Upala krajnika (tonsilitis) kod dece i odraslih

Upala krajnika (tonsilitis) se javlja često, naročito tokom kasne jeseni, zime i ranog proleća. Mnogo češće oboljevaju deca nego odrasli. Saznajte kako da prepoznate simptome i šta da činite.

Upala krajnika (tonsilitis) kod dece i odraslih

Da li ste se nekada probudili sa neprijatnim osećajem bola i otečenosti grla u predelu krajnika, nemoćni da progutate pljuvačku iz usta? Verovatno mnogo češće dok ste bili dete. Neprijatan osećaj koji sigurno ne želite ponovo da preživljavate. Kako biste bili spremni ukoliko se ipak razbolite (vi ili vaše dete), pročitajte zašto dolazi do upale i kako da reagujete.

Šta izaziva upalu

Tonsilitis je upala krajnika (tonsila), limfnih čvorova, koji se nalaze sa obe strane ždrela. Oni su deo imunskog sistema, proizvode limfocite, a uloga im je da štite gornji respiratorni sistem od infekcija. Kada su pod upalom, krajnici su crveni, bolni i otečeni. Grlo je takođe bolno, a gutanje je otežano.

U zavisnosti od učestalosti obolevanja, upala krajnika može da bude akutna ili hronična. Akutni tonsilitis obično traje 7 do 10 dana.

Upala krajnika izazivaju mikroorganizmi, virusi (najčešće adenovirusi, virus influence, virus parainfluence, coxaki virus) i bakterije (streptokok, stafilokok, pneumokok). 

Ukoliko lekar nakon pregleda i neophodnih analiza utvrdi da je infekcija bakterijska, prepisaće odgovarajući antibiotik. Virusna upala krajnika se ne leči antibioticima.

Virusni tonsilitis

Virusne upale su mnogo češće od bakterijskih. Naročito kod dece. Čak 70% slučajeva upale krajnika su virusnog porekla. Zato je postavljanje prave dijagnoze veoma značajno, kao i utvrđivanje da li je bolest izazvana virusima ili bakterijama

Ukoliko je infekcija virusna, preporučuje se povećan unos tečnosti, mirovanje i održavanje higijene nosa. Preparati koji sadrže prirodne sastojke čije je dejstvo klinički dokazano, takođe su od velike pomoći, jer ublažavaju simptome i skraćuju vreme trajanja bolesti. 

Preporučujemo:

Za mališane uzrasta između 1 i 3 godine preporučujemo Viranto.

Sirup Viranto forte za decu stariju od 3 godine.

Za odrasle Viranto Adults

Viranto je najdelotvorniji ukoliko se primeni odmah, najbolje u prvih sat do dva od pojave simptoma infekcije.

Simptomi upale krajnika

Simptomi upale krajnika su uglavnom isti kod svih pacijenata. U zavisnosti od opšteg stanja može da se razlikuje njihov stepen, odnosno izraženost. Deca su podložnija razvoju tonsilitisa, a burnije i reaguju. Simptomi se razvijaju u periodu od nekoliko sati, do nekoliko dana. 


Uobičajeni simptomi upale krajnika su sledeći:

Ukoliko su deca mala, možda neće umeti da opišu simptome, ali obratite pažnju na sledeće:

Upala krajnika bez temperature

Kada je u pitanju blaga upala krajnika, povišena temperatura kao simptom može da izostane. Ipak, pratite i druge simptome. Posetite svog lekara ukoliko se oni pogoršavaju.


Zašto su upaljeni krajnici?

Krajnici su prva linija odbrane imunskog sistema, protiv virusa i bakterija koji ulaze kroz usta. Zbog toga su oni naročito podložni infekciji i upali. Takvu ulogu oni postepeno počinju da gube nakon puberteta, zbog čega se upaljeni krajnici ređe javljaju kod odraslih nego kod dece.

Faktori rizika

Faktori rizika koji utiču na to da se neko razboli od upale krajnika su:

Prevencija

Kao što smo već rekli, mikroorganizmi koji izazivaju upalu krajnika se veoma lako prenose, naročito među decom u kolektivima.


Zbog toga je veoma značajno da decu naučite kako da održavaju higijenu i redovno peru ruke. Osim toga, ne bi trebalo da jedu sa drugom decom iz istog tanjira, niti da koriste isti pribor za jelo i čaše ili flašice za piće.

Dete će biti otpornije kako bude raslo i kako njegov imunski sistem budeo jačao. Za jačanje imuniteta je potrebno da se dete zdravo hrani, da bude fizički aktivno i da ima kvalitetan san. Od velike su pomoći prirodni preparati za jačanje imuniteta. Sirup Bimunal imuno sadrži jedinstvenu kombinaciju prirodnih sastojaka za jačanje imuniteta. 

preporučuje se:

• U vreme sezonskih infekcija – prehlade, gripa, virusnih infekcija

• Nakon upotrebe antibiotika

• Pre polaska dece u kolektiv (obdanište, škola)

• Prilikom boravka dece u kolektivima (obdaništa, škole) tokom sezonskih infekcija

Probajte i Bimunal Imuno Adults, kapsule za odrasle.


Kada treba posetiti lekara zbog upale krajnika

Kao što smo naglasili, veoma je važno da znate da li je upala krajnika virusna ili bakterijska. Ukoliko se zbog bakterijske infekcije dobili terapiju antibioticima, obavezno je da je iskoristite do kraja, kao što vam je lekar prepisao. 


Ukoliko se kod kuće lečite od virusne infekcije, primenite prirodni preparat, mirujte, i

unosite dovoljno tečnosti. Posetite lekara ukoliko vam se i nakon nekoliko dana simptomi pogoršavaju.

Ako vaše dete ima upalu krajnika, odvedite ga lekaru ukoliko primetite da:

https://www.enthealth.org/conditions/tonsillitis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.stetoskop.info/bolesti-uha-grla-i-nosa-otorinolaringologija/upala-krajnika-tonsilitis

https://www.4upharma.com/klinicke-studije-i-izvori

Da li znate?

35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće

U ovom periodu trudnoće se možda osećate kao da se nalazite u senci svog stomaka. I taj osećaj se javlja sa dobrim razlom. Verovali ili ne, vaša materica se uvećala 500 do 1000 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu. Saznajte sve što je važno u vezi sa 35. nedeljom trudnoće.

Saznaj više
34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće

Da li imate osećaj da vaši simptomi trudnoće ponovo počinju da liče na one koje ste imali u prvom trimestru. Izuzetno ste iscrpljeni, a zglobovi su vam ponovo natečeni. Svako malo trčite do toaleta… Izdržite još malo, veliki dan se približava.

Saznaj više