33. nedelja trudnoće

Ako se još uvek nije pojavio do sad, možete očekivati novi simptom - potamnele areole i bradavice na grudima. Prema nekim tumačenjima, ova pojava je zapravo evolutivni fenomen koji pomaže tek rođenim bebama da lakše uoče gde je hrana. Zanimljivo! Saznajte da li vas u 33. nedelji trudnoće očekuje još neki fenomen!

33. nedelja trudnoće

Iako je beba sada teška skoro 2 kilograma, još uvek je veoma rano da bi se rodila. Svaki porođaj pre 37. nedelje se smatra prevremenim.

U ovom periodu vaše grudi postaju sve veće, a prvo mleko se već proizvodi u njima. To prvo mleko se naziva kolostrum i ono je gusto i žućkosto. Veoma je zdravo za bebe u prvim danima života, jer osim veoma važnih hranljivih materija sadrži i antitela, koja bebama pomažu da izgrade imunitet.

Uskoro će beba početi da se spušta prema karlici. Ova priprema bebe za porođaj će vas obradovati jer ćete zbog manjeg pritiska na pluća opet moći lakše da dišete. Bez da se zadišete na svaku manju aktivnost.

Možda ste već spakovali torbu za porodilište. Ako niste još uvek, mogli biste time da se pozabavite ove nedelje. Takođe, mogli biste da kupite sve što će vam biti potrebno za negu posle porođaja. Sigurno vam je jednostavnije da imate sve spremno u kući kada se budete vratili iz porodilišta. 

Koliko je velika beba u 33. nedelji trudnoće

Zamislite dugački list zelja. Ako je proleće, možete prošetati do pijace ili supermarketa i pogledati uživo. Toliko je vaša beba trenutno dugačka. Kao veliki list zelja sa stabljikom. Naravno, kada ne bila sklupčana. U centimetrima, beba je sada dugačka oko 44, a kada govorimo o težini, ona sada ima oko 1,9 kilograma.

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Trideset treća nedelja trudnoće je druga nedelja osmog meseca trudnoće. Ovo je pretposlednji mesec trudnoće, a poslednji trimestar. Još samo malo do velikog susreta! 

Kako napreduje beba

Beba sada počinje da usaglašeno diše i guta, što je veoma važna veština za život van maminog stomaka. Vežbanje se isplatilo. Osim toga, njene kosti su sve čvršće, a

mozak prolazi kroz veoma intenzivnu fazu razvoja. Period koji obuhvata poslednji trimestar trudnoće i traje sve do druge godine života je vreme najbržeg i najintenzivnijeg razvoja i rasta mozga. 


Kao glavna strukturna komponenta mozga, DHA omega-3 čini 97% svih omega – 3 masnih kiselina u mozgu. Ona čini čak 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga, zbog čega je veoma važna za razvoj mozga i kognitivnih funkcija deteta. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina) i koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline kod trudnica i dojilja. Namenjen za korišćenje tokom čitave trudnoće i tokom dojenja.

Simptomi u 33. nedelji trudnoće

Ako bismo morali da sumiramo sve simptome 33. nedelje trudnoće u jednu reč, ta reč bi bila – Neugodnost! Pred vama su simptomi koje možete da očekujete.

Vrućina – Osećate se kao da živite u rerni? Ili da ste vi rerna? To osećanje je sasvim moguće jer vaš metabolizam je na svom vrhuncu.

Glavobolja – Prisutna je i u 33. nedelji trudnoće kao simptom, a uzroci su vam sigurno već poznati – hormoni, stres i dehidracija. Pijte dovoljno vode, bez obzira što to podrazumeva žrtvu odlaska još neki put više u toalet tokom dana.

Zadihanost – Do sada ste već navikli da ne možete da dišete “punim plućima”. Radujete se! Uskoro će vaša pluća ponovo biti “slobodna”, jer u narednim nedeljema beba počinje da se spušta naniže.

Zaboravnost i trapavost – Ovi nedokazani “fenomeni” koji navodno prate visoku trudnoću su poznati još i pod nazivom “trudnički mozak”.

Telesna masa u 33. nedelji trudnoće

Do 33. nedelje trudnoće verovatno ste dobili dodatnih 10 do 13 kilograma. Ako nosite blizance imate između 16 i 21 kilogram više u odnosu na kilažu sa kojom ste započeli trudnoću. 

Važno je da i dalje nastavite sa zdravom i redovnom ishranom kako biste bebi obezbedili snagu i neophodnu energiju. Preporučujemo nadoknadu neophodnih nutritijenata putem odabranih, kvalitetnih suplemenata:

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Saveti za 33. nedelju trudnoće

Kako možete sebi da pomognete da se osećate udobnije? Pročitajte savete.

Koristite hladne obloge – Hladnim oblogama možete ublažiti glavobolju. Bonus: Od neprocenjive su vrednosti kada vam je baš vruće.

Rashlađujte se – Pronađite način da se rashladite. Bilo da je vaša rešenje lepeza ili klima uređaj, sve je odlično rešenje ako deluje. Naročito ako ste u trećem trimestru tokom leta.

Povećejte šanse za kvalitetan san – Ako ste tokom dana umorni, pripremite udobno mesto gde možete uvek da pobegnete i odremorite u dremci. Zamračite sobu roletnama ili tamnim zavesama, prigušite dnevne zvuke aplikacijom koja emituje ”beli zvuk”, naprskajte posteljinu opuštajućim uljem lavande. I najvažnije, podesite prijatnu temperaturu u prostoriji.

Podsetnik za 33. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/33-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više