25. nedelja trudnoće

Trudnoća postaje veoma vidljiva. Vaš stomak više nije zanemarljive veličine, a vi ste sve bliže trećem, poslednjem trimestru trudnoće. Beba sada ima jasno razdvojene periode spavanja i periode budnosti. Saznajte šta sve možete da očekujete u 25. nedelji trudnoće.

25. nedelja trudnoće

Sada, kada umete da prepoznate bebine pokrete, možete primetiti da je beba ponekad mirna po 12, pa čak i po 14 sati. To su periodi kada ona spava. Mnoge trudnice dele svoje iskustvo da je beba uglavnom mirna dok su one aktivne i u pokretu, a kada sednu ili legnu da odmore, ona se budi i počinje da šutira. 

Polako se navikavate da obavljate svakodnevne radnje sa velikim stomakom. Ponekad možete imati i poteškoća da se namestite u udoban položaj za spavanje. Verovatno već razmišljate i o porođaju. Brakston Hiks kontrakcije vas s vremena na vreme podsećaju da se kraj trudnoće veoma polako, ali sigurni bliži. 


Koliko je velika beba u 25. nedelji trudnoće

U 25. nedelji trudnoće bebina veličina bi mogla da se uporedi sa veličinom velike glavice karfiola. Beba je sada velika oko 33 cm, a teška oko 720 grama. 


Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar

Rodbina i prijatelji vas često pitaju koji ste sada mesec trudnoće. Ako i vi svoju trudnoću pratite po nedeljama, a ne po mesecima, znajte da ste još uvek ste u šestom mesecu trudnoće. To je drugi trimestar trudnoće.

Kako napreduje beba

Beba uživa u svom novootkrivenom centru za orjentaciju. Da, tako je! U 25. nedelji trudnoće vaš maleni fetus uči šta je gore, a šta dole. Takođe, u ovom periodu beba ima sve više i više kose i dlaka na telu.

Ona sada sve češće reaguje na zvuke iz okoline. Kod nje se već razvija Moro refleks (refleks zaprepašćenja). Zahvaljujući njemu beba se trgne u stomaku kada čuje glasan zvuk ili je nešto naglo uplaši.

Simptomi u 25. nedelji trudnoće

Verovatno još uvek osećate energiju i poletnost drugog trimestra, ali uskoro će vas snaći i ostali, manje željeni simptomi.

Problemi sa spavanjem – Više je razloga zbog kojih možete imati poteškoća sa spavanjem. To može biti zato što intenzivno razmišljate o porođaju ili zato što su vam “podivljali” hormoni. A može biti da teško pronalazite pravi i udoban položaj zbog velikog stomaka.

Često uriniranje – Sada, kada beba pritiska bešiku, sigurno trčite u toalet mnogo češće. Nemojte zbog toga sebi uskraćivati neophodnu dnevnu količinu vode, odnosno 8 do 10 čaša.

Konstipacija – Kako biste ublažili ili sprečili pojavu ovog simptoma, šetajte, pijte dosta vode, jedite vlaknima bogatu hranu.

Preporučujemo:

Sve što je neophodno za zdravu trudnoću – Pregnatol Multi + Active Folate

Pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja, 20 nutritijenata u preparatu Pregnatol Multi + Active Folate obezbeđuju zdrav rast i razvoj fetusa i novorođenčeta.

Za zdrav razvoj mozga i vida bebe – Pregnatol DHA

Koristi se za nadoknadu DHA omega-3 masne kiseline, važne za zdrav razvoj bebinog mozga i vida. Pregnatol DHA sadrži prirodno ulje mikroalgi sa DHA (dokozaheksaenska omega-3 masna kiselina). 

Hemoroidi – Hemoroidi su uobičajen problem  u drugom trimestru, jer beba pritiska digestivni trakt. Njihovoj pojavi doprinosi i konstipacija.

Gasovi i nadutost – Hormoni usporavaju varenje hrane, zbog čega se javljaju ove tegobe.

Gorušica – Još jedan simptom na listi stomačnih problema. Razgovarajte sa svojim doktorom o preporuci medikamenta koji bi mogao da vam pomogne. Takođe, izbegavajte ljutu, vrelu i jako začinjenu hranu.

Šta da očekujete u 25. nedelji trudnoće

Iako vaš trudnički stomak izgleda apsolutno neodoljivo svima oko vas, vi se možda osećate donekle neprijatno. Možete osećati da je koža stomaka zategnuta, osetljiva i da vas jako svrbi. Zbog toga možete imati doživljaj da ste progutali fudbalsku loptu. Kako god da se osećate, to je sasvim u redu. Nekim trudnicama je potrebno malo više vremena kada se prilagođavaju na nove faze trudnoće. Puno toga zahtavnog je pred vama i nema potrebe da očekujete od sebe da budete apsolutno pozitivni 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Saveti za mame

Sada već uveliko “gazite” drugu polovinu trudnoće. Mnogo toga vam je već poznato, a usput se navikavate i na nove simptome, očekivane i neočekivane. Pred vama je nekoliko saveta za 25. nedelju trudnoće.

Hidrirajte svoju kožu – Koža stomaka i koža grudi se rapidno širi. Svrbi vas i zateže se. Često hidriranje adekvatnim kremama i losionima može biti od pomoći. Kako biste izbegli dodanto isušivanje, skratite vreme tuširanja i/ili boravka u kadi.

Pogledajte svoje oči – U redu, ne možete bukvalno gledati u svoje oči, ali možete u ogledalu. Trudnoća može privremeno uticati na vaše oči i izazvati zamućen vid ili suve oči. U svakom slučaju, bilo šta neobično da primetite, obavestite svog ginekologa o tome.

Nastavite da se zdravo hranite – Zdrava ishrana vam pomaže da održite svoj nivo energije, kao i da obezbedite sve što je neophodno bebi i vama tokom ovog zahtevnog perioda. Takođe, ishranom možete regulisati simptome kao što su konstipacija, gasovi, nadutost i gorušica.


Podsetnik za 25. nedelju trudnoće

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/25-weeks-pregnant

https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-25/#anchor-tabs

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-25

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više