Contact US

31. nedelja trudnoće

Zadišete se kada hodate, ili kada pričate? Najteže je kada istovremeno pokušavate da izvedete obe radnje. Pritisak na pluća je sve veći, a vama se definitivno ponekad čini da ste potpuno ostali bez daha. Dobrodošli u 31. nedelju trudnoće. Pročitajte šta sve možete očekivati u ovom periodu. 

Da li vidite svoja stopala kada stojite uspravno? Ako je odgovor “ne”, znači da vam stomak zaklanja pogled. Sigurno niste iznenađeni. Ili možda jeste? 

Svih pet čula je sada razvijeno kod bebe. Takođe, veoma važno - beba je svakim danom sve pametnija. U međuvremenu, vi se možete osećati malo manje pametno ili više nekako odsutno. Takozvani “trudnički mozak” nije neko zaista postojeće stanje, ali se verovatno ne možete setiti bilo kog perioda u svom životu kada je vaš um bio u ovom stanju. Svakako imate ogroman razlog zašto je to tako. 

Fetus sada prolazi kroz veoma važan period razvoja mozga i celokupnog nervnog sistema. Takođe, ubrzan razvoj se beleži i kada govorimo o razvoju očiju i vida. One sada već reaguju na svetlost, možete li da verujete?  

A da li znate koje hranljive materije su veoma važne za razvoj bebinog mozga, vida? Odgovor je: DHA omega-3 masne kiseline!!! 

DHA je važna strukturna komponenta mozga, nervnih ćelija i mrežnjače oka. Oko 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu čini DHA, dok u retini oka ona čini 93% od ukupnih omega-3 masnih kiselina. Čak 60% strukture mozga čine masti, a 25% tih masti je upravo DHA. Kao izuzetno važna komponenta, DHA čini 30% strukturnih masti u sivoj masi mozga. Najintenzivniji rast mozga bebe dešava se u poslednjem trimestru trudnoće i u prvih godinu dana života. 

Pregnatol DHA sadrži DHA koje potiče iz prirodnog ulja morskih mikroalgi. Visoke je čistoće, a dobijeno je u strogo kontrolisanim uslovima proizvodnje. 

Koliko je velika beba u 31. nedelji trudnoće? 

U 31. nedelji trudnoće, beba je dugačka oko 41 cm, teška je oko 1,5 kg. Sve ide svojim tokom, ne brinite. Njenu veličinu ovaj put upoređujemo sa veličinom dinje.  

Podsećamo! Upoređivanje veličine bebe sa voćem i povrćem su zapravo uveli doktori. Ova praksu je uvedena kako bi veličinu bebe bila staviljena u kontekst poznatih veličina i na taj način roditeljima lakše dočaran napredak u rastu. Zanimljivo i domišljato, zar ne? 

Koji je to mesec trudnoće, a koji trimestar?

Vi ste sada u poslednjoj nedelji sedmog meseca trudnoće. Naravno u trećem ste, poslednjem trimestru trudnoće.  

Kako napreduje beba? 

Ako izuzmemo veličinu, beba izgleda potpuno isto kao što će izgledati na rođenju. Lanugo dlačice, koje štite bebinu kožu od uticaja plodove vode, sada polako završavaju svoju ulogu i nestaju. U narednom periodu beba će dobijati na telesnoj masi sve više i više, uobličavajući se u pravu preslatku bebu.  

Nastavite sa primenom zdravih stilova života, krećite se, jedite zdravo. Sve to ide direktno u vašu i bebinu korist. Vi ste je već videli zahvaljujući 3D/4D ultrazvuku. Uskoro će i ona biti spremna da vidi vas. 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 hranljivih materija u jednoj dnevnoj dozi. 

Vitamini i minerali su pažljivo odabrani i prilagođeni povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. 

Simptomi u 31. nedelji trudnoće 

U 31. nedelji trudnoće poznajete gotovo sve simptome. Neki će se pogoršati, dok će drugi postati podnošljiviji. Pred vama je lista tipičnih simptoma u 31. nedelji trudnoće. 

