, minerale i vitamine, kao i druge aktivne sastojke  koji zajedno i uspešno deluju na jačanje imunog sistema.

Zahvaljujući tome što sadrži ekstrakt ploda crne zove, sirup Bimunal Imuno za decu i Bimunal Imuno za odrasle aktivira odgovor imunog sistema, u isto vreme blokirajući replikaciju virusa, čak i nakon ulaska virusa u ćeliju i to u različitim stadijumima virusne infekcije.

Svetska zdravstvena zajednica je potvrdila efikasnost i apsolutnu bezbednost ekstrakta ploda crne zove za primenu kod dece i odraslih. 

Dodatna prednost sirupa Bimunal je i u tome što ga deca, zbog prijatnog ukusa obožavaju, pa uvek rado uzimaju svoju dozu.

Cink u službi jačanja imuniteta prirodnim putem

Cink je mineral koji je veoma važan za obavljanje brojnih funkcija u organizmu, a u nekima ima i vitalnu ulogu. Jedna od najznačajnijih uloga cinka je njegova imunološka funkcija. 

Snabdevanje cinkom je važno i zbog funkcija vezanih za rast i razvoj dece, zdravlje i razvoj mozga, zdravlje očiju i kože, kvalitet sna, raspoloženje, proizvodnju testosterona.

Cink jača imuni sistem tako što utiče na aktivnost ćelija koje učestvuju u borbi protiv infekcije. On još ima važnu ulogu da aktivira enzime koji u patogenima napadačima (bakterijama i virusima) razgrađuju proteine.

Ovaj mineral, značajan za jačanje imuniteta prirodnim putem, deluje antiimflamatorno i sprečava nastanak oštećenja, naročito u ćelijama koje učestvuju u imunom odgovoru. 

Kako su studije pokazale, nedostatak cinka čak može dovesti do imunolške disfunkcije.

Vitamin C izuzetno važan za podizanje imuniteta

Veoma važan, kada je jačanje imuniteta prirodnim putem u pitanju, je i vitanmin C, i to zahvaljujući svojim antioksidativnim i antistresnim svojstvima. Izuzetnu ulogu ima kod sprečavanja nastanka respiratornih infekcija.

Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, on štiti ćelije od oštećenja koje nanose toksini.

Veoma bogata vitaminom C je upravo crna zova, pa se tako  u 100g crne zove nalazi se 6-35mg vitamina C što je gotovo 60% dnevne preporučene doze ovog vitamina.

Vitamin D i jačanje i podizanje imuniteta prirodnim putem čine neraskidivu vezu

Vitamin D je neophadan da bi imuni sistem funkcionisao. Zapravo, on je presudan za pravilan odgovor imunog sitema, upravo zbog svoje dve uloge – antiinflamatorne i imunoregulatorne.

Vitamin D još podstiče ćelije, odnosno neke tipove belih krvnih zrnaca da štite telo od infekcije.

Prema istraživanjima, vitamin D je toliko značajan za jačanje imuniteta prirodnim putem, da se njegov nedostatak može dovesti u vezu sa povećanim rizikom za nastanak respitatornih infekcija.

Zdrav stil života je presudan za jačanje imuniteta prirodnim putem

Imuni sistem je odgovoran za održavanje zdravlja organizma. Kao takav on ima veoma važan posao – da registruje patogene koji napadaju telo, kao što su npr. virusi ili bakterije, i da odmah reaguje odbrambeno.

Kao doprinos jačanju imuniteta uvek birajte zdrav stil života:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/147323000403200205

Da li znate?

16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje uzbudljiva. Trudnički stomak raste, nema više mučnine i povraćanja. Sada su i redovne kontrole ginekologu sve zabavnije. Ako imate ultrazvučni pregled u ovoj nedelji, možete ponovo čuti otkucaje malenog srca. Pročitajte kako beba raste u 16. nedelji trudnoće i šta se savetuje budućim mamama.

Saznaj više
Gnojna angina kod dece i odraslih

Gnojna angina kod dece i odraslih

Jak i oštar bol u grlu, visoka temperatura, otežano gutanje, beli gnojni čepovi na krajnicima - ovo su samo neki od karakterističnih simptoma gnojne angine. Saznajte šta izaziva gnojnu anginu i kako možete da smanjite mogućnost od razboljevanja.

Saznaj više