  • Gubitak daha. Možda će vam biti sve teže da se ne zadišete obavljajući svakodnevne aktivnosti. Važno je da ne opterećujete sebe previše i da odmarate što više možete. 
  • Suvi, lomljivi nokti - Primetili ste da vam nokti rastu brže nego inače, ali da su veoma suvi i lomljivi? Neke trudnice tvrde da im kod ovog simptoma trudnoće pomaže ulje za zanoktice. 
  • Brakston Hiks kontrakcije - Da biste sebi olakšali ovaj simptom, koji je zapravo priprema materice za porođaj, pijte dovoljno vode i menjajte položaj često. 
  • Curenje iz grudi - Žuta tečnost koju primećujete na svojim bradavicama je kolostrum, prva bebina hrana. Vaše telo se priprema za bebin dolazak, a malo curenje je sasvim uobičajeno. 
  • Često urinaranje - Baš kao što pritiska pluća, pa ostajete bez daha, beba pritiska i bešiku. Zbog toga mnogo češće posećujete toalet. 
  • Bolovi u leđima - Istežite se što više. Prenatalna joga takođe pomaže. 
  • Problemi sa spavanjem - Ni ovaj simptom nije nov. Ukoliko se ne javljaju lažne kontrakcije, ide vam se u toalet ili ne možete da pronađete udoban položaj. I tako ukrug… 

Saveti za 31. nedelju trudnoće 

Da je trudnoća krug staze za trčanje, vi biste sada u daljini nazirali cilj. A na cilju vas čeka nagrada - beba! Poslušajte savete. 

Kupite jastučiće za grudi - Čak i ukoliko niste primetili da je počelo curenje kolostruma iz vaših grudi, ne čekajte da vas iznenadi fleka na majici ili omiljenoj haljini. Jastučiće možete kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama. 

Istežite se - Ako znate da vam istezanje može pomoći kod bolova u leđima, a ne znate kako da se istežete, evo jednostavne vežbe, koju možete izvesti bilo gde, čak i kada niste kod kuće. U stojećem položaju se naslonite na zid, tako da vam stopala budu u ravni ramena. Pritisnite donji deo leđa o zid i ostanite u tom položaju 10 sekundi. Onda opustite pritisak. Vežbu ponovite do 10 puta, ukoliko osetite da vam je potrebno.  

Vežbajte za porođaj - Veliki dan se polako približava. Da biste bli spremni kada taj dan dođe, počnite da vežbate disanje, odnosno duboko udisanje i izdisanje. Osim što ćete biti spremniji kada porođaj počne, vežba vam može pomoći i kod nedostatka daha, u ovom periodu trudnoće. 

Smanjite unos kafe i čaja - Svi mi volimo svoju šoljicu toplog napitka. Ali imajte u vidu, da kafa i čaj, osim što će vas često “terati” da urinirate, mogu delovati i kao diuretici. 

Podsetnik za 31. nedelju trudnoće 

  • Saznajte koji su znaci prevremenog porođaja.
  • Idite na pripreme za porođaj.
  • Obavite veliku kupovinu namirnica. 

 

 

https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/31-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-31.aspx

https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant

Poslednje sa bloga

Gojaznost kod dece

Jedna od najboljih strategija koja vodi smanjenju gojaznosti je poboljšanje ishrane i istovremeno povećanje fizičkih aktivnosti. Tretmanom i prevencijom gojaznosti kod dece štiti se dečje zdravlje, kako trenutno, tako i u odraslom dobu. Saznajte više u našem tekstu.

Sedmi mesec trudnoće

Ulazak u sedmi mesec označava početak poslednjeg, trećeg trimestra trudnoće. Ako niste još uvek, vreme je da pripremite torbu za porodilište. Za svaki slučaj. Saznajte šta vas očekuje tokom sedmog meseca trudnoće.

Šesti mesec trudnoće

Poslednji mesec drugog trimestra trudnoće je počeo. Iskoristite ovaj period za putovanja, odmor i brigu o sebi. Uskoro ulazite u treći trimestar, pa mnogo toga postaje izazovnije. Saznajte kako beba napreduje u šestom mesecu trudnoće i koje hranljive materije su važne za pravilan razvoj  vida